Ženska imena

Poreklo i značenje imena Paula

Loading...

Žensko lično ime Paula nije tako popularno u našoj zemlji, a u regionu je najčešće davano ime devojčicama u Republici Hrvatskoj, te će njegovo poreklo i značenje biti opisani u nastavku teksta koji sledi.

Ime Paula ima veoma lepo značenje, te je možda baš ono pravi odabir za vaše dete.

Značenje ženskog imena Paula 

Najverovatnije preneseno značenje imena Paula jeste:

„ona koja je mala i skromna“;

„ona koja je sitnog rasta“;

„ona koja je nenametljiva i stidljiva“;

„ona koja je tiha i povučena“;

„dobrodušna i plemenita osoba“;

„ona koja je veliki čovek“.

Poreklo ženskog imena Paula 

Osnovna je etimološka pretpostavka da je ime Paula poreklom iz latinskog jezika, i da je ili izvedenica od ličnih muških imena Paul; Paullus ili Pavle, ili pak od reči paullus u značenju mali; omalen; sitan; skoroman; stidljiv.

Loading...

Učestalost davanja ženskog imena Paula u susednim zemljama regiona i u svetu

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Paula nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Paula se jeste našlo u najdavanijih sto ženskih imena, i zauzelo je 38. mesto.

U Republici Srpskoj se ime Paula takođe u 2018. godini nije našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice.

U Republici Srbiji je ime Paula u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Paula 

Loading...

Nadimci, imena od milja i deminutivne forme od imena Paula su najčešće Poli; Polina; Polka; Polinka.

Izvedena i varijantna imena od imena Paula su – Paulina; Paolina; Pola; Polinka; Paulinka; Paola; Paulin; Polin; Polija; Polijana. 

Zašto odabrati baš žensko ime Paula kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Paula koje su se proslavile u raznim životnim sferama i tako ostavile traga u raznim vremenskim epohama, te mogu biti inspiracija roditeljima da ime daju svojim tek rođenim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Proslavljena mađarska sportistkinja i olimpijska šampionka u mačevanju jeste Paula Marosi; poznata američka golferka jeste Paula Karolin Krimer.

Slavna mađarska književnica je Paula Oravec; popularna britanska književnica i biograf jeste imena Paula Birn.

Nekada slavna američka sportistkinja koja se proslavila u bacanju koplja se zvala Paula Linet Beri; poznata britanska atletičarka u maratonskim trkama je Paula Džejn Redklif.

Svetski slavna američka pevačica i tekstopisac jeste Paula Kol; popularna američka glumica i model je Paula En Simonds.

Proslavljena portugalijska vizuelna umetnica jeste Paula Rego; poznata britanska biznismenka je Paula Margaret Nikolds.

Slavna rumunska pevačica i kompozitorka je imena Paula Seling; popularna novozelandska pesnikinja i dečiji pisac jeste Paula Džoj Grin.

Nekada slavna britanska atletičarka i šampionka u trkama na duge staze je Paula Fadže; proslavljena američka pop pevačica, tekstopisac i kompozitor jeste Paula Keli.

Slavna američka pesnikinja i romanopisac kao i književni kritičar je Paula Gun Alen; svetski popularna brazilska pevačica i kompozitorka je Paula Fernandes de Souza.

Poznata spisateljica iz Zimbabvea koja je pisac romana iz žanra psiho triler jeste Paula Hokins; nekada slavna jevrejska književnica se zvala Paula Dei Mansi.

Slavna italijanska operska pevačica je Paula Takacs; svetski popularna slikarka i fotograf jeste Paula Rajt; slavna američka pevačica se zove Paula Abdul.

Svetski poznata američka kuvarica koja je autorka i voditeljka kulinarske emisije jeste Paula En Hajers Din; slavna američka filmska glumica je imena Paula Pelerin Dejvis.

Žena koja je sestra ozloglašenog nemačkog nacističkog lidera Adolfa Hitlera se zvala Paula Hitler Volf; slavna austrijska spisateljica srpskog porekla jeste Paula fon Preradović.

Slavna umetnica iz Gvatemale koja se bavi majanskim narodnim folklorom jeste Paula Nicho Cumez; slavna američka pevačica i tekstopisac jeste Paula Dacia DeAnda.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Paula

Imendani ili „dani imena“ Paula se obeležavaju u nekim svetskim zemljama u toku jedne kalendarske godine, pa je otuda i poznato da se ovo ime naziva „kalendarskim“, i najčešće se proslavlja dana 20. februara; 26. januara i 11. juna.

Poznata je činjenica da je Paula ili tačnije Paullus i lično prezime koje se najčešće upotrebljava u Italiji i Španiji, a od koga je potencijalno pomenuto žensko ime i nastalo, ranije iz latinskog jezika.

„Paula“ jeste ime sedmog muzičkog albuma poznatog američkog pevača Robina Tika, koji je on posvetio svojoj bivšoj supruzi Pauli Paton.

„Paul & Paula“ bio je čuveni američki pop duo koji su činili Rej Hildebrand i Džil Džekson, a njihov najpoznatiji album se zvao „Hey Paula“.

„Paula“ jeste ime engleskog nemog filma snimljenog 1915. godine gde je glavna uloga pripala glumici Heti Pejn.

Sponzorisano:

Loading...