Ženska imena

Poreklo i značenje imena Sanela

Loading...

Žensko lično ime Sanela nije naročito popularno u našoj zemlji i u zemljama regiona, i smatra se da je pre svega ime muslimanskog porekla, ali postoje i neke hipoteze da je ime Sanela zapravo i hrišćansko, te će o tome biti više reči u nastavku teksta koji sledi.

Značenje ženskog imena Sanela 

Preneseno značenje imena Sanela je generalno dosta nejasno kao i njegovoi samo tačno poreklo, pa su neka od pretpostavljenih značenja imena – „ona koja je jaka i zdrava“; „ona koja je puna energije i poletnosti“; „ona koja je lek za dušu“; „ona koja je puna razumevanja“; „ona koja je sanjar i koja je nekada nerealna u očekivanjima i nadanjima“; „ona koja će ostvariti sve svoje snove“; „ona koja je elpa kao san“; „ona koja je pametna ali koja je previše vođena emocijama“. 

Poreklo ženskog imena Sanela 

Prema etimološkim pretpostavkama ime Sanela je poreklom iz staro grčkog jezika i smatra se da je izvedeno ime od ličnih imena Aleksandra ili Sana (na koje se potom dodaje sufiks „-ela“), te da može biti i poreklom iz latinskog jezika od reči „sanna; asnno“ a već u značenju zdravlje; jak; zdrav; zdrava; dobra; draga; plemenita; požrtvovana; empata; lečiti. 

Neke etimološke hipoteze smatraju kao validnu pretpostavku da je lično žensko ime Sanela potencijalno izvedeno od muslimanskih imena koja su arapskog piorekla a kakva su pre svega Sanija; Sanida ili Ihsana. 

Postoji svakako i pretpostavka da ime Sanela potiče iz staro slovenske jezičke grupacije i da je i izvedeno od reči „san; sanjati, snena“ u značenju mirna; lepa, ona koja mašta i sanjari, ona koja je kreativna, ona koja je nerealna.

Učestalost davanja ženskog imena Sanela u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Sanela nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Sanela se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena.

U Republici Srpskoj se ime Sanela takođe u 2018. godini nije našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice.

U Republici Srbiji je ime Sanela u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad.

Loading...

Pored pomenutih zemalja ime Sanela je česdto davano lično žensko ime u Republici Sloveniji; kao i u Turskoj; Sjedinjenim Američkim Državama, te i u Australiji i na Novom Zelandu. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Sanela 

Nadimci, imena od milja i umanjenice za ženskom lično ime Sanela su po pravilu najčešće – Sel; Seny; Sen; Sana; Sani; Saniška; Sanika; Sal; Sali.

Izvedena i varijantna imena od imena Sanela su – Sanda; Sienna; Sanida; Sanija; Sanja; Ihsana; Sana; Aleksandra; Sanya; Saška; Saša; Sanijada; Sonal; Semele; Samala; Senel; Shanell; Samilla. 

Zašto odabrati baš žensko ime Sanela kao lično ime za devojčicu 

Retke su poznate ličnosti imena Sanela koje mogu poslužiti kao inspiracija za roditelje, a da tako nazovu svoje ćerke, ali opet neka od njih koja su obeležila određeno vremensko razdoblje ili pak neku životnu sferu, biće i navedena u nastavku teksta koji sledi.

Loading...

Starija ćerka narodnog pevača Šabana Šaulića koji je tragično nastradao u saobraćajnoij nesreći se zove Sanela Šaulić; poznata mlada pevačica koja je bila takmičarka šou programa “Zvezde Granda” jeste Sanela Marković.

Poznata mlada takmičarka “Zvezda Granda” i pevačica jeste Sanela Hasić; popularna mlada srpska harmonikašica je imena Sanela Milovanović; popularna srpska operska pevačica sopran jeste Sanela Mitrović.

Nekada veoma slavna i mpoznata operska diva koja je preminula u Milanu svojoj 37. godini života se zvala Sanela Redžepagić; poznata glumica koja je ostala upamćena i stekla slavu ulogom u kultnom filmu “Sjećaš li se Dolly Bell?” jeste Sanela Spahović.

Poznata bosanska manekenka koja je angažovana i kao TV voditeljka na “OBN” televiziji jeste Sanela Čizmo; popularna hrvatska rukometašica jeste Sanela Knezović; proslavljena bosanska pevačica narodne muzike se zove Sanela Sijerčić.

Svetski poznata biznismenka i veliki filantrop bosanskog porekla, a koja živi i radi u američkoj saveznoj državi Kaliforniji jeste Sanela Diana Jenkins (rođena je kao Sanela Ćatić).

Zanimljivosti vezane za žensko ime Sanela 

“Sanela” jeste jedna od popularnih narodnih pesama tragično preminulog „kralja narodne muzike“  Šabana Šaulića, a koju je posvetio svojoj ćerki Saneli.

Sanela Hadžimuftezović jeste ime fiktivnog lika iz popularne hit serije “Lud, zbunjen, normalan”.

Sponzorisano:

Loading...