Muška imena

Poreklo i značenje imena Pavle

Loading...

Lično muško ime Pavle je „biblijsko ime“ pa je najdavanije deci u hrišćanskim zemljama, a pak i njegovo poreklo i značenje će biti detaljnije opisani u nastavku teksta koji sledi.

Značenje muškog imena Pavle 

Značenje imena Pavle je i u grčkom, te i u latinskom jeziku „mali; niskog rasta; sitan; omalen; mjušan“.

Pretpostavka je da je i bilo pravilo da se ovakvo ime daje deci koja su rođena „pre vremena“ ili koja su na rođenju imala manju telesnu masu, ali sa nadom da će kada odrastu biti snažna i jaka, jer su kao mala, vredna ili značajna i „dragocena“.

Generalno u prenesenom značenju ime Pavle može da se prevede kao – „onaj koji je sitne građe“; „onaj koji je nežan i slabašan“; „onaj koji je malen i sitan u fizičkom smislu“; „onaj koji je malog rasta; nizak muškarac; omalen rastom“.

No to svakako ne znači da je ime Pavle lošeg značenja, jer kako je napomenuto, pretpostavka je i da deca kojoj se nadene ovo lično ime treba da imaju predispoziciju da „postanu veliki i značajni ljudi“ kada odrastu, što dokazuje i veliki broj ličnosti koje su imale dato ime, a koje su bile važne i u istoriji i u savremeno doba. 

Poreklo muškog imena Pavle 

Ime Pavle je poreklom iz staro-grčkog jezika, verovatno od ličnog imena Paulos, mada je pak po nekim pretpostavkama ime mogućeg porekla i iz latinskog jezika od imena Paollos.

Poznato je i to da je i jedan od 12 Hristovih apostola je bio apostol Pavle, koji je uz Svetog Petra jedan od često slavljenih svetaca u hrišćanskoj religiji. 

Učestalost davanja muškog imena Pavle u susednim zemljama regiona i u svetu 

Dostupni statistički podaci za 2018. kalendarsku godinu, govore i u prilog tome da je ime Pavle vrlo rado davano ime u Republici Srpskoj, gde je među sto najtraženijih imena za dečake zauzelo 5. mesto.

U Republici Srbiji je ime Pavle u 2018. godini bilo kotirano na 9. mestu, baš među najdavanijih stotinu imena svim novorođenim dečacima.

Loading...

U Republici Hrvatskoj je ime Pavle u 2018. godini bilo nešto slabije pozicionirano, ali se ipak i našlo među „top 100“ imena za dečake, i zauzelo je 78. mesto.

U Bosni i Hercegovini za pomenutu 2018. godinu ime Pavle se nije našlo među sto najdavanijih imena za novorođenu mušku decu, što je donekle i razumljivo jer je u pitanju pre svega jedno pak kako je pomenuto hrišćansko ili „biblijsko“ ime.

Muško lično ime Pavle spada u popularna imena i u nekim drugim zemljama našeg susedstva kao i u zemljama diljem sveta, pa je rado davano ime za dečake i u Makedoniji; Bugarskoj; Rumuniji; Francuskoj; Engleskoj; Mađarskoj; Poljskoj; Češkoj; Slovačkoj; Italiji; Španiji; Grčkoj; Danskoj; Nemačkoj; Švedskoj; Holandiji i drugim zemljama, a naravno u određenim jezičkim varijantama. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Pavle 

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i hipokoristike od imena Pavle su – Paja; Pajo; Paki; Pavlica; Pavliša; Paks.

Postoje naravno i izvedena imena i jezičke varijacije imena Pavle, a najčešće su – Pavel; Paolo; Pol; Paol; Paul; Paolito; Pavlija; Pavao; Pavo; Pablito; Pablo.

Loading...

Imena ženskog roda izvedena od imena Pavle su – Paola; Paolina; Pola; Polina; Pava; Paula, dok je lično prezime kao varijanta ovog imena obično Pavlović ili Pavelić. 

Zašto odabrati baš muško ime Pavle kao lično ime za dečaka 

Među brojnim poznatim ličnostima iz raznih životnih sfera, a koje su nosioci imena Pavle i koji mogu biti inspiracija za roditelje jesu istorijske i savremene ličnosti navedene u nastavku teksta.

Apostol Pavle je bio jedan od 12 apostola Isusa Hrista; pravoslavni je svetac i autor je čak 14 delova ili „poslanica“ u knjizi „Novi zavet“; Papa Jovan Pavle I je bio poglavar Katoličke crkve izabran 1978. godine, ali je preminuo svega 33 dana nakon izbora (što ima po nekima i simboliku stradanja koje je u svojoj 33. godini doživeo Hrist); Papa Jovan Pavle II je poglavar Katoličke crkve koji je izabran iste 1978. godine i bio je na njenom čelu do 2005. godine.

Poznati srpski glumac i bard naše filmske i TV i pozorišne scene je bio Pavle Paja Vujisić; vrlo voljen i poštovan mudri poglavar SPC od 1990. do 2009. godine jeste bio srpski Patrijarh Pavle poznat po svetovnom imenu Gojko Stojčević. 

Zanimljivosti vezane za muško ime Pavle

Kako je ranije i navedeno u svetu su poznate varijacije imena Pavle, pa su tako pak samo neki od primera – Paolo (italijanski jezik); Pál (mađarski jezik); Paulus (holandski jezik); Pavol (slovački jezik); Pawel (poljski jezik); Pavel (hrvatski i češki jezik); Poul (danski jezik); Pablo (španski jezik); Paul (francuski; nemački; engleski; švedski i rumunski jezik).

Jedna od veoma poznatih pesama jugoslovenske i hrvatske rok grupe „Azra“ zove se „Pavel“, čiji je autor Branimir Džoni Štulić.

Dani imena ili takozvani „imendani“ za ime Pavle, slave se u velikom broju zemalja u toku jedne kalendarske godine, a najpoznatiji datumi su – 10. i 22. februar; 15., 18. i 25. januar; 1. i 28. april kao i 19. oktobar i 26., 29. i 30. jun.

Sponzorisano:

Loading...