Muška imena

Poreklo i značenje imena Noa

Loading...

Muško lično ime Noa je svakako najpoznatije kao „biblijsko ime“, ali je takođe popularno i u islamskoj veri jer se tako zvao jedan od proroka prema svetoj muslimanskoj knjizi „Koran“.

Značenje muškog imena Noa 

Pretpostavljeno značenje imena Noa jeste – „onaj koji je spasitelj“; „onaj koji sve menja“; „onaj koji je odlučna osoba“; „onaj koji ima sposobnost da nešto promeni“; „onaj koji je mudar i koji je blage naravi“; „onaj koji je oslonac i podrška“; „onaj koji je plemeniti i svakome pomaže“; „onaj ko je spasitelj“; „onaj ko ima čvrst karakter“; „onaj ko je stabilna ličnost“. 

Poreklo muškog imena Noa 

Najverovatnija je pretpostavka da je muško ime Noa poreklom iz staro hebrejskog jezika od imena Noah ili Noje, te od reči „noah“ u značenju ono što je preostalo; ostatak; ono što ostane.

Zanimljiva je i činjenica da je ime Noa u Izraelu žensko lično ime i da stoga ima i jedno drugačije značenje – promena; preokret; kretanje; izmena; promenljivost. 

Učestalost davanja muškog imena Noa u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Noa je bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Bosni i Hercegovini, gde je zauzelo 81. mesto.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Noa se jeste našlo u najdavanijih sto muških imena, i zauzelo je 20. mesto.

U Republici Srpskoj se ime Noa takođe u 2018. godini nije našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene dečake, pa se može pretpostaviti da se ime davalo samo sporadično.

U Republici Srbiji je ime Noa u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu mušku novorođenčad, pa je verovatno da je davano u statistički manje značajnom procentu.

Pored navedenih zemalja regiona, ime Noa je bilo često i rado davano ime za novorođenčad muškog pola i u  Gruziji; Izraelu; Italiji; Grčkoj; Sloveniji i Rusiji, kao i u nekim zemljama u kojima žive narodi islamske veroispovesti kakve su Turska; Palestina; Irak; Iran. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Noa 

Nadimci, imena od milja i deminutivne forme od imena Noa nisu poznati, jer se smatra da je ono samo skraćeno od nekih složenijih ličnih muških imena kakva su Anton; Antonije; Novak; Leon.

Izvedena i varijantna imena od imena Noa su najčešće – Noje; Noah; Novomir; Ivano; Noel; Jona; Novak; Antonije; Antun; Anton; Leon; Leona; Antonio; Toni. 

Zašto odabrati baš muško ime Noa kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Noa koje su obeležile određeni period istorije ili savremenog doba, i koje mogu biti inspiracija za roditelje da tako nazovu svoje sinove, biće pak navedene u nastavku teksta koji sledi.

Proslavljeni američki slikar i likovni umetnik je Noa Elias; slavni američki filmski reditelj se zove Noa Bombač.

Loading...

Prva osoba koja je javno zbog izvršenog ubistva pogubljena vešanjem, bio je američki kovač Noa Bočam; bivši proslavljeni američki oficir je bio Noa Loveman (David Bernard Loveman Noa); producent i kreator i uređivač web-sajtova i video igrica se zove Noa Antviler.

Slavni engleski fudbaler jeste Noa Chesmajn; profesionalni holandski igrač pokera se zove Noa Boeken; popularni američki sportista i ski trkač jeste Noa Hofman.

Slavni američki filmski glumac se zove Noa Nikolas Biri Stariji; poznati američki filmski i televizijski glumac je Noa Lesli Hatavej; slavni američki filmski glumac se zove Noa Gregori Sentineo.

Popularni američki novinar je Noa Bruks; američki pesnik, kao i izdavač i urednik je Noa Eli Gordon; proslavljeni američki novinar i pisac je Noa Adams.

Popularni američki filmski reditelj i scenarista jeste Noa Bušel; slavni američki filmski glumac se zove Noa Lindzi Biri Junior; takođe vrlo popularni i poznati je američki filmski glumac Noa Nikolas Emerih.

Popularni američki pevač kantri muzike je Noa Adrijan Gordon; slavni engleski filmski glumac je Noa Džip; slavni američki džez muzičar i saksofonista je Noa Hauard.

Proslavljeni kanadski ragbista jeste Noa Kantor; slavni ragbista koji je poreklom sa ostrva Fidži jeste Noa Nadruku.

Zanimljivosti vezane za muško ime Noa 

Poznato je da je Noa ili Noje prema „Starom Zavetu“ u hrišćanstvu bio prorok u Izraelu, kome je Bog naložio da sagradi barku i da u nju sakupi po jedan par od svih životinjskih vrsta jer se naime spremao „veliki potop“.

Naime, Noje je bio pošten i vredan čovek i Bog je odlučio da pre nego što „potopi grehe i blud i nemoral“ i tako promeni i očisti Zemlju, spase Nou i njegove potomke od pošasti, kao nagradu za vernost hrišćanstvu i Gospodu.

Zanimljiva je i činjenica da je Noa kao ime poznato i u muslimanskoj veri i da se pominje kao ime Alahovog proroka, koji je bio sledbenik Muhameda, a i što je zabeleženo u svetoj islamskoj knjizi „Koran“.

Sponzorisano:

Loading...