Ženska imena

Poreklo i značenje imena Nora

Loading...

Žensko lično ime Nora je sve popularnije kratko ime za novorođene devojčice, i smatra se imenom za sebe, iako je ranije spadalo samo u varijantu nadimka ili skraćenica od imena Eleonora.

Značenje ženskog imena Nora 

Najverovatnija pretpostavljena značenja ženskog ličnog imena Nora jesu neka od sledećih – „ona koja je osećajna i koja je milosna“; „ona koja je plemenita i saoseća sa tuđim patnjama“; „ona koja svakome rado pomaže“; „ona koja je dobra i koja je velikog srca i čiste duše“; „ona koja je unela svetlost i sjaj u svoj dom“; „ona koja je izvanredna i sjajna“; „ona koja je blistava kao sunce i koja je puna vrlina“; „ona koja je iskrena i poštena“; „ona koja je pravdoljubiva osoba“.

Poreklo ženskog imena Nora 

Brojne su etimološke pretpostavke o poreklu imena Nora kao ženskog ličnog imena, te jedna od njih zastupa tezu da je ime nastalo iz staro grčkog jezika i to kao skraćena varijanta ili nadimak od imena Allenor; Eleonora, koje su originalno poreklom od grčkih ličnih imena Elena i Helena, kada bi se razmatralo „stablo porekla“, te bi to bilo od značaja. 

Neki drugi etimoilozi smatraju da je lično žensko ime Nora poreklom od grčke reči “eleos”, koja ima značenje pravda; milost; saosećanje; plamenitost; empatija.

Lično ime Nora je zastupljeno i prema hipotezama o poreklu, u arapskim zemljama i smatra se da je zapravo poreklom od lične imenice Ellinor, koja označava sjaj; svetlost; svetlinu; nešto jasno; dan; sunce.

Postoje hipoteze i da je ime Nora poreklom iz germanske grupe jezika i da je izvedenica od rečo ili pak imena Aldenor što ima značenje novi svet, novo; postajanje; sever; severna strana sveta.

Poznato je i to da je u muslimanskim zemljama, postojeća i jedna varijanta od imena Nora, koja glasi Nura ili Nur, a ima značenje – varnica; sjajno ili svetlost; vatra; žig; pečat. 

Učestalost davanja ženskog imena Nora u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Nora je bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini, gde je zauzelo 77. mesto.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Nora se jeste našlo u najdavanijih sto ženskih imena, i bilo je pozicionirano na 54. mestu.

Loading...

U Republici Srpskoj se ime Nora takođe u 2018. godini nije našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice, mada je moguće da se ime davalo samo sporadično.

U Republici Srbiji je ime Nora u 2018. godini bilo zastupljeno na listama najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad, gde se kotiralo na 85. poziciji.

Lično žensko ime Nora je dosta popularno i u nekim arapskim zemljama sveta ali i u ostalim pak zemljama kakve su – Švedska; Finska; Norveška; Nemačka; Austrija; Danska; Engleska; Grčka; Italija; Litvanija; Letonija; Ukrajina; Belorusija; Rusija; Mađarska; Irska;Turska; Albanija; Crna Gora; Slovenija; Makedonija.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Nora 

Jasno je da ime Nora nema nadimaka, umanjenica ili imena od milja, jer je kako je i navedeno ovo ime pretpostavljano i samo nadimak od „složenih“ imena.

Izvedena i varijantna imena od imena Nora su – Lora; Dorotea; Lorena; Laura; Elionora; Elena; Helena; Elijana; Dora; Teodora; Eleonor; Isidora; Aurora; Dorina; Isadora; Norina; Dorijana; Nur; Nura; Nurina. 

Loading...

Zašto odabrati baš žensko ime Nora kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Nora koje su obeležile određenu vremensku epohu i ostavile traga u raznim sferama života, te postale time i potencijalmna inspiracija za roditelje da ime daju svojim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Proslavljena američka pevačica kao i vrsna pijanistkinja i glumica koja je indisjskog porekla se zove Nora Džouns; nekada slavna nemačka manekenka i model se zvala Nora Anders.

Majka popularne američke glumice Meri Mekormak jeste imena Nora Mekormak; poznata je i mlada francuska glumica i pevačica imena Nora Arnezeder; poznata američka i filmska glumica i vrsna komičarka jeste Nora Eloiz Dun.

Ime rođene sestre slavnog argentinskog književnika Horhea Luisa Borhesa je bilo Nora Borhes; slavna i svetski poznata filipinska glumica jeste Nora Onor; popularna američka rediteljka kao i vrsni dramski pisac i novinarka jeste imena Nora Efron.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Nora 

Nora jeste ime grada u Švajcarskoj, kao i ime jedne pokrajinske oblasti u Švedskoj.

Nora je u nekim svetskim zemljama zastupljena ne samo kao ime već i kao lično prezime, i neki od nosilaca ovog prezimena su – Arlind Nora, albanski fudbaler i Pjer Nora koji je bio francuski istoričar.

Sponzorisano:

Loading...