Muška imena

Poreklo i značenje imena Relja

Loading...

Muško lično ime Relja je tradicionalno srpsko ime koje je slovenskog porekla, i smatra se da je nastalo još u srednjem veku, a njegova popularnost je u poslednjih nekoliko decenija ponovo porasla na jedan zavidan nivo.

Značenje muškog imena Relja 

Najverovatnija prenesena značenja imena Relja su – „osoba koja hrli prema svojoj sreći“; „onaj ko je brzoplet i nepromišljen“; „onaj koji je sjajan i vredan kao zlato“; „onaj ko ne razmišlja i ko je naivan“; „onaj ko je vredan divljenja i poštovanja“; „onaj ko je žustar i ko je brz u razmišljanju i delanju“.

Još neka potencijalna prenesena značenja imena Relja su – „onaj ko je miran i dobar prema svima“; „onaj ko je blage naravi“; „onaj ko je lakoma osoba koja svima veruje“; „onaj ko je lep i pitom kao jagnje“; „onaj koji je energičan i strastven“; „onaj koji je poštena osoba koju je lako prevariti“; „onaj koji veruje svima i zato često greši“; „onaj ko je pravi i lojalan prijatelj“. 

Poreklo muškog imena Relja 

Osnovna je etimološka pretpostavka da je ime Relja poreklom iz staro slovenskog jezika, te da je ili izvedenica od imena Hrebljan, ili od reči „hrliti“ u značenju juriti; željno ići; žuriti; sa radošću ići prema nekome ili nečemu.

Jedna od hipoteza o poreklu imena Relja jeste i ta da ono potiče iz latinskog jezika i to ili od imena Aurelius odnosno Aurelio; Aurelie, ili od prezimena Aurelius, u značenju zlato, zlatan, zlata vredan; sjajan; važan, dragocen; bitan.

Jedna manje dokazana teorija etimologa jeste da ime Relja jeste poreklom iz staro hebrejskog jezika i to od ženskog ličnog imena Rahila, u značenju dobar; pitom; kao jagnje; miran; blag. 

Učestalost davanja muškog imena Relja u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Relja nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Relja se nije našlo u najdavanijih sto muških imena, te se može pretpostaviti da je ime davano samo sporadično.

U Republici Srpskoj se ime Relja takođe u 2018. godini jeste našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene dečake, i zauzelo je 54. mesto.

Loading...

U Republici Srbiji je ime Relja u 2018. godini bilo na listi najdavanijih sto imena za svu mušku novorođenčad i zauzelo je 28. mesto. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Relja 

Nema poznatih nadimaka, imena od milja ili deminutivnih formi od imena Relja, a koje su pak i poznate u našoj zemlji i regionu.

Izvedena i varijantna imena od imena Relja su najčešće – Reljan; Hrelja; Reljo; Relio; Raul; Reio; Aurelio; Aurelije. 

Zašto odabrati baš muško ime Relja kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Relja, koje su obeležile određene oblasti u istoriji ili savremenom dobu, i mogu biti inspiracija za roditelje da tako nazovu svoje naslednike, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Loading...

Popularni srpski rep i hip hop muzičar koji je nekada pevao u sastavu „Elitni odredi“, a danas pak gradi uspešnu solo karijeru jeste Relja Popović; nekada slavni i popularni jugoslovenski glumac se zvao Relja Bašić; proslavljeni srpski rep i hip hop muzičar i glumac jeste Relja Milanković Reksona.

Slavni srpski istoričar i filozof je Relja Novaković; srpski profesionalni umetnički fotograf je Relja Ivanić; popularni bubnjar rok grupe “Petar i zli vuci” jeste Relja Obrenović.

Nekada slavni i poznati jugoslovenski teniser je bio Relja Dulić Fišer; muž i menadžer poznate folk pevačice Stanojke Mitrović Ćane se zove Relja (Dragan) Mitrović; bubnjar nekadašnjeg muzičkog benda “Duh Nibor”, a u kojoj je solista bio proslavljeni srpski glumac Igor Pervić jeste Relja Mirković. 

Tvorac najstarijeg pisanog dokumenta o srpskoj medicini koji datira još iz XIV veka i koji se pak zove “Hodoški zbornik ili kodeks” je bio Relja Katić; nekada slavni srpski je plemić i poznati vojskovođa je bio Relja Krilatica (Hrelja Omućević). 

Zanimljivosti vezane za muško ime Relja

Zanimljiva je činjenica da se smatra da je ime Relja nastalo od imena Hrebljan, koje je pronađeno na nekim pisanim dokumentima iz XIII veka.

Mada se kod nas ime Relja upotrebljava pre svega kao muško lično ime, poznato je da se u Republici Hrvatskoj, te kao i u još nekim slavenskim zemljama ovo ime može sresti i kao oblik ličnog prezimena.

Sponzorisano:

Loading...