Muška imena

Poreklo i značenje imena Petar

Loading...

Muško lično ime Petar se smatra jednim od najpopularnijih hrišćanskih imena, ali je jasno da je ime popularno i u drugim zemljama šitom sveta i među narodima drugih veroispovesti i religija.

Značenje muškog imena Petar 

Ako se uzme kao validnma hipoteza o grčkom poreklu imena Petar od grčke reči „petros“, tako značenje imena jeste „kamen; stena“ u bukvalnom smislu, dok se pretpostavlja da je preneseno značenje – „podrška i oslonac“; „onaj ko je dobar prijatelj i koji svakome velikodušno pomaže“; „odlučan“; „nepokolebljiv“; „čvrste volje“.

Osobe sa imenom Petar se smatraju onima koji su „postojani i stameni u najvećim nevoljama“; „oni koji nikada ne gube nadu“; „oni koji su karakterne osobe“; „oni koji veruju u sebe“; „oni koji nikada ne odustaju i ne prestaju da se nadaju“; „oni koji imaju izuzetnu snagu volje i vrlu nepokolebljivost duha“.

Poreklo muškog imena Petar 

Smatra se prema etimolozima da ime Petar vodi poreklo iz grčkog jezika i to od imena „Petros“.

Međutim, postoji i verovanje i jedna hipoteza da ime Petar potiče iz starog aramejskog jezika (kojim je veruje se govorio i sam Isus Hrist), te da je na upravo ovom jeziku ime Petar pisano i izgovarano kao Kefa.

Ime Kefa je dato Svetom Petru, jednom od spostola Isusa Hrista, a koji je pore toga u svetovnom životu bio običan ribar imena Simon. 

Učestalost davanja muškog imena Petar u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima za kalendarsku 2018. godinu, ime Petar je od najdavanijih imena među stotinu, bilo najpopuilarnije u Republici Hrvatskoj, gde se nalazilo na odličnom 4. mestu. 

U Republici Srbiji za 2018. ghodinu, ime Petar je bilo na 14. mestu među „top 100“ najtraženijih imena za novorođene dečake.

U Republici Srpskoj je ime Petar za datu kalendarsku 2018. godinu, bilo na 17. mestu među sto imena koja su se najviše davala muškoj novorođenoj deci.

Loading...

U Bosni i Hercegovini je u 2018. godini ime Petar bilo kotirano kao 35. najdavanije muško ime, a od sto najpopularnijih imena za dečake u ovoj zemlji.

U susednoj Makedoniji je već nekoliko godina unazad, ime Petar među „top 10“ najdavanijih muških imena, te je u porotekloj kalendarskoj godini ime bilo na 9. poziciji.

Ime Petar je veoma popularno i u ostalim zemljama regiona i sveta, svakako već i u određenim „govornim i pisanim jezičkim varijantama“, a najpopularnije jeste u – Makedoniji; Crnoj Gori; Bugarskoj; Mađarskoj; Ukrajini; Rusiji; Belorusiji; Grčkoj; Italiji; Francuskoj; Engleskoj; kao i u Gruziji; Letoniji; Litvaniji; Danskoj; Finksoj; i u Nemačkoj (gde se ime Petar ubraja u poslednjih nekoliko decenija, u najdavanijih sto muških imena novorođenim dečacima).

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Petar 

Nadimci, imena od milja i umanjenice od imena Petar su najčešće – Pero; Pera; Perica; Periša; Perkan; Pepi; Pepika; Peca; Peco; Peja; Pejo; Peki.

Imena koja su izvedenice i jezičke varijacije od imena Petar su – Pjetro; Petrašin; Perkan; Pero; Pjotr; Pjer; Perislav; Periša; Perko; Peran; Piter; Peter; Perhan, kao i neka ženska imena kakva su Petrija; Perka; Petronka; Petrovka; Petruša; Petrojka; Petrina; Petrika. 

Loading...

Zašto odabrati baš muško ime Petar kao lično ime za dečaka 

Neke od najpoznatijih ličnosti u istoriji i u savremenom dobu koje su nosile ime Petar, i koje bi i mogle biti inspiracija za roditelje da tako nazovu dete muškog pola, biće navedeni u nastavku teksta.

Poznati sportisti imena Petar su – bivši makedonski košarkaš je Petar Naumoski; srpski rukomet reprezentativac je Petar Nenadić; srpski fudbaler je nekada bio Petar Divić; Jugoslovenski bivši fudbaler je Petar Fjaka Dujmović; švedski hokejaš na ledu srpskog porekla je Petar Popović.

Petar Omčikus je poznati srpski slikar kao i Petar Dobrović; jugoslovenski i srpski vajar je bio Petar Palavičini; najpoznatiji srpski slikar XX veka je bio Petar Lubarda. 

Ruski imperator i car je bio Petar Veliki (Petar I Aleksejevič); kralj Aragona i Barselone je bio Petar II Aragonski; unuk PetraVelikog i ruski imperator se zvao Petar II Aleksejevič; bugarski car je bio Petar I Bugarski.

Bardovi srpske glumačke scene su Petar Kralj i Petar Božović; srpski glimac grčkog porekla je Petar Lupa.

Petar II Petrović Njegoš – vladar Crne Gore; književnik; pesnik; filozof; autor kednog od najpoznatijih dela na svetu „Gorski vijenac“.

Poznati hrvatski pevač je Petar Grašo, a mlada „Zvezda Granda“ jeste srpski pevač Petar Pepi Mitić.

Petar II Karađorđević je bio poslednji kralj Jugoslavije, i sin kralja Aleksandra Karađorđevića i kraljice Marije. 

Zanimljivosti vezane za muško ime Petar

Ženska varijanta imena Petar jeste Petra, a ima istovetno značenje kao i muška imenica – „stena; kamen; oslonac“.

U Bugarskoj se imendan ili „dan imena“ Petar proslavlja svake kalendarske godina, i to dana 29. juna.

Najpoznatiji književni junak je bio „večiti dečak“ Petar Pan, koji je nastao kao lik po istoimenom delu škotskog pisca Džejmsa Metjua Barija.

Sveti Petar je bio jedan od najpoznatijih Hristovih apostola, a veruje se da je umro razapet na krstu, ali da je zatražio da se krst okrene „naopako“ kako ne bi umro na isti način kao Hrist, jer je Isus bio jedan i jedini, i njegova je smrt trebala da se pamti, kao i sva njegova dobra dela, pa je Petar smatrao da on sam nije dovoljno „sveti i veliki“ da bi imao čast da na isti način postrada).

Širom sveta se proslavlja lik i delo Svetog Petra, a neke od najpoznatijih crkava koje su svuda u svetu pak posvećene ovom svecu su u – Austriji (u Beču); Letoniji (u Rigi); Srbiji (u Rasu); te u Švajcarskoj (u Cirihu); Kini (u Šangaju); Nemačkoj (u Rostoku); Italija (u Portoveneru); Crna Gora (u Bijelom Polju).

Sponzorisano:

Loading...