Ženska imena

Poreklo i značenje imena Simona

Loading...

Žensko lično ime Simona je veoma i lepo i neobično ime koje je postalo dosta popularno u našoj zemlji i u regionu, ali je generalno ime koje je rado davano diljem sveta, i pretpostavlja se da je i varijanta imena Simon odnosno Simeon.

Sada ćemo videti koje je značenje imena.

Značenje ženskog imena Simona 

Najverovatnije preneseno značenje imena Simona jeste – „ona koja ume svakoga da sasluša“; „ona koja je utešna i koja sluša svačije nevolja“; „ona koja ima sluha za svakoga koga voli“; „ona koja uslišava sve molitve i želje“; „ona koja je Božja sluškinja“; „ona koja je sluhista i koja je baš talentovana da bude dobar empata“; „ona koja je ljubazna i poslušna osoba“; „ona koja je nekome sluga“; „ona koja rado služi nečemu što je dobro“. 

Poreklo ženskog imena Simona 

Prema etimološkim pretpostavkama, ime Simona jeste poreklom iz staro hebrejskog jezika, od reči „simon“ u značenju slušati; poslušati, biti poslušna osoba, poslušati nekoga; poslušnik.

Opet neki stručnjaci veruju da je ime Simona možda poreklom iz staro grčkog jezika, i to od pojma „simonos“ u značenju slušati; poslušati; sluh; šum; glas; poslušan; sluga Božji; slušno.

Učestalost davanja ženskog imena Simona u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema dostupnim statističkim podacima za 2018. kalendarsku godinu, lično žensko ime Simona se našlo među sto najtraženiih imena za novorođene devojčