Muška imena

Poreklo i značenje imena Omar

Loading...

Muško lično ime Omar je muslimansko ime, i kod nas nije tako često, osim u susednoj  Bosni i Hercegovini, te će njegovo poreklo i značenje biti razjašnjeni u nastavku teksta.

Značenje muškog imena Omar 

Najverovatnije preneseno značenje imena Omar jeste – „onaj koji je pun poleta i pun životne energije“; „onaj koji je tek rođen“; „onaj koji je sam život i postojanje“; „onaj koji je živahan“; „onaj koga je sam Alah poslao kao proroka i darovao mu bezgrešan život“. 

Poreklo muškog imena Omar 

Prema etimološkim pretpostavkama ime Omar je poreklom iz arapskog jezika i ima značenje živ; život; življenje.

Postoji i poznata i priznata varijanta imena Omar u turskom jeziku koja glasi Umar, i to je bilo ime drugog „kalifa“ odnosno sledbenika islamskog proroka Muhameda. 

Učestalost davanja muškog imena Omar u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Omar je bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Bosni i Hercegovini, gde je zauzelo 17. mesto.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Omar se nije našlo u najdavanijih sto muških imena, mada nije isključena mogućnost da se ime davalo sporadično.

U Republici Srpskoj se ime Omar takođe u 2018. godini nije našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene dečake, iako je i moguće da je procenat učestalosti imena bio statistički bez značaja.

U Republici Srbiji je ime Omar u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu mušku novorođenčad, mada postoji verovatnoća da je ime davano samo u pojedinačnim i/ili sporadičnim slučajevima.

Kada su u pitanju svetske zemlje, ime Omar je najpopularnije u Turskoj i Indiji, kao i u Arapskim  Emiratima. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Omar 

Za muško lično ime Omar, nisu kod nas poznati ni nadimci, kao ni umanjenice i imena od milja.

Izvedena i varijantna imena od imena Omar su takođe retka, ali su neka od njih – Omer; Umar; Umer; Amir; Emir; Amar.

Zašto odabrati baš muško ime Omar kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Omar koje su obeležile određeno istorijsko ili savremeno doba, te su potencijalna inspiracija za roditelje da tako i nazovu svoju decu, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznati američki je političar je Omar Bredli; poznati američki je vojni oficir iz Drugog svetskog rata jeste bio Omar Nelson Bredli; bivši američki političar se zvao Omar Banel.

Loading...

Nekada slavni argentinski fudbaler se zvao Omar Almiron (Serhio Omar Almiron); slavni argentinski fudbaler jeste i Omar Gabriel Batistuta (“Batigol”); slavni meksički fudbaler jeste Omar Bravo.

Poznati košarkaš iz Tunisa jeste Omar Abada; slavni španski fudbaler jeste Omar Maskarel Gonzalez; bivši slavni venecuelanski rvač je bio Omar Mijares Atlas.

Slavni i uspešni sprinter sa Jamajke jeste Omar Braun; amaterski kenijski bokser je

Omar Ahmed; atletičar sa Jamajke u trčanju sa preponama je Omar Makleod.

Poznati meksički filmski glumac se zove Omar Rafael Čaparo Alvidrez; nekada slavni i svetski poznati turski glumac je bio Omar Šarif; američki filmski glumac je Omar Guding .

Poznati panamski oficir i samoporoklamovani predsednik Paname jeste Omar Efrain Torihos Herera; sedmi predsednik Sudana i sudanski političar jeste Omar Hasan Ahmed el Bašir; poznati političar i bivši predsednik Gabona jeste Omar Bongo (El Hadž Omar Bongo Ondimba).

Slavni britanski soul pevač i tekstopisac jeste Omar Kristofer Li Fok (nastupa pod umetničkim imenom “Omar”); slavni američki filmski i televizijski glumac jeste Omar Benson Miler; poznati američki glumac i muzičar jeste Omar Dum.

Poznati nekadašnji iranski i persijski filozof i astronom je bio Omar Hajam; poznati jordanski

političar je Omar Abdalah Dakhquan; popularni indijski političar je Omar Abdulah.

Poznati venecuelanski bejzbol igrač jeste Omar Rafael Infante; bivši poznati igrač američkog fudbala je Omar Braun; bivši poznati italijanski teniser je Omar Camporese.

Proslavljeni merički atletičar u disciplini skok u dalj je Omar Kredok; kubanski atletičar koji je trkač na 400 metara jeste Omar Sisneros; nekadašnji slavni kubanski atletičar i sprinter je bio Omar Mena.

Svetski poznati kanadski osuđenik, koji je čitavu deceniju služio kaznu za zločin ubistva, a kada je ustanovljeno da je nevino osuđen, i kada je pušten iz zatvora “Gvatanamo“ je bio Omar Ahmed Said Kadr.

Slavni američki glumac i muzičar se zove Omar Hašim Eps; slavni egipatski kompozitor kao i pijanista i dirigent jeste Omar Khairat; američki modni kreator i poznati kostimograf jeste Omar Kiam.

Sponzorisano:

Loading...