Muška imena

Poreklo i značenje imena Sergej

Loading...

Muško lično ime Sergej je u našem podneblju relativno konstantne popularnosti, te je opstalo i istrajalo uprkos sve većoj potrebi roditelja da se priklone trendu davanja vrlo kratkih i modernih imena, a koja često nemaju baš nikakav smisao i značenje.

Sergej je ime sa tradicijom, a nešto više o samom poreklu i značenju pročitajte u tekstu dalje..

Značenje muškog imena Sergej 

Pretpostavljeno preneseno značenje imena Sergej jeste po hipotezama o njegovom poreklu:

„onaj koji je uvek na oprezu“;

„onaj koji je budan i koji je na straži“;

„onaj koji je znatiželjan i radoznao“;

„onaj kome ništa ne proimakne“;

„onaj koji je zaštitnik ljudi koje voli“;

„onaj koji je pažljiv prema dragim osobama“;

„onaj koji uvek ima otvorene četvore oči“. 

Poreklo muškog imena Sergej

Loading...

Smatra se da je muško lično ime Sergej poreklom iz latinskog jezika od ličnog imena Sergius, a koje je bilo i ime staro-rimskog plemena, pa je ime značilo „onaj koji pripada plemenu Sergius“.

Postoje i neke pretpostavke da se ime iz latinskog jezika prenelo u grčki, te da je ime Sergej moguća varijanta grčkog ličnog imena Sergios, a koje ima značenje čuvar; stražar; sužanj.

Po nekim etimolozima ime Sergej je potencijalno poreklom i iz katalonskog dijalekta od imena Serhio ili Sergio, ali je mnogo verovatnija pretpostavka da se ime iz latinskog preko grčkog jezika prenelo i u ostale zemlje Evrope, i to pre svega u Rusiju u kojoj je ime dan danas jedno od najpopularnijih.

Učestalost davanja muškog imena Sergej u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Sergej nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Sergej se nije našlo u najdavanijih sto muških imena.

Loading...

U Republici Srpskoj se ime Sergej takođe u 2018. godini jeste našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene dečake, te je zauzelo 20. mesto.

U Republici Srbiji je ime Sergej u 2018. godini bilo na listi od najdavanijih sto imena za svu mušku novorođenčad, pa je bilo rangirano na 38. poziciji.

Muško lično ime Sergej je u određenim jezičkim varijantama često davano ime za novorođene dečake u Rusiji; Ukrajini; Italiji; Poljskoj; Nemačkoj; Grčkoj; Španiji; Portugaliji; Mađarskoj; Francuskoj i Sloveniji.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i hipokoristike od imena Sergej 

Najpoznatije „jezičke varijacije“ prema zemljama sveta u kojima je ime Sergej najčešće davano muško lično ime jesu:

Sergio; Serhio – u Španiji i Portugaliji;

Serž – u Nemačkoj i Francuskoj;

Sergios – u Grčkoj;

Sergius – u Italiji;

Serjoža; Serža; Srđan – u Sloveniji;

Serjoška – u Mađarskoj i Poljskoj.

Nadimci, umanjenice i imena od milja za muško ime Sergej su – Serđo; Serži; Serž; Serdo.

Izvedena i varijantna imena od muškog ličnog imena Sergej su najčešće – Srđan; Serđa; Srđa; Serhio; Sergio; Seržo; Serjoža.

Zašto odabrati baš muško ime Sergej kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Sergej koje su ostavile traga u određenim životnim sferama i vremenskim epohama, te tako postale inspiracija za roditelje da ovo lepo ime daju svojim sinovima, biće navedene u nastavku teksta koji sledi. 

Slavni srpski glumac jeste Sergej Trifunović; poznati ruski pevač i glumac je Sergej Lazarev.

Nekada slavni sovjetski i ruski atletičar je bio Sergej Nazarovič Bupka; bivši ruski atletičar u bacanju kladiva se zvao Sergej Litvinov.

Slavni ruski dirigent kao i pijanista i kompozitor je bio Sergej Vasiljevič Rahmanjinov; ruski kompozitor i pijanista je takođe i Sergej Sergejevič Prokofjev.

Proslavljeni ruski atletičar u bacanju koplja jeste Sergej Aleksandrovič Makarov; ukrajinski košarkaš jeste Sergej Liščuk; srpski fudbaler je Sergej Milinković Savić.

Poznati ranohrišćanski mučenik i svetac jeste Sergej Aleksejevič Mečov; ruski političar i aktuelni ministar inostranih poslova je Sergej Viktorovič Lavrov.

Popularni ruski filozof i teolog je bio Sergej Nikolajevič Bulgakov; slavni ruski pisac za decu i autor teksta za rusku himnu je Sergej Mihalkov.

Proslavljeni beloruski biatlonac i olimpijski šampion je Sergej Novikov; ruski hokejaš na ledu je Sergej Valerijevič Mozjakin; ruski košarkaš je Sergej Aleksandrovič Monja.

Poznati ruski atletičar u trčanju na 400 metara je Sergej Aleksandrovič Petuhov; ruski plivač u disciplini slobodnim stilom je Sergej Aleksejevič Perunjin.

Bivši ukrajinski fudbaler jeste Sergej Rebrov; ruski hokejaš na ledu je Sergej Sergejevič Plotnikov.

Slavni ruski kosmonaut je bio Sergej Nikolajevič Rizanski; ruski fotograf i pronalazač je Sergej Mihajlovič Prokudin Gorski.

Poznati ruski kosmonaut je bio Sergej Nikolajevič Rižikov; poznati srpski strip crtač ruskog porekla je Sergej Solovjev.

Poznati beloruski političar je Sergej Sergejevič Sidorski; ruski političar i gradonačelnik Moskve je Sergej Semjonovič Sobjanjin.

Crnogorski pop pevač jeste Sergej Ćetković; slavni ruski pesnik je bio Sergej Aleksandrovič Jesenjin.

Sponzorisano:

Loading...