Ženska imena

Poreklo i značenje imena Petra

Loading...

Mada je lično žensko ime Petra veoma milozvučno i deluje kao jedno savremeno ime, te je vrlo popularno među roditeljima širom sveta, u suštini je u pitanju staro odnosno „biblijsko ime“, te će njegovo približnije poreklo i značenje biti razjašnjeni u nastavku teksta koji sledi.

U nastavku pogledajmo značenje ovog imena.

Značenje ženskog imena Petra 

Preneseno značenje imena Petra jeste – „ona koja je jaka i stabilna kao osoba“; „ona koja je svakome podrška i oslonac“; „ona koja je čvrste volje i odlučna da istraje u svemu“; „ona koja je veliki borac; nepokolebljiva osoba“; „ona koja je jaka kao stena“; „ona koja je svakome podrška u nevolji“; „ona koja je iskren i pravi prijatelj“; „ona koja je čelične volje i jakih nerava“; „žena koja je borac“; „ona koja je nepopustljiva i koja nikada ne odustaje“; „žena ratnica“; „jaka kao planina“; „stamena i čvrsta“; „odlučna i uporna u svakoj ideji i nameri“. 

Poreklo ženskog imena Petra 

Ime Petra je poreklom iz staro-grčkog jezika na kome glasi Πεтρα, te se pretpostavlja da je opet ime varijanta muškog imena Petar.

Međutim, važno je naglasiti da ime Petra ima svoje korene i u latinskom i u baskijskom jeziku, ali je generalno značenje imena Petra istovetno kao i značenje grčke reči „petros“, koja se naime prevodi kao stena; kamen; kamenčić i što jeste i značenje muškog imena Petar. 

Učestalost davanja ženskog imena Petra u susednim zemljama regiona i u svetu

Prema statističkim podacima koji su dostupni za kalendarsku 2018. godinu, ime Petra je bilo među sto najtraženijih imena za sve novorođene devojčice u Republici Srbiji na „odličnom“ 8. mestu.

U Republici Hrvatskoj je ime Petra bilo na 13. mestu najdavanijih stotinu imena za svu žensku novorođenčad u minuloj 2018. kalendarskoj godini.

U Republici Srpskoj je ime Petra u 2018. godini bilo među „top 100“ najdavanijih ženskih imena, i našlo se na 81. mestu.

U susednoj Bosni i Hercegovini je ime Petra u 2018. godini bilo na 44. mestu, a među sto najviše traženih imena za sve novorođene devojčice.

Loading...

Ime Petra je dosta popularno ime za novorođene devojčice po statističkim pokazateljima i u sledećim zemljama sveta – Mađarskoj; Holandiji; Grčkoj; Slovačkoj; Finskoj; Nemačkoj; Češkoj; Španiji; Americi i u Engleskoj.

Zanimljiv je podatak da je ime Petra u Kanadi po statističkim pokazateljima u 2001. godini bilo među sto najviše davanih imena novorođenim devojčicama. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Petra 

Nadimci, umanjenice i hipokoristike od imena Petra nisu poznati, dok su najčešća izvedena i varijantna ženska pa i muška imena – Petkana; Persa; Petrina; Petruša; Petrojka; Petrija; Petrina; Petrarka; Patriša; Pjotruška, kao i muška imena Petrašin; Petrojko; Petrosav; Pjer; Petar; Pera; Pero; Perica. 

Zašto odabrati baš žensko ime Petra kao lično ime za devojčicu 

Neke od poznatih ličnosti koje su obeležile određenu vremensku epohu ili neku sferu života učinile prepoznatljivom, a koje imaju lično ime Petra, i koje mogu da budu i inspiracija za sve roditelje da baš tako nazovu svoju žensku decu, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Loading...

Poznata češka teniserka je Petra Kvitova; bivša austrijska alpska skijašica je Petra Kronberger; poznata nemačka plivačica je Petra Dalman; profesionalna austrijska kajakašica je Petra Šlicer; bivša nemačka rukometašica je Petra Kahnt; poznata slovenačka skijašica jeste Petra Majdič; bivša nemačka atletičarka je Petra Felke. 

Popularna hrvatska pop pevačica je Petra Kovačević; poznata srpska TV voditeljka je Petra Cvijić; popularna srpska pijanistkinja je Petra Perović; poznata švedska voditeljka i komičarka je Petra Marija Mede; veoma popularna i poznata hrvatska modna blogerka je Petra Dimić; prelepa starija ćerka bivšeg vlasnika „Formule 1“ Bernija Eklstona i hrvatske manekenke Slavice Eklston jeste bivša manekenka Petra Eklston; svetski poznata češka manekenka i model je Petra Nemcova; nekadašnja hrvatska manekenka a sada poznata glumica je Petra Maroja; hrvatska poznata glumica je Petra Kurtela.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Petra

Imendani ili „dani imena“ Petra se obeležavaju u nekoliko svetskih zemalja, određenih datuma u toku jedne kalendarske godine, a najpoznatiji su oni koji se slave – u Češkoj 17. avgusta; te takođe u Mađarskoj dana 2. oktobra; dok se svakog 29. juna imendan za ime Petra obeležava u Slovačkoj; Finskoj; Švedskoj i u Bugarskoj.

Najpoznatija naselja u Meksiku, a sa imenom Petra u raznim saveznim državama i regijama su – Petra Intrijago (opština Tuspan); Petra Garza (opština Rio Bravo); Petra Luna (opština Saltiljo); Petra Luna Delgado (opština Kamargo); Petra De Luna (opština Vilja Union); Petra de Ozorni (opština Agva Prijeta); Rančo de Petra (opština Del Najar); Petra Karizales (opština Anavak); Santa Petra (opština Viktorija).

Petra je i ime jednog antičkog grada koji se nalazio na teritoriji današnje države Jordan; Petra je i jedno naselje u Rumuniji (regija Mehedinci; ukupno 295 stanovnika rumunske nacionalnosti, po statistici iz 2002. godine), kao i naselje u Italiji koje je poznato pod imenom Kaza Petra (regija Abruco; ukupno 49 stanovnika po statističkim podacima iz 2011. godine).

Jedan od glavnih likova iz popularne serije „Zabranjena ljubav“ je Petra Novak, koju je odigrala hrvatska glumica albanskog poorekla Anita Beriša.

Sponzorisano:

Loading...