Ženska imena

Poreklo i značenje imena Sara

Loading...

Lično žensko ime Sara, spada u kategoriju kratkih i savremenih imena, koja se lako izgovaraju i popularna su diljem sveta, jer omogućavaju da se svuda ovo ime izgovara na jednostavan način, te bez potrebe da se „lomi jezik“, pa je danas dosta rasprostranjeno kada su u pitanju i naša kao i zemlje regiona.

Ime Sara spada u kategoriju najpopularnijih kratkih imena u poslednjih nekoliko decenija, i na listama popularnosti je širom sveta ime rangirano u „top 10“ najdavanijih imena za svu žensku novorođenčad.

Značenje ženskog imena Sara 

Generalno gledano, prema hebrejskom poreklu imena Sara (od Sarah ili Saraj), ono ima značenje ona koja je važna i koja je dominantna; ženska osoba koja je visokog statusa i položaja; vladarka; koja upravlja i koja je kraljica/princeza; vlastelinka; kao i „Božja izaslanica“; biblijska ličnost.

Kada je u pitanju jevrejsko poreklo imena Sara (od imenice Sarai), tada ima značenje – radosna; koja nosi sreću i radost; ona koja donosi svetlost i sjaj; obasjana svetlošću; sjajna; ona koja jeste predodređena da donese u „svačiji život“ toplinu; vedrinu; sjaj i lepotu.

Poreklo ženskog imena Sara 

Pretpostavlja se da je ime Sara pre svega poreklom originalno iz hebrejskog jezika, te da potiče i od vlastite imenice Sarah/Saraj, a prema Bibliji je ime žene i polusestre Avramove, koja je svom i mužu i polubratu, u svojoj devedesetoj godini života rodila sina Isaka (što je sve detaljno pak i opisano u svetoj knjizi „Postajanja“).

Takođe, ime Sara je pomenuto i u muslimanskoj svetoj knjizi „Koranu“, te se takođe Sara smatra u jevrejskoj religiji (kao originalno Sarai/Saray ili Šaraj) majkom svih Jevreja, koja je bila ipak i velika plemkinja i vladarka u svoje vreme. 

Učestalost davanja ženskog imena Sara u susednim zemljama regiona i u svetu 

Najveća učestalost imena Sara je po statistici iz 2018. godine zabeležena u Bosni i Hercegovini, gde je ime na ubedljivom prvom mestu, a među najtraženijih sto imena za devojčice.

U Republici Srbiji je za istu 2018. godinu ime Sara na 3. poziciji, a među „top 100“ najdavanijih imena za sve novorođene devojčice.

U Republici Hrvatskoj je dato ime Sara takođe u 2018. godini zabeležilo 3. poziciju među stotinu najtraženijih ženskih ličnih imena.

Loading...

U Republici Srpskoj je ime Sara u 2018. godini po statističkim pokazateljima bilo na 5. mestu od „top 100“ najčašće biranih imena za novorođenčad ženskog pola. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Sara

Nadimci od imena Sara su dosta retki, i neki od njih su Sarka; Saruška; Sarica, mada su to u neki mah i umanjenice ili hipokoristike, pa su i pridodate – Saruša; Sariška; Sarita; Sarina.

Izvedena imena su pre svega od imena Sara zapravo jezičke varijacije, a to su – Sarah; Saray; te i Saraj; Soraja; Saraijana; Sarina; Saramanda; Sariola. 

Zašto odabrati baš žensko ime Sara kao lično ime za devojčicu 

Među brojnim poznatim ženama koje su u istoriji, te i savremenom dobu nosile ime Sara su neke koje mogu biti inspiracija, ako odlučite da baš ovakvo ime date svojoj kćerki.

Loading...

Poznata američka TV i filmska glumica je Sara Džesika Parker, a i njena koleginica Sara Mišel Gelar, te i popularna američka glumica Sara Vejn Kalis.

Sportistkinja Sara Slot Petersen jeste popularna danska atletičarka, a Sara Sihelar je i poznata sportistkinja u Holandiji u disciplini veslanje bez kormilara.

Političarka i nekadašnja guvernerka države Aljaska jeste Sara Luiz Hit Pejlin, dok je pak Sara Margaret Ferguson poznata kao vojvotkinja od Jorka, ali i Tv i filmska producentkinja.

