Ženska imena

Poreklo i značenje imena Olivera

Loading...

Žensko lično ime Olivera nije tako često ime za novorođene devojčice u našoj zemlji, te se ipak smatra da je češća njegova varijanta Vera, a poreklo i značenje imena će biti opisani u nastavku teksta koji sledi.

Značenje ženskog imena Olivera 

Najverovatnija prenesena značenja imena Olivera su:

„ona koja je puna nade“;

„ona koja donosi mir i spokoj“;

„ona koja je simbol pomirenja“;

„ona koja je blaga i dobra osoba“;

„ona koja je pomirljiva“;

„ona koja je zdrava i vitalna“;

„ona koja je uvek mlada“;

„ona koja je sjajna osoba puna vrlina“;

„ona koja je mudra“;

Loading...

„ona koja je dobar prijatelj“;

„ona koja donosi uvek dobre vesti“;

„glasnica ili mirotvorac“;

„ona koja je miroljubiva osoba“. 

Poreklo ženskog imena Olivera 

Smatra se da je prema etimološkim hipotezama ime Olivera poreklom iz latinskog jezika, te da je ili izvedenica od muškog ličnog imena Olivere ili Olivero, ili da je pak i nastalo od reči olivarus; olivarius; oliva u značenju maslina, maslinova grana; drvo masline.

Loading...

Pretpostavka je da ime Olivera može biti i poreklom iz francuskog jezika od reči olivier; iz engleskog jezika od reči olive; ili iz španskog i katalonskog jezika od reči olivera; odnosno iz italijanskog jezika od reči olea, a koje imaju istovetno značenje maslinka; maslina. 

Učestalost davanja ženskog imena Olivera u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Olivera nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Olivera se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena.

U Republici Srpskoj se ime Olivera takođe u 2018. godini nije našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice.

U Republici Srbiji je ime Olivera u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad.

Pored navedenih zemalja je ime Olivera rado i često davano ime i u nekim svetskim zemljama kakve su Engleska; Francuska; Italija; Grčka; Portugalija; Španija; Bugarska; Rusija; Slovenija.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Olivera 

Najpopularniji nadimci, umanjenice i imena od milja za žensko lično ime Olivera su Olja; Vera; Oli; Oljica; Oliverica.

Izvedena i varijantna imena od imena Olivera su najčešće – Olivija; Oliv; Oliva; Vera; Verka; Oly; Verinka; Oliveira; Olivejra. 

Zašto odabrati baš žensko ime Olivera kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Olivera, koje su ostavile značajan trag u nauci; umetnosti; kulturi; politici ili sportu, i tako obeležile određenu vremensku epohu i postale potencijalna inspiracija za roditelje da baš to ime daju novorođenim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Žena koja je svetski poznati i priznati američki lekar imunolog jeste Olivera Fin; popularna srpska pevačica kao i glumica i spisateljica jeste Olivera Katarina (Olivera Vučo ili Olivera Šakić).

Proslavljena srpska filmska i pozorišna glumica je imena Olivera Bacić; poznata srpska plemkinja koja je bila ćerka srpskog kneza Lazara i knjeginje Milice, te koja je kasnije i postala žena turskog sultana Bajazita I se zvala Olivera Despina (Mileva Olivera Lazarević).

Proslavljena i svetski poznata makedonska spisateljica je Olivera Nikolova; nekada slavna srpska slikarka i umetnica se zvala Olivera Galović; žena slavnog srpskog muzičara Đorđa Balaševića jeste Olivera Balašević.

Proslavljena srpska maratonka i višestruka šampionka u ovom sportu je Olivera Jevtić; poznata srpska kajakašica koja se takmiči u disciplini kajak dvosed sa svojom rođenom sestrom Nikolinom Moldovan se zove Olivera Moldovan.

Poznata srpska operska pevačica koja živi i radi dugi niz godina u Austriji jeste Olivera Miljaković; slavna srpska pijanistkinja je Olivera Đurđević. 

Slavna srpska filmska glumica jeste Olivera Ježina; takođe poznata srpska filmska i pozorišna glumica jeste Olivera Viktorović Đurašković; jedna od najpoznatijih srpskih glumica svih vremena se zvala Olivera Marković.

Poznata makedonska šampionka i olimpijska pobednica u streljaštvu jeste Olivera Nakovska Bikova; jedna od najpoznatijih srpskih novinarki koja je i televizijska voditeljka i urednica se zove Olivera Kovačević.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Olivera

Poznato je da je lično ime Olivera u nekim svetskim zemljama, a pre svega u Italiji; Španiji; Meksiku i Portugaliji, u upotrebi i kao osobno prezime, pa su neki njegovi najpoznatiji nosioci; urugvajski fudbaler Ruben Olivera;

američki hemičar Baldomero Olivera;

peruanski političar Fernando Olivera Vega;

argentinski režiser, scenarista i producent Hektor Olivera;

španski fudbaler Žoakin Enrike Valerio Olivera;

čileanska maratonka Erika Olivera;

urugvajski fudbaler Huan Manuel Olivera Lopez .

Sponzorisano:

Loading...