Muška imena

Poreklo i značenje imena Aleksandra

Loading...

Lično žensko ime Aleksandra je i danas među najpopularnijim u našoj zemlji i u regionu, te uprkos prevladavanju kratkih imena, ono nije izgubilo decenijama na svojoj popularnosti, a u nastavku teksta će biti objašnjeno njegovo poreklo i značenje.

Značenje ženskog imena Aleksandra 

Značenje imena Aleksandra jeste slično bukvalnom značenju, pa je tako preneseni smisao imena – „ona koja je zaštitnica ljudi“; „ona koja je puna razumevanja i blagosti za sve ljude“; „ona koja se žrtvuje i bori za svakog čoveka“; „ona koja štiti ljude“; „ona koja je pravedna i koja se za sve i za svakoga bori“; „ona koja je poštena i koja brani sve ljude od greha i zla“. 

Poreklo ženskog imena Aleksandra 

Osnovna je hipoteza da je ime Aleksandra poreklom iz staro-grčkog jezika, te da je to bilo i „ime od milja“ za ženu vrhovnog helenskog božanstva Zevsa, koja se zvala Hera, i koja je volela baš i sve ljude, i uvek im pružala podršku i razumevanje te ih i štiutila često od Zevsovog gneva.

Svakako je mnogo jasnija i realno prihvatljivija hipoteza o poreklu imena Aleksandra od grčkog imena Aleksandros, koje jeste složenica od termina „alexo“ u značenju odbrana; zaštita; štit i  od reči „andros“ u značenju čovek; osoba; narod.

Tako je pratično bukvalan prevod imena Aleksandra i istovetan onom koji je pomenut kroz grčku mitologiju – „zaštitnica ljudi“; „ona koja štiti ljude“. 

Učestalost davanja ženskog imena Aleksandra u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima za 2018. kalendarsku godinu, ime Aleksandra je bilo popularno među „top 100“ imena za sve devojčice u Republici Srpskoj gde se našlo na 36. mestu kao i u Republici Srbiji gde je zauzelo 44. mesto.

U Republici Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, ime Aleksandra se nije u 2108. godini kotiralo među 100 najdavanijih ženskih imena.

Od ostalih zemalja, ime Aleksandra jeste dosta popularno ime u Makedoniji; Italiji; Grčkoj; Rusiji; Ukrajini; Bugarskoj, kao i u drugim zemljama sveta u određenim jezičkim varijacijama. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Aleksandra 

Loading...

Među najpoznatijim nadimcima, umanjenicama i hipokoristikama od imena Aleksandra su svakako – Alesja; Anči; Anja; Caca; Sandi; Saša; Saja; Sandra; Aleks; Ana; Aki; Vanja; Vanjuška; Sanja; Sendi; Aleksina.

Izvedena i varijantna imena od imena Aleksandra su – Aleks; Aleksis; Alekseja; Ksandra; Sanja; Saša; Saška; Caka; Caca; Roksanda; Sandra; Aleksija. 

Zašto odabrati baš žensko ime Aleksandra kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti u istoriji ili savremenom dobu, iz raznih životnih sfera, koje nose lično ime Aleksndra, te koje mogu biti i primer za roditelje da tako nazovu svoje ćerke, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata srpska glumica je Aleksandra Širkić; srpska pop pevačica jeste Aleksandra Radović; srpska pop pevačica jeste i Aleksandra Perović; srpska glumica je Aleksandra Pleskonjić Ilić; američka  glumica jeste Aleksandra Pol; srpska TV voditeljka i novinarka je Aleksandra Gudelj. 

Popularna američka spisateljica je Aleksandra Ripli; srpska političarka je Aleksandra Jerkov; poznata srpska manekenka i TV voditeljka Aleksandra Jeftanović; poznata španska glumica je Aleksandra Himenez Arečea; američka manekenka i glumica je Aleksandra Dadario; svetski poznata manekenka i top model jeste Aleksandra Ambrozio. 

Loading...

Poznata sportistkinja koja je poreklom iz Poljske ali je profesionalna kanadska teniserka jeste Aleksandra Voznijak; slavna slovačka atletičarka i sprinterka je Aleksandra Bezekova; mlada srpska teniserka je Aleksandra Krunić; srpska profesionalna sportska streljašica je Aleksandra Ivošev; ruska atletičarka je Aleksandra Andrejevna Fedoriva. 

Veoma popularna i poznata je srpska pop pevačica jeste Aleksandra Kovač; Aleksandra Slađana Milošević poznata je jugoslovenska i srpska pop-rok pevačica 80-tih godina; mađarska glumica je Aleksandra Oster; srpska glumica je Aleksandra Nikolić; američka glumica je Aleksandra Šip; slovenačka glumica je Aleksandra Balmazović; nekadašnja srpska manekenka i pevačica grupe „Models“ je Aleksandra Meljničenko; Aleksandra Prijović je poznata srpska folk pevačica. 

Supruga kralja Petra II Karađorđevića i poslednja jugoslovenska kraljica je bila Aleksandra Karađorđević; supruga je poslednjeg ruskog cara Nikolaja II Aleksandroviča i poslednja ruska carica bila je Aleksandra Fjodorovna; žena ruskog imperatora Nikolaja I Pavloviča i carica je bila Aleksandra Fjodorovna; kraljica Ujedinjenog Kraljevstva i supruga kralja Edvarda VII bila je Aleksandra od Danske. 

Naša sportistkinja i poznata profesionalna košarkašica je Aleksandra Crvendakić; poznata bivša sovjetska sportistkinja odbojkašica; hokejašica sa loptom i atletičarka je bila Aleksandra Georgijevna Čudina; beloruska plivačica je bila Aleksandra Viktorovna Harasimenja; narodni heroj i učesnica NOB-a je bila učiteljica Aleksandra Cana Marjanović.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Aleksandra

Poznati su diljem sveta imendani ili pak takozvani „dani imena Aleksandra“, koji se slave dana 18. i 20. mart, te i 18. maja (slavi se u Mađarskoj i to pak kao „dan imena“ Szendi).

„Aleksandra 54“, ime je poznatog asteroida, a nazvan je po nemačkom astronomu Aleksandru fon Humboltu, koji ga i jeste prvi otkrio.

Poznata američka glumica jeste Sandra Bulok, aklo se uzme u obzir da je ime Sandra zapravo i najpopularnije skraćeno ili izvedeno ime od imena Aleksandra, dok je u Mađarskoj to Szendi ili Alexandrina.

Sponzorisano:

Loading...