Ženska imena

Poreklo i značenje imena Sajra

Loading...

Lično žensko ime Sajra je često ime u zamljama islamske veroispovesti, te je na našem području i najpopularnije u Bosni i Hercegovini, dok se u drugim područjima ime daje izrazito retko, i to pak najviše u obliku Saira, a za koji se smatra da je njegovo „korensko ime“.

Pogledajmo prvo značenje ovog imena.

Značenje ženskog imena Sajra 

Najverovatnije preneseno značenje imena Sajra je – „ona koja je stalno radosna i koja se kreće napred“; „ona koja putuje i koja je nezaustavljiva“; „ona koja leko i brzo donosi odluke“; „ona koja postupa ishitreno“; „ona koja je sanjar i koja previše mašta“; „ona koja živi u snovima“; „ona koja je borac i koja je spremna da ide ka svom cilju“. 

Poreklo ženskog imena Sajra 

Kako je na početku teksta i navedeno, ime Sajra jeste arapskog porekla i izvedeno je od imena Saira odnosno od arapske reči sā΄ira, a što znači kretanje; putovanje; put; napredak; ona koja putuje; putnica; ići i kretati se.

Postoji i još jedna etimološka teorija o poreklu imena Sajra iz turskog jezika, a od ličnog imena Sayra, koje se prevodi kao neko ko je sanjar; kreativna osoba, ko je sklon da mašta; ko nije baš i prizeman i realističan; ko živi u snovima; ko je veseo kao „cvrkut ptica“; ko stalno leti. 

Učestalost davanja ženskog imena Sajra u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema dostupnim statističkim podacima za 2018. kalendarsku godinu, žensko lično ime Sajra je bilo među sto najpopularnijih imena u Bosni i Hercegovini, gde je zauzelo 14. mesto.

U ostalim susednim zemljama u 2018. godini, odnosno u Republici Srpskoj; Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj, ime Sajra se nije našlo među „top 100“ najdavanijih imena za svu žensku novorođenčad, te se pretpostavlja da se davalosporadično, a može se uzeti u obzir da je u datim zemljama bila popularna varijanta imena Sara.

Shodno svom poreklu, ime Sajra je u originalu ili određenim jezičkim varijantama bilo često davano ime i u nekim zemljama sveta, pre svega u Turskoj; Iraki; Iranu; Indiji, kao i u SAD-u. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Sajra 

Loading...

U našoj zemlji nisu poznati nadimci, umanjenice i imena od milja za ime Sajra, a neka od pak i najpopularnijih izvedenih i varijantnih imena su – Sayira; Klara; Lara; Tara; Dara; Mara; Sara; Barbara; Saira; Siera; Sjera; Sijera; Sarah. 

Zašto odabrati baš žensko ime Sajra kao lično ime za devojčicu 

Mali je broj poznatih ličnosti imena Sajra, ali je to nedovoljan razlog da se ovo ime izostavi kao lepo i milozvučno za novorođene devojčice, a ime Saira kao varijanta je dosta popularno u svetu, pa će neki nosioci ovog imena koje takođe može biti „zamena“ za ime Sajra kada se roditelji pak odlučuju za lepa ženska imena, biti navedeni u nastavku teksta koji sledi.

Poznata indijska televizijska i filmska glumica je Saira Banu (Saira Bano); popularna kanadska manekenka i model se zove Saira Mohan; britanska voditeljka i glumica jeste Saira Khan; pakistanska umetnica koja je poznata u Americi u kojoj radi i živi je Saira Wasim; poznata britanska glumica Saira Todd; popularna indijska filmska glumica se zove Riya Saira; poznata pakistanska glumica i manekenka je Syra Shehroz; nigerijska glumica i filmska rediteljka jeste Aminu Saira.

Poznata američka mlada političarka i veliki borac za ljudska prava jeste Saira Blair; žena pilot koja je poreklom iz Pakistana je Saira Batool; poznata naučnica i matematičarka koja je poznata kao supruga arapskog šeika Al-Saida se zove Saira Ahmed al-Said; televizijska reporterka i snimateljka dokumentarnih filmova jeste Saira Shah; škotska poznata književnica se zove

Saira Elizabeth Luiza Shah (piše dela koristeći pseudonim Morag Murray Abdullah); pakistanski borac za ljudska prava i aktivna političarka je Saira Afzal Tarar.

Loading...

Zanimljivosti vezane za žensko ime Sajra

“Saira” je popularni indijski film koji je snimljen 2005. godine.

Sajra je jedna vrsta ribe koja se prevedeno zove „Pacifička skuša“, i koja kako joj i samo ime kaže spada u morske ribe.

Prema mišljenju numerologa i po njihovim proračunima, srećan broj za osobe imena Sajra jeste 8 i ove osobe su – pre svega „opterećene sudbinom“ te kao da su predodređene da stalno pate i da se „bore sa vetrenjačama“.

Inače su sve osobe imena Sajra vrlo ambiciozne i uporne, te im istrajnost i unutrašnja snaga koju poseduju i nepokolebljivost volje koju imaju, pomaže da sve prepreke i probleme prevaziđu vrlo i brzo i uspešno.

Svaka Sajra je spremna da se bori za ono što veruje bilo da je u pšitanju profesionalna ili lična sfera života, te su one generalno vrlo samosvesne i ostvarene osobe, koje na kraju uspeju da ispune planove i ciljeve, koje jesu i zaslužile svojim znanjem i bespoštednim zalaganjem.

Sponzorisano:

Loading...