Ženska imena

Poreklo i značenje imena Sanja

Loading...

Ime Sanja je u našoj zemlji pre svega žensko lično ime našeg srpskog porekla, ili slovenskog porekla, ali se smatra da je generalno ovo ime u upotrebi i kao muško, te spada u univerzalna imena za oba pola, pre svega u nekim zemljama regiona i sveta.

U nastavku ćemo saznati značenje imena.

Značenje ženskog imena Sanja 

Preneseno značenje imena Sanja jeste najverovatnije, ako se uzme u obzir da je u pitanju ime „per se“ – „ona koja je veliki sanjar“; „ona koja je maštovita i koja je zanesena“; „ona koja je lepa i posebna“; „ona koja je jedinstvena i najlepša“; „ona koja je stvorena iz sna“; „ona koja je lepa kao san“; „ona koja je san snova“; „ona koja je snena“; „ona koja je san svojih roditelja“. 

Poreklo ženskog imena Sanja 

Osnovna je etimološka pretpostavka da ime Sanja potiče od slovenske reči „san; sanjati“, te da označava osobu koja je sanjar, koja mašta, koja je nekada nerealna i preterano se zanosi.

Prema nekim drugim pretpostavkama, moguće je da je ime Sanja skraćena varijanta grčkih imena Aleksandra ili Aleksandar, ili da je ime slovenskog porekla ili tačnije skraćenica iz ruskog jezika od imena Anastasija; Anastazija; Nastja; Aleksej; Aleksija.

Jedna od potvrđenih hipoteza jeste da je ime Sanja mogućeg porekla i iz arapskog jezika od imena Sani, u značenju sjajna, posebna; neponovljiva; jedinstvena; blistava; najbolja. 

Učestalost davanja ženskog imena Sanja u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima iz kalendarske 2018. godine, ime Sanja se našlo među najdavanijih sto ženskih ličnih imena samo u Republici Srpskoj gde je zauzelo 59. mesto.

U istoj 2018. godini, ni u Republici Srbiji kao ni u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, lično žensko ime Sanja se nije uopšte našlo među „top 100“ najtraženijih imena za novorođene devojčice te se pretpostavlja da se ono daje sporadično, u procentu koji je statistički zanemarljiv.

U Republici Sloveniji je žensko lično ime Sanja obično rangirano među stotinu najpopularnijih ženskih imena već decenijama unazad, i ne gubi an svojoj popularnosti.

Loading...

Zanimljiva je i činjenica da je ime Sanja u Australiji, a prema dostupnim statističkim podacima iz 2006. godine, bilo pozicionirano na 1082. mestu najdavanijih ženskih ličnih imena.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Sanja 

Nisu poznati nadimci, umanjenice i hipokoristike od imena Sanja, jer se generalno smatra da je ovo lično ime zapravo skraćenica od nekih „složenijih“ imena, te je česta varijanta ili nadimak od nekih muških imena, ali su zato brojna izvedena i varijantna imena od imena Sanja, kakva su pre svega – Anastasija; Tanja; Minja; Dunja ili Anja; Anija; Draginja; Sonja; Manja; Vanja; Sani; te i Aleksandra; Aleksija; Anastasija; Katarina. 

Zašto odabrati baš žensko ime Sanja kao lično ime za devojčicu 

Neke od poznatih ličnosti koje su u istoriji ili u savremeno doba obeležile svojim radom određene životne sfere, te koje mogu da predstavljaju inspiraciju za roditelje da baš imenom Sanja nazovu i svoje novorođene devojčice, biće navedene u nastavku teksta koji sledi. 

Jedna od naših najpopularnijih televizijskih voditeljki, koja je trenutno angažovana kao voditelj emisije „Zvezde Granda“ jeste prelepa Sanja Kužet; takođe srpska poznata voditeljka i autorka emisije „Magazin IN“ je Sanja Marinković; hrvatska televizijska voditeljka, kao i nekadašnja pevačica jugoslovenske pop grupe „Novi fosili“ je Sanja Doležal; poznata srpska voditeljka jeste Sanja Radan; popularna srpska glumica kao i televizijska voditeljka je Sanja Popović.

Loading...

Poznata srpska pop pevačica je Sanja Dimitrijević; nekadašnja poznata hrvatska filmska i pozorišna glumica jeste Sanja Vejnović; poznata je crnogorska glumica imena Sanja Jovićević; popularna srpska folk pevačica je Sanja Maletić; naša poznata glumica, reditelj, dramaturg i koreograf je Sanja Krsmanović Tasić; srpska pevačica popularne pank grupe „ZAA“ se zove Sanja Vučić; nekada vrlo poznata jugoslovenska i srpska pozorišna i filmska glumica je bila Sanja Milosavljević. 

Poznata srpska političarka i spisateljica je Sanja Domazet; žena koja je proslavljeni srpski etnolog i antropolog je Sanja Lazarević Radak; srpska naučnica koja je po struci inženjer elektrotehnike je Sanja Vraneš; naša poznata flautistkinja jeste Sanja Stijačić. 

Poznata srpska rukometašica je Sanja Damnjanović; profesionalna indijska teniserka je Sanja Mirza; poznata srpska košarkašica je Sanja Mandić; srpska popularna odbojkašica je Sanja Malagurski; poznata srpska rukometašica jeste Sanja Rajović; srpska odbojkašica bosanskog porekla je Sanja Starović; bivša popularna hrvatska atletičarka u bacanju kladiva je bila Sanja Gavrilović; poznata američka atletičarka i olimpijska pobednica je Sanja Ričards Ros.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Sanja

„Sanja“ je popularna pesma nekadašnje rok grupe „Alisa“, a takođe je legendarna i pesma „Sećaš li se Sanja“ poznatog boema i narodnog pevača Tome Zdravkovića.

Sanja je ime naselja u Italiji u regiji Pijemont koje je prema popisu stanovništva iz 2011. godine imalo samo jednog stanovnika; takođe u istoimenoj italijanskoj regiji ali u drugom okrugu Torino postoji naselje Sanja, a u kome je po popisu iz iste 2011. godine živelo ukupno 11 žitelja.

„Sanjari“ je poznati roman u originalnom nazivu „The Dreamers“ engleskog pisca Gilberta Adera, koji je nastao davne 1988. godine.

Sanja Longa je ime naselja u Italiji u regiji Pijemont, te koje je po popisu stanovništva iz 2011. godine imalo ukupno 7 domaćinstava.

Sponzorisano:

Loading...