Među poznatim glumicama imena Sara su bile – Sara Olgud poreklom iz Irske; Sara Majls je poznata engleska glumica; Sara Ketrin Polson, američka filmska i TV glumica; Sara Kanuing je kanadska glumica, kao i njena sunarodnica Sara Gadon, te i Sara Bernar, poznata francuska glumica.

Pevačice sa ovim ličnim imenom su naša mlada zvezda u usponu Sara Jovanović (poznata kao Sara Jo), kao i britanska muzičarka, pevačica i gitaristkinja Sara Elizabet Dalin (kultna grupa „Bananarama“), te i mlada finska pop pevačica Sara Sofija Alto.

Najstarija žena na svetu je prema „Ginisovoj knjizi rekorda“ bila Sara Knaus, koja je imala 117 godina, te je i bila poslednja žena rođena pre 1885. godine).

Narodni heroj Jugoslavije i učesnica NOB-a je bila Sara Bertić, a poznata nama je takođe ćerka kapetana Miše Anastasijevića, te i supruga Đorđa Karađorđevića, Sara Anastasijević.

Švedska atletičarka u disciplini „trčanje na duge staze“ je bila Sara Lahti; te japanska rvačica je Sara Došo; italijanska teniserka je Sara Erani; hrvatska reprezentativka u bacanju koplja je Sara Kolak; slovenačka plivačica „slobodnim stilom“ je Sara Isakovič; a portugalska atletičarka jeste Sara Moreira.

Nekada proslavljena, prelepa irska glumica se zvala Sara Olgud, a mađarska glumica i pevačica je bila Sara Fedak (ili originalno Sári Fedák), kao i poznata Sara Maldonado, koja je bila vrlo značajna meksička glumica. 

Sara Reljić je poznata crnogorska i srpska pevačica, dok je popularna hrvatska muzičarka Sara Renar. 

Popularna švedska muzičarka, pevačica i tekstopisac je Sara Larson, a i takođe mlada i poznata pijanistkinja sa naših prostora jeste Sara Vujadinović. 

Zanimljivosti vezane za žensko ime Sara

Manje je poznata činjenica da je za vreme progona Jevreja, Roma i ostalih „nepodobnih naroda“ po nahođenju Adolfa Hitlera i prema njegovom insistiranju da „prečisti“ sve osobe koje nisu kao on „plave ili arijevske krvi“, svaka muška osoba jevrejskog porekla uz lično ime imala pridodato Izrael, a svaka ženska osoba je imala kao pridodato „drugo lično ime“ Sara.

To je i zapravo razlog što pak u današnje vreme, veliki broj žena u Nemačkoj i u Austriji ima ime Sara, bilo kao svoje lično ili pak „srednje“ ime.

Mada je samo po sebi ovo lično ime jako lepo i milozvučno, ono je stoga u jedan mah i tužan ili ružan podsetnik na vremena koja su prošla u stradanjima zbog pogrešne ideologije jednog čoveka ali i u neku ruku, predstavlja podsetnik na prkos Jevreja na sva stradanja i muke koja su prošli.

Imendani (dani imena), za ime Sara se proslavljaju u Mađarskoj – dva puta u kalendarskoj godini i to 19. januara i 9. oktobra, a na mađarskom jeziku se ovo lično ime izgovara kao Šari ili Šeli (a piše se Sári ili Szelli); mada je poznata i varijacija imena Šaron (Sáron), a i imendan se proslavlja takođe 19. januara.

U Velikoj Britaniji je poznata varijanta imena Sarrah/Sarah, sa izgovorom Sera/Saera, a imendan je 13. jula.

Sara Marta je poznato naselje u Meksiku (savezna država San Luis), kao i naselja Sara Marokin (u saveznoj državi Las Kalabras), te i naselje Sara Perez de Madero (u saveznoj državi Jukatan).

Sara Stenli ili Sara Kej je izmišljeni lik devojčice iz serijala knjiga za decu, dok je Sara Tankredi izmišljeni lik iz serije „Bekstvo iz zatvora“, a Sara Mekenzi je fiktivni lik iz serije „SAG“ ili pak poznatije kao „Vojni advokati“.

Sponzorisano:

Loading...