Muška imena

Poreklo i značenje imena Ognjen

Loading...

Muško lično ime Ognjen je naše autohtono i tradicionalno ime koje je slovenskog porekla, i koje je dosta popularno u našoj zemlji i regionu, te će njegovo poreklo i značenje biti razjašnjeni u nastavku teksta koji sledi.

Značenje muškog imena Ognjen 

Pretpostavljeno značenje imena Ognjen jeste – „onaj koji je pun žara“; „onaj koji je silan i strastven“; „onaj koji je sin vatre“; „onaj koji ume da opeče neprijatelja vatrom i munjama“; „onaj ko u sebi ima strast i silinu vatre“; „oaoba koja je strastvena i silovita“; „onaj koji ima žara i želju za borbom“; „onaj ko je neustrašiv i hrabar“; „onaj ko je jaka i zdrava osoba“; „onaj ko se nikoga i ničega ne boji“; „neustrašiva i hrabra osoba“; „onaj ko je pun snage i želje za pravdom“. 

Poreklo muškog imena Ognjen 

Osnovna je etimološka pretpostavka da je ime Ognjen poreklom iz staro slovenskog jezika i to od reči „oganj“ u značenju vatra; šar; žarište; užaren; vatren; vreo.

Ovo muško lično ime je rado davano muškoj deci među Starim Slovenima, jer se verovalo da svaki dečak imena Ognjen ima moć da se „vatreno i silno“ suprotstavi svakom zlu i bolestima. 

Učestalost davanja muškog imena Ognjen u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Ognjen nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Ognjen se nije našlo u najdavanijih sto muških imena, iako postoji mogućnost da je ime davano sporadično.

U Republici Srpskoj ime Ognjen takođe u 2018. godini se našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene dečake, i zauzelo je 32. mesto.

U Republici Srbiji je ime Ognjen u 2018. godini jeste bilo na listi najdavanijih sto imena za svu mušku novorođenčad i zauzelo je 17. poziciju.

Od nama susednih zemalja, ime Ognjen je bilo rado i često davano ime u Makedoniji; Crnoj Gori, ali i u zemljama diljem sveta u određenim varijacijama, i to pre svega u Grčkoj; Rusiji; Ukrajini; Češkoj; Slovačkoj; Sloveniji i Bugarskoj. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Ognjen 

Najpoznatiji nadimci, deminutivne forme i imena od milja za muško lično ime Ognjen su – Ogi; Ogiša; Ognjenko; Ognjilo; Ognja.

Izvedena i varijantna imena od imena Ognjen su retka i svedena su na „jezičke varijante“ ali su ipak neka nama najpoznatija – Ognjan; Gorjan; Vatroslav; Jaroslav; Ognjilo; Vjatroslav.

Najpoznatija ženska varijanta imena Ognjen jeste Ognjenka ili Ognjanka, dok je poznato i lično izvedeno prezime od imena Ognjen koje glasi Ognjenović ili Ognjanović. 

Zašto odabrati baš muško ime Ognjen kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti koje su imena Ognjen i koje su obeležile određeno istorijsko razdoblje ili ostavile traga u savremenom dobu, i koje mogu biti inspiracija za roditelje, da baš ovo ime daju svojim sinovima, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Loading...

Slavni jugoslovenski narodni heroj i revolucionar je bio Ognjen Prica; nekada poznati jugoslovenski fudbaler se zvao Ognjen Petrović; poznati bosanski fudbaleri su Ognjen Škorić i Ognjen Jeftenić.

Proslavljeni srpski košarkaš jeste Ognjen Dobrić; takođe poznati srpski košarkaš jeste Ognjen Jaramaz; slavni srpski fudbaleri su Ognjen Mudrinski i Ognjen Koroman.

Poznati i među mlađom generacijom poularni srpski rep i hip-hop muzičar jeste Ognjen Kostić „Struka“; srpski muzičar i multi instrumentalista koji je bio i predstavnik Srbije na festivalu „Pesma Evrovizije“ jeste Ognjen Ogi Radivojević; poznati srpski televizijski voditelj i pevač nekadašnje grupe „Flamingosi“ jeste Ognjen Amidžić „Amidža“.

Poznati srpski atletičar triatlonac jeste Ognjen Stojanović; srpski košarkaš je Ognjen Kuzmić; bosanski fudbaler je Ognjen Šinik; proslavljeni srpski fudbaler je Ognjen Ožegović.

Poznati bosanski fudbaler koji igra u Belgiji se zove Ognjen Vranješ; srpski košarkaš bosanskog porekla se zove Ognjen Aškrabić; popularni bosanski fudbaler je i Ognjen Đuranović.

Popularni srpski je političar jeste Ognjen Tadić; proslavljeni srpski je pesnik te i scenarista i dramaturg je Ognjen Obradović; popularni srpski glumac i producent je Ognjen Kopuz. 

Zanimljivosti vezane za muško ime Ognjen

U SPC postoje takozvani „ognjeni praznici“ koji su među hrišćanima označeni u crkvenom kalendaru kao „crveno slovo“ i neki od njih su – Ognjena Marija (Sveta Velikomučenica Marina) i Ilindan (Sveti Prorok Ilija ili poznatiji u narodu kao „Ilija Gromovnik“).

„Ognjena kapija“ jeste ime istorijskog romana koji je 1998. godine napisao američki autor Stiven Presfild.

Sponzorisano:

Loading...