Ženska imena

Poreklo i značenje imena Sabina

Loading...

Žensko lično ime Sabina nije popularno ime na našim prostorima za novorođene devojčice, mada generalno ni njegovo poreklo nije sasvim jasno dokazano, i smatra se da spada u grupu poznatih takozvanih „romanističkih imena“.

Dakle, prema poreklu ime Sabina bi moglo biti dosta popularno u zemljama kakve su Italija ili Grčka, kao i u zemljama kakve su Mađarska; Češka; Švedska; Nemačka; Irska.

Značenje ženskog imena Sabina 

Neka od potencijalnih prenesenih značenja imena Sabina mogu da budu prema hipotezama o poreklu sledeća – „ona koja je Sabinjanka“; „ona koja je pripadala plemenu ili grupi Sabinjana“; „ona koja je plemenita i koja je važna za grupu i pleme“.

No generalno ovakva značenja imena jesu naravno za roditelje nedovoljno jasna i naravno da su ne tako zanimljiv i poželjan motiv da se novorođenim ćerkama da lično ime Sabina.

Još neka prenesena značenja imena Sabina mogu stoga da budu i sledeća – „ona koja je draga i umiljata osoba“; „ona koja je ljubazna i dobra“; „ona koju svako olako zavoli“; „ona koja je miljenica roditelja“; „ona koja je puna veselja i sreće“; „ona  koja je razdragana i poletna“; „ona koja je pouzdan oslonac i dobar prijatelj“; „ona koja je plemenita i velikodušna“; „ona koja je uvek dobronamerna i želi da svakome pomogne u nevoljama“.

Poreklo ženskog imena Sabina 

Osnovna je etimološka pretpostavka da je žensko lično ime Sabina poreklom iz  latinskog jezika od reči ili pak ličnog imena Sabinjanka ili Sabinjana, koje može da označava i jasnu plemensku pripadnost, kao i pripadnost određenoj porodici ili staležu i starorimskom plemenu. 

Prema istorijskim podacima su Sabinjani ili Sabinjčani bili antičko rimsko pleme, koje je živelo ili ja makar privremeno naseljavalo regiju današnje centralne Italije, nešto severnije od glavnog grada Rima. 

Moguća je i hipoteza da je ime Sabina zapravo izvedeno ime od muškog ličnog imena Sabin, kojeje takođe latinskog odnosno romanskog porekla.

Učestalost davanja ženskog imena Sabina u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Sabina nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

Loading...

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Sabina se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena.

U Republici Srpskoj se ime Sabina takođe u 2018. godini nije našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice.

U Republici Srbiji je ime Sabina u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad.

U Republici Sloveniji prema statističkim pokazateljima za kalendarsku 2007. godinu je ime Sabina bilo često davano ime za sve nodorođene devojčice, i nalazilo se u „top 1002 imena, te je i bilo kotirano na 55. mestu. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Sabina 

Kod nas su generalno veoma retki i nadimci, kao i imena od milja i umanjenice za lično ime Sabina, dok su nešto popularnija izvedena i varijantna imena koja mogu naravno biti ženska i muška.

Loading...

Izvedena i varijantna imena od imena Sabina su – Sabinka; Sabine; Sava; Savka; Savina; Sabinca; Saca; Saba; Sebina; Sebine; Sebyn; Saby, kao i neke muške varijante imena kakve su pak – Sabi; Save; Saba; Sabislav; Sabion; Sabinjan; Savin; Savko; Sabin; Saby; Sebby; Savino. 

Zašto odabrati baš žensko ime Sabina kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Sabina koje su obeležile određenu vremensku epohu i ostavile traga u nekim oblastima i sferama života i time postale možda inspiracija za roditelje da ime daju svojim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi. 

Popularna i slavna slovenska operska pevačica sopran jeste Sabina Cvilak; poznata slovenska pozorišna glumica jeste imena Sabina Kogovšek; poznata žena koja je priznati slovenski pedagog te i sociolog i vsni andragog jeste Sabina Jelenk Krašovec.

Nekada slavna i svetski poznata italijanska alpska skijašica u veleslalomu je bila Sabina Panzanini; poznata slovenska atletičarka i olimpijska šampionka u trčanju jeste Sabina Fajt; nekada slavna i poznata kolumbijska atletičarka u bacanju koplja se zvala Sabina Moya.

Popularna italijanska glumica, te i pisac, filmski producent i režiser jeste Sabina Guzzanti; popularna nemačka pavačica koja je solista treš-metal benda “Holy Moses” jeste Sabina Classen (rođena kao Sabina Hirtz); poznata rumunska pevačica te koja je nekada bila i slavna umetnička gimnastičarka jeste Sabina Carolina Cojocar.

Slavna rumunska i američka šahistkinja i velemajstor jeste Sabina Francesca Foisor; bivša poljska umetnička klizačica jeste Sabina Wojtala; proslavljena rumunska umetnička klizačica jeste Sabina Mariuta.

Sponzorisano:

Loading...