Ženska imena

Poreklo i značenje imena Nina

Loading...

Danas je žensko lično ime Nina, dostiglo status imena „per se“, i spada u grupu rado davanih kratkih i univerzalnih imena za devojčice, mada se ranije smatralo da je u pitanju nadimak ili hipokoristika od imena – Kristina; Katarina; Angelina; Antonina; Danina; Ninoslava; Emina.

Pogledajmo u nastavku koje je značenje ovog ženskog imena.

Značenje ženskog imena Nina 

Značenje imena Nina, ako se uzme u obzir njegovo najverovatnije grčko poreklo, jeste – „draga“; „blaga“; „milostiva; milosna“; „ona koja je plemenita i pokazuje milost prema bližnjima“.

Sa druge strane, pretpostavlja se da na takozvanom Kečua dijalektu (koji je jezik domorodaca u Južnoj Americi), ime Nina ima značenje – „vatrena; vatra“; „žar“, te se u prenesenom kontekstu može reći da je značenje imena Nina – „ona koja je slobodna; puna želje za životom“; „ona koja je odlučna i strastvena“; „ona koja je snažna i srčana; puna vatrenosti“.

Kada se uzme u obzir i slavensko poreklo imena Nina, ono se u značenju tumači kao – „ona koja sanja“; „sanjalica“; „maštovita“; „ona koja je zanesena u mislima“, „ ona koja je nestvarna“.

Poreklo ženskog imena Nina 

Mada je svakako već potvrđeno brojnim istraživanjima, da je lično ime Nina poreklom iz grčkog jezika, ostaje i do danas nedoumica da li je ime izvedeno od vlastitog imena Ninos ili Ioannina.

Prema nekim drugim teorijama i dokazima, postoje i osnovane pretpostavke da je poreklo ovoga imena Nina iz staro-hebrejskog jezika, mada ipak takva shvatanja nemaju dovoljno argumenata.

Postoje i neke teorije da ime Nina može da ima i originalno slavensko poreklo od imena Ninati ili pak i od glagola „ninati; nunati“, u značenju „uspavljivati; ljuljuškati; tepati nekome“. 

Učestalost davanja ženskog imena Nina u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima, ime Nina je u 2018. godini, bilo najpopularnije u Republici Srbiji i zauzimalo je 10. mesto na listi od sto najdavanijih imena za devojčice (mada je to ipak jedan pad popularnosti, a u odnosu na dve prethodne godine kada se ime Nina kotiralo na 7. mestu).

Loading...

U Republici Srpskoj je ime Nina u 2018. kalendarskoj godini bilo na 41. mestu, te među stotinu najdavanijih za žensku novorođenčad.

U Republici Hrvatskoj se u pomenutoj 2018. godini ime Nina nalazilo na 46. mestu među „top 100“ najdavanijih imena za novorođenu žensku decu (i to je u odnosu na 2016. i 2017. godinu i pad popularnosti, jer je tada ime bilo na 34. mestu).

Ime Nina se u Bosni i Hercegovini, u prethodnoj 2018. kalendarskoj godini, nije našlo među sto najpopularnijih imena za devojčice (mada je i prethodnih godina bilo pri samom dnu liste od 100 najtraženijih imena za devojčice). 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Nina 

Kako se često smatra da je i samo ime Nina, zapravo nadimak ili skraćeno ime, te i možda ime od milja za neka druga imena, to generalno nisu poznati nadimci za ovo lično ime.

Sa druge strane postiji čitav niz ženskih imena koja su izvedena od imena Nina, a neka od najviše i poznatih su – Danina; Emina; Kristina; Katarina; Milina; Anđelina; Angelina; Nikolina; Mina; i Malina; Alina; Dafina; Katalina; Almedina; Irina; Amina; Konstantina; Klementina i druga. 

Loading...

Zašto odabrati baš žensko ime Nina kao lično ime za devojčicu 

Među najpoznatijim ženama koje su u istoriji i u savremeno doba nosioci imena Nina, i koje dalje i mogu biti inspiracija za roditelje da takvim imenom nazovu svoje devojčice, navedena su neka u nastavku teksta koji sledi.

Najpoznatije glumice sa ovim ličnim imenom su – Nina Dobrev, kanadska glumica bugarskog porekla; Nina Janković, srpska pozorišna, filmska i TV glumica; Nina Grahovac, srpska je TV filmska i pozorišna glumica; Nina Linta lazarević, srpska pozorišna glumica i dramaturg.

Manekenke koje su poznate kod nas i u svetu su – Nina Seničar; Nina Agdal; te naša srpska manekenka Nina Radulović Lečić (koja je pak i popularna TV voditeljka i nekadašnja supruga glumca Branislava Lečića).

Pevačice kod nas i u svetu, koje su imena Nina su – hrvatska pop pevačica Nina Badrić; srpska pevačica i predstavnica Srbije na „Pesmi Evrovizije“ Nina (Danica) Radojčić; hrvatska etno i narodna pevačica Nina Kraljić; italijanska pevačica i kantautor Nina Cili; te škotska pevačica, gitarista i tekstopisac Nina Lindberg Nesbit; američka pevačica i pijanistkinja Nina Simon.

Poznate balerine su – Nina Kirsanova iz Rusije, Nina Aleksandrovna Anisimova, jeste ruska igračica i balerina, i Nina Ananjašvili iz Gruzije.

Sportistkinje imena Nina su – bivša sovjetska kajakašica Nina Vasiljevna Savina i nekadašnja jugoslovenska košarkašica Nina Bjedov.

Nina Nikolaevna Berberova je poznata ruska književnica, a Nina Petrovna Hruščova je žena nekadašnjeg predsednika SSSR-a Nikite Hruščova. 

Zanimljivosti vezane za žensko ime Nina 

Od ženskog ličnog imena Nina, mogu biti izvedena i neka muška lična imena, a najpoznatija su Ninko; Ninoslav i Ninos.

Svakako najpoznatiji muškarac sa imenom koje je izvedeno od imena Nina, jeste Ninos ili pak i poznatiji kao car Asirskog carstva navukodonosor II, a koji je svojoj ženi Semiramidi izgradio u vavilonu „viseće vrtove“, a koji se danas ubrajaju u jedno od „sedam svetskih čuda“.

Poznata je pesma Predraga Živkovića Tozovca „Hej, Nino, Nino“, kojom se ime Nina u vokativu jednine „opevava“ ne kao Nina, već pre „od milja“ kao „hej, Nino“ (što gramatički takođe i jeste pravilno).

Sponzorisano:

Loading...