Muška imena

Poreklo i značenje imena Predrag

Loading...

Muško lično ime Predrag jeste naše srpsko autohtono i tradicionalno ime, koje ima slovensko poreklo, pa je i logično za očekivati da je najpopularnije u slavenskim zemljama, ali to na žalost nije slučaj i ovo ime se danas dečacima daje samo sporadično.

Značenje muškog imena Predrag 

Preneseno značenje imena Predrag jeste dosta slično njegovom bukvalnom značenju, pa je obično u pitanju neka od sledećih konotacija:

„onaj koji je posebno drag i mio“;

„onaj koga svako voli i obožava“;

„najdraža i najvažnija osoba“;

„onaj koji je prvorođeni sin; prvenac“;

„dugo očekivani muškim potomak; naslednik“;

„onaj koga svako obožava“. 

Poreklo muškog imena Predrag 

Smatra se da je lično ime Predrag preklom iz staro slovenskog jezika i da je zapravo „složeno ime“ koje ima dve komponente, prefiks „pre“ i pridev „drag“ i značenje je bukvalno „pre drag“; „previše drag“; obožavan; voljen; najdraži od svih.

U Sloveniji je ime Predrag varijanta muškog ličnog imena Drago, pa se danas smatra da su ova imena jedan drugom „pandani po značenju“, kao i Miodrag; Dragiša; Dragutin; Obrad.

Loading...

Učestalost davanja muškog imena Predrag u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Predrag nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Predrag se nije našlo u najdavanijih sto muških imena.

U Republici Srpskoj se ime Predrag takođe u 2018. godini nije našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene dečake, pa se može pretpostaviti da se ime davalo samo sporadično.

U Republici Srbiji je ime Predrag u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu mušku novorođenčad, pa je verovatno da je davano u statistički manje značajnom procentu.

Lično muško ime Predrag je u susednoj Republici Sloveniji u toku kalendarske 2007. godine bilo na 250. mestu, a kao najdavanije ime za sve novorođene dečake.

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i hipokoristike od imena Predrag 

Najpoznatiji nadimci, imena od milja i umanjenice od imena Predrag su – Peđa; Peca; Drago.

Izvedena i varijantna imena od imena Predrag su najčešće – Prerad; Obrad; Dragutin; Dragoman; Dragiša; Radiša. 

Zašto odabrati baš muško ime Predrag kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Predrag, koje su se proslavile u sferi umetnosti; kulture; politike; te nauke ili sporta, i ostavile traga u određenoj vremenskoj epohi pa i postale moguća inspiracija za roditelje kada biraju ime za svoje novorođene sinove, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Jedan od najpoznatijih jugoslovenskih i srpskih glumaca koji je izgradio i uspešnu svetsku karijeru jeste Predrag Miki Manojlović; popularni jugoslovenski i srpski pevač je bio Predrag Cune Gojković.

Jedan od naših najpopularnijih karikaturista jeste Predrag Koraksić Koraks; proslavljeni srpski filmski glumac i bard naše pozorišne scene je bio Predrag Ejdus.

Svetski poznati i slavni srpski košarkaši su Predrag Peđa Stojaković i Predrag Saša Danilović; bivši poznati srpski fudbaler jeste Predrag Ranđelović.

Nekada slavni američki fudbaler srpskog porekla je bio Predrag Preki Radosavljević; bivši proslavljeni jugoslovenski i srpski fudbaler je bio i Predrag Peđa Mijatović.

Slavni srpski režiser jeste Predrag Gaga Antonijević; poznati srpski novinar, kao i prevodilac i pisac jeste Predrag Milojević.

Slavni jugoslovenski i srpski slikar iz pravca koji je poznat kao marginalizam je bio Predrag Milićević Barbarijen; nekada čuveni srpski lekar psihijatar koji se bavio i akupunkturom se zvao Predrag Marić.

Proslavljeni srpski estradni umetnik koji je pevač narodne muzike i kompozitor jeste Predrag Živković Tozovac; poznati jugoslovenski i bosanski političar je bio Predrag Peki Lasica.

Nekada poznati srpski lekar koji je bio lični doktor Josipa Broza Tita zvao se Predrag Lalević; poznati srpski pisac i književni kritičar je bio Predrag Gugo Lazarević.

Popularni srpski fudbaler jeste Predrag Luka; poznati srpski fudbalski golman jeste Predrag Rajković.

Poznati četnički vojvoda i major se zvao Predrag Raković; nekada slavni i popularni hrvatski novinar i pisac je bio Predrag Lucić.

Slavni srpski pesnik i dramski pisac jeste Predrag Bjelošević; svetski popularni srpski glumac koji je imao i manju ulogu u hit serijalu filmova „Hari Poter“ jeste Predrag Peđa Bjelac.

Popularni srpski pisac i novinar koji je po profesiji zapravo sveštenik jeste Predrag Azap; proslavljeni bard srpskog glumišta koji je nastradao tako što se utopio u reci Mrtva Tisa je bio Predrag Pepi Laković. 

Nekada poznati jugoslovenski i srpski pisac i istoričar je bio Predrag Preda Adamov; poznati srpski režiser, kao i glumac i producent jeste Predrag Bajčetić.

Sponzorisano:

Loading...