Ženska imena

Poreklo i značenje imena Selma

Loading...

Lično žensko ime Selma je i danas najčešće davano u muslimanskim zemljama, dok je u ostalim verskim i kulturnim svetskim i regionalnim zajednicama ime dosta retko, i nema neku izraženiju popularnost već decenijama unazad, a njegovo značenje i poreklo će biti opisani u nastavku ovog teksta koji sledi.

Značenje ženskog imena Selma 

Shodno tome iz koje se jezičke grupacije pretpostavlja da je poteklo ime Selma, ono može da ima razna prenesena značenja te tako – ako je ime poreklom iz keltskog dijalekta označava „onu koja je princeza“; „onu koja je vlastelinka i bogatašica“; „onu koja je vladarka i carica“; „onu koja ima sva blaga sveta“.

Ako se pretpostavi da je ime Selma poreklom iz germanskog jezika od imena Anselma što znači štit; „Božji štit ili zaštita“, u prenesenom značenju se ime prevodi kao „ona koja štiti“; „ona koja je zaštitnica“; „ona koju Bog štiti“; „ona koja je veliki borac i koja je stvorena da štiti sve koje voli“.

Kada je u pitanju pretpostavka o arapskom poreklu imena Selma, verovatno preneseno značenje imena jeste – „ona koja daje sigurnost“; „ona koja je sigurna i zaštićena“; „ona koja je štit“; „ona koja je bezbedna“; „ona koja brine o drugima“. 

Poreklo ženskog imena Selma 

Prema nekim pretpostavkama etimologa, ime Selma je najverovatnije poteklo iz arapskog jezika, ali postoje i verovanja da je ime nastalo iz engleskog jezika (i to iz keltskog dijalekta) ili da je pak ime poreklom iz germanske jezičke grupe.

Nedovoljno dokazana teorija, koja i dalje jeste uvažavana od strane stručnjaka jeste i ta da je ime Selma nastalo iz staro hebrejskog jezika od imena Saloma odnosno Salome. 

Učestalost davanja ženskog imena Selma u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima za kalendarsku 2018. godinu žensko lično ime Selma se nije našlo među „top 100“ najtraženijih imena za novorođene devojčice niti u Republici Srbiji, a kao ni u Republici Hrvatskoj i u Republici Srpskoj, pa se pretpostavlja da se u pomenutim državama ime davalo ženskoj deci samo povremeno ili sporadično.

Ono što je zanimljivo jeste činjenica da ime Selma u 2018. godini nije bilo među sto najtraženijih ženskih imena ni u Bosni i Hercegovini, ali su neke njegove potencijalne varijante kakve su ime Elma, kao i ime Belma, bile kotirane na 43. odnosno 85. mestu.

Ime Selma se u raznim varijantama sreće pre svega u Mađarskoj, kao i u Nemačkoj; Engleskoj; Americi; Španiji; Švedskoj i Italiji. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Selma 

Kada su u pitanju nadimci, umenjenice ili imena od milja za ime Selma, postoje neke poznate pak i raznovrsne forme u zavisnosti od jezika i govornog područja – Sali; Seli; Selmi; Eli; Elma; kao i Zeliš; Zeluška; Salma; Saloma; Salome i Zeluš. 

Zašto odabrati baš žensko ime Selma kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Selma, a koje mogu biti inspiracija za roditelje da to ime daju svojim novorođenim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Veoma slavna i poznata je američka filmska glumica Selma Hajek; takođe popularna američka filmska glumica se zove Selma Bler; nekada poznata nemačka glumica koja je srpskog porekla je bila Selma Karolina Karlovac; atraktivna bosanska pop pevačica se zove Selma Bajrami; bivša žena folk pevača Dada Polumente koja je veroučiteljica po zanimanju se zove Selma Mekić; poznata turska glumica koja je ostala zapamćena po ulozi sultanije Hatidže u hit turskoj seriji „Sulejman Veličanstveni“ je Selma Ergeč; slavna švedska književnica i dobitnica „Nobelove nagrade“ je Selma Lagerlef.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Selma 

Loading...

Smatra se da je ime Saloma „preteča“ imena Selma, a prema predanju je Saloma bila ćerka kralja Iroda I Velikog koja je od svoga oca, a prema pisanju iz „Biblije“ tražila da joj pokloni na tanjiru glavu Svetog Jovana Krstitelja, kao nagradu za njeno plesno umeće.

Po nekim srugim predanjima, Saloma ili Selma je bila Isusova sledbenica i velika hrišćanka, te je bila majka apostola Jakova i Jovana Bogoslova. 

Imendani odnosno „dani imena“ Selma obeležavaju se u Mađarskoj u toku jedne kalendarske godine čak dva puta i to dana 23. januara i 21. aprila.

„Selma“ jeste jedna od najpoznatijih pesama jugoslovenske rok grupe „Bijelo dugme“ a koju je napisao pesnik Vlado Dijak i posvetio je svojoj ljubavi iz mladosti Selmi Borić, te koju je pak i otpevao tadašnji vokal grupe Željko Bebek.

Selma jeste ime grada u američkoj saveznoj državi Indijana, u kome je po podacima dobijenim popisom stanovnika iz 2010. godine živelo oko 866 ljudi; isto ime nosi pak i naselje u američkoj saveznoj državi Oregon u kome je po popisu stanovnika iz pomenute 2010. godine živelo svega 695 ljudi; Selma je i ime naselja u američkoj saveznoj sržavi Virdžinija u kome je po popisu iz 2010. godine živelo svega 529 žitelja.

Selma jeste ime grada u američkoj saveznoj državi Teksas i u njemu je po podacima dobijenim popisom stanovništva iz 2010. godine živelo ukupno 5000 ljudi; isto ime nosi i grad u  saveznoj američkoj državi Alabama u kome je po popisu stanovništva iz pomenute godine živela 21 000 ljudi; Selma je i ime grada u američkoj saveznoj državi Severna Karolina u kome je po popisu stanovnika iz 2010. godine živelo oko 6000 ljudi.

„Selma“ je američki igrani film u žanru istorijske drame koji je snimljen 2014. godine a koji ima radnju koja je „smeštena“ u period 1965. godine i koja je vezana za protestne marševe (takozvana „tri marša“) koje je pod vođstvom Martina Lutera Kinga organizovalo afroameričko stanovništvo i upečatljiv je ostao slogan iz filma – „Jedan san može promeniti svet“.

Sponzorisano:

Loading...