Ženska imena

Poreklo i značenje imena Renata

Loading...

Lično žensko ime Renata na našem podneblju ne spada u posebno popularna imena za novorođene devojčice, te se smatra da se daje samo sporadično, a njegovo poreklo i značenje će biti opisani u nastavku teksta koji sledi.

Možda je upravo ovo ime pravi izbor za vaše dete!

Značenje ženskog imena Renata 

Pretpostavljeno preneseno značenje imena Renata jeste najverovatnije neko od sledećih:

„ona koja je preporođena“;

„ona koja je živahna i vesela“;

„ona koja je stvorena da živi kao kraljica“;

„ona koja je svojim rođenjem oživela svoje roditelje“;

„ona koja je bezgrešna i vernica“;

„ona koja je čista i nevina“;

„ona koja sebe uvek menja na bolje“;

„ona iza koje će ostati velika dela“.

Loading...

Poreklo ženskog imena Renata

Smatra se da je žensko lično ime Renata poreklom iz latinskog jezika, i to ili kao izvedenica od imena Renatus, ili pak kao izvedenica od reči reinare, u značenju preporoditi se; preporod; opet živeti, oživeti; vaskrsnuti; ponovo se roditi.

Postoje i neke hipoteze da je ime Renata nastalo kao izvedeno od francuskog imena Reneé ili René, te i da je slavenskog porekla i da je izvedeno od ruskog ženskog ličnog imena Renat.

Sa druge strane se u španskom i katalonskom jeziku, ime Renata smatra izvedenim od muškog ličnog imena Reynat, koje je takozvano „složeno ime“ i ima dve komponente:

– rey u značenju kralj, vladar, gospodar

– nato u značenju rođen; preporođen; dat, pa je generalno ime u svome bukvalnom prevodu sa španskog jezika u značenju onaj ko je rođeni kralj, onaj ko je stvoren da vlada. 

Loading...

Učestalost davanja ženskog imena Renata u susednim zemljama regiona i u svetu

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Renata nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Renata se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena.

U Republici Srpskoj se ime Renata takođe u 2018. godini nije našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice.

U Republici Srbiji je ime Renata u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad.

Ime Renata je često davano ime za žensku novorođenčad u Republici Makedoniji, kao i u Ukrajini; Italiji; Litvaniji; Španiji; Portugaliji; Poljskoj; Mađarskoj i Sloveniji.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Renata 

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i imena od milja za žensko lično ime Renata su – Nata; Rene; Natica; Natinka; Natuna; Natika; Nalika.

Izvedena i varijantna imena od imena Renata su obično – Natina; Rene; Renate; Renati; Renatka; Reni; Natka; Natanja; Natenjka, kao i muška lična imena Renato i Rene. 

Zašto odabrati baš žensko ime Renata kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Renata koje su obeležile određenu vremensku epohu i proslavile se iz oblasti kulture; umetnosti; nauke; sporta; politike, te tako postale potencijalna inspiracija za sve roditelje da ovo ime daju svojim novorođenim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Proslavljena italijanska i američka spisateljica i novinarka se zvala Renata Adler; slavna poljska hemičarka i naučnica jeste Renata Reisfeld; popularna poljska političarka je imena Renata Beger.

Proslavljena češka triatlonka i olimpijska šampionka je Renata Berkova; slavna kanadska hokejašica na ledu i olimpijska šampionka je Renata Fast.

Poznata slovenska žena sociolog i filozof jeste Renata Salecl; slavna italijanska klasična muzičarka je imena Renata Borgati.

Popularna meksička glumica i manekenka jeste Renata Notni; prelepa i popularna čileanska manekenka i foto model je Renata Ruiz Perez.

Slavna brazilska plivačica u disciplini slobodni stil je Renata de Oliveira Burgos; poznata poljska atletičarka u disciplini skok u dalj jeste Renata Nilsen.

Proslavljena poljska pevačica i tekstopisac je Renata Przemik; popularna poljska filmska glumica se zove Renata Dančevič.

Popularna hrvatska pop pevačica i voditeljka jeste Renata Končić (poznata pod umetničkim imenom Minea); slavna mađarska pevačica, plesačica i manekenka je Renata Timea Reni Tolvai.

Nekada slavna poljska atletičarka u disciplini bacanje diska se zvala Renata Katewič; bivša slovenska atletičarka u bacanju koplja je bila Renata Strašek.

Proslavljena italijanska operska pevačica sopran jeste imena Renata Tebaldi; takođe slavna italijanska operska pevačica sopran jeste i Renata Skoto. 

Poznata američka takmičarka za „Miss Universe“ koja je po profesiji psiholog jeste Renata de Hesus Sone Saveri; proslavljena brazilska novinarka i publicista jeste Renata Ceribeli.

Jedna od najpoznatijih srpskih glumica se zvala Renata Ulmanski; popularna ruska glumica, kao i scenarista i rediteljka je Renata Muratovna Litvinova.

Sponzorisano:

Loading...