Ženska imena

Poreklo i značenje imena Olga

Loading...

Žensko lično ime Olga jeste popularno i rado davano kratko ime za novorođene devojčice u našoj zemlji i regionu, te se smatra da je izvedeno od švedskog imena Helga, i da se kao takvo i često daje diljem sveta.

U tekstu dalje saznajte nešto više o poreklu i značenju ovog divnog ženskog imena..

Značenje ženskog imena Olga 

Najverovatnija prenesena značenja imena Olga su:

„ona koja je rođena da bude poštovana i cenjena“;

„ona koja je jaka i zdrava“;

„ona koja je čila i vitalna osoba“;

„ona koja je jaka i baš nepokolebljiva“;

„ona koja je prosvećena i mudra“;

„ona koja je svakome dobar prijatelj“;

„ona koja je savetnik i oslonac“;

„ona koja će živeti zdravo i dugo“. 

Loading...

Poreklo ženskog imena Olga 

Smatra se prema etimolooškim hipotezama da je ime Olga poteklo od švedskog ličnog imena Helga ili da je nastalo od reči hailac u značenju sveti; svetitelj; prosvetitelj; svetac, ili onaj ko je zdrav; čio; vitalan; jak. 

Učestalost davanja ženskog imena Olga u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Olga nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Olga se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena.

U Republici Srpskoj se ime Olga takođe u 2018. godini nije našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice.

Loading...

U Republici Srbiji je ime Olga u 2018. godini bilo na listama od najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad, te se kotiralo na 75. mestu.

Pored navedenih zemalja je ime Olga dosta često i rado davano ime za sve novorođene devojčice i diljem sveta, i najčešće su to zemlje kakve su:

Poljska; Mađarska; Litvanija; Letonija; Rumunija; Španija; Francuska; Italija; Portugal; Norveška; Belgija; Nemačka; Švajcarska; Slovenija; Grčka; Makedonija; Južna Afrika; Kipar; Rusija; Ukrajina; Belorusija; Švedska; Češka; Slovačka.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Olga 

Nadimci, umanjenice i imena od milja za lično žensko ime Olga su Olgica; Ogiška; Ogina; Ogi.

Izvedena i varijantna imena od imena Olga su najčešće – Helga; Olivera; Olja; Olijana; Olha, te muška imena Oleg i Olek. 

Zašto odabrati baš žensko ime Olga kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Olga koje su obeležile određenu vremensku epohu i ostavile traga u nauci; kulturi; umetnosti; politici; sportu, te time i mogu biti inspiracija za roditelje da ovo ime i daju svojim novorođenim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata ruska plemkinja sa titulom ruska velika knjeginja koja je bila ćerka ruskog cara Nikolaja II i carice Aleksandre Fjodorovne se zvala Olga Nikolajevna; nekada slavna ruska vladarka, koja je bila takozvani „vladar-regent“ svome sinu Svjatoslavu I Kijevskom je bila Sveta Olga Kijevska (poznata i kao Blažena Olga Kijevska; Olga Prekrasna; Sveta Jelena).

Plemkinja koja je imala titulu velika ruska knjeginja a koja je zapravo i rođena kao princeza Sesilija Augusta od Badena i bila je ćerka velikog vojvode Leopolda od badena i njegove supruge Sofije Vilhelmine od Švedske se zvala Olga Feodorovna.

Poznata plemkinja koja je imala titulu velike ruske knjeginje i koja je bila ćerka Konstantina Nikolajeviča i kasnije supruga grčkog kralja Đorđa I se zvala Olga Konstantinovna; takođe ruska velika knjeginja koja je bila ćerka Marije Fjodorovne i slavnog ruskog imperatora Aleksandra III Aleksandroviča se zvala Olga Aleksandrovna.

Proslavljena nemačka glumica i plesačica se zvala Olga Dezmond; slavna američka filmska glumica ruskog porekla jeste Olga Fonda.

Slavna poljska slikarka se zvala Olga Boznanska; žena koja je bila lični sekretar Josipa Broza Tita se zvala Olga Humo.

Nekada veoma poznata švedska operska pevačica se zvala Olga Augusta Kristina Bjorkegren; proslavljena srpska filmska i televizijska glumica jeste Olga Spiridonović.

Poznata nemačka komunistkinja se zvala Olga Benario Prestes; učesnica NOB-a koja je bila po profesiji advokat se zvala Olga Alkalaj; učesnica NOB-a koja je po profesiji bila lekar i koja je žena Vladimira Dedijera jeste bila čuvena Olga Popović Dedijer.

Proslavljena američka atletičarka u maratoni je bila Olga Apel; slavna ruska sportistkinja koja je olimpijska šampionka u ski trčanju je bila Olga Danilova.

Proslavljena ukrajinska glumica se zove Olga Fedori; slavna srpska filmska i pozorišna glumica jeste Olga Savić.

Popularna ruska glumica jeste Olga Ivanovna; proslavljena američka filmska glumica ruskog porekla koja je i bivša manekenka jeste Olga Kirilenko.

Slavna kubanska košarkašica se zove Olga Vigil; poznata ruska teniserka je imena Olga Pučkova; proslavljena beloruska teniserka jeste Olga Barabanšikova.

Sponzorisano:

Loading...