Muška imena

Poreklo i značenje imena Osman

Loading...

Muško lično ime Osman je arapskog porekla i na našem podneblju nije tako popularno za dečake, a njegovo tačnije poreklo i značenje će biti opisani u nastavku teksta koji sledi.

Značenje muškog imena Osman 

Najverovatnije preneseno značenje imena Osman jeste:

„onaj koji je opasan neprijatelj“;

„onaj koji je slavni osvajač“;

„onaj koji je rođeni pobednik“;

„onaj koji je rođen da bude slavan“;

„onaj koji je amajlija za svoje prijatelje“;

„onaj koji poštuje prave vrednosti“;

„onaj koji nje lukav kao zmija“. 

Poreklo muškog imena Osman 

Smatra se da je ime Osman poreklom iz arapske jezičke grupacije i da ima značenje u bukvalnom prevodu „mladunac ili ptiče od divljih gusaka“.

Loading...

Jedna od varijanti imena Osman koja se smatra čak i njegovim arapskim „osnovnim ili korenskim imenom“ jeste Utman, koje ima značenje zmija; otrov; ali i zaštita od zla; amajlija.

Poznate su i neke teorije o poreklu imena Osman od varijante francuskog porekla koja glasi Ousmane, te i da je ime nastalo kao varijanta od reči Osmanlija, te da samim tim ima značenje junak; osvajač; ratnik; pobednik. 

Učestalost davanja muškog imena Osman u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Osman nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Osman se nije našlo u najdavanijih sto muških imena.

U Republici Srpskoj se ime Osman takođe u 2018. godini nije našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene dečake, pa se može pretpostaviti da se ime davalo samo sporadično.

Loading...

U Republici Srbiji je ime Osman u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu mušku novorođenčad, pa je verovatno da je davano u statistički manje značajnom procentu.

Muško ime Osman je dosta popularno ime za novorođene dečake u islamskim, zemljama i pre svega se često daje deci u Turskoj; Iraku; Iranu.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Osman 

Smatra se da su neki potencijalni nadimci, imena od milja ili deminutivne forme od imena Osman obično Osmo; Osmiko; Osmin; Osmija; Osmiš.

Najpoznatija izvedena i varijantna imena od muškog ličnog imena Osman jesu – Gusman; Isman; Utman; Usman; Asam; Asman; Ataman; Amanan.

Zašto odabrati baš muško ime Osman kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Osman, koje su obeležile određenu vremensku epohu i postale dosta slavne u nekoj od sfera života, te time i stekle predispoziciju da postanu inspiracija za roditelje da baš ovo ime odaberu za svoje naslednike, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznati turski sultan i utemeljivač čuvene dinastije Osmanlija se zvao Osman I (Osman Gazi; Otoman Gazi); sultan Osmanskog carstva u razdoblju od 1618. do 1622. godine, a koji je bio sin turskog sultana Ahmeda I se zvao Osman II.

Poznati turski sultan koji je vladao carstvom u periodu od 1754. do 1757. godine je bio Osman III; turski poznati vojni oficir i biograf se zvao Osman Aga od Temišvara.

Poznati aktuelni somalijski političar jeste Osman Daar; popularni i slavni poljski hemičar i naučnik jeste Osman Achmatovic.

Popularni egipatski političar, inženjer i biznismen jeste Osman Ahmed Osman; peti po redu sultan iz čuvene Gobronske dinastije i slavni somalijski vladar je bio Osman Ahmed.

Nekada popularni i bivši somalijski političar se zvao Osman Hasan Ali Ato; poznati indijski vladar iz perioda od 1911. do 1948. godine se zvao Osman Ali Kan (Mir Osman).

Nekada poznati turski fudbaler je bio Osman Arpacioglu; svetski poznati fudbaler iz Gane jeste imena Osman Baširu.

Slavni verski vođa iz perioda sedamnaestog veka je bio Osman Fazli; trideset i deveti vladar iz čuvene turske Osmanske dinastije je bio princ Osman Fuad.

Slavni somalijski političar jeste Osman Haji Mohamed; bosanski vojni kapetan se zvao Osman kapetan odnosno Osman Gradaščević.

Poznati sudanski političar i guverner jedna manje poznate države Severni Darfur jeste Osman Kebir (Osman Mohamad Jusuf); poznati turski političar i diplomata koji je ambasador Turske na Kipru jeste Osman Ertug.

Proslavljeni brazilski književnik, koji je najpoznatiji kao novelista i kao autor kratkih priča jeste Osman Lins; poznati avganistanski političar je Osman Osmani.

Nekada slavni i poznati kolumbijski fudbaler se zvao Osman Lopez; poznati igrač američkog fudbala jeste Osman Mendez.

Nekada slavni i poznati somalijski vladar se zvao Osman Mahamud; poznati fudbaler jeste Osman Yunis.

Sponzorisano:

Loading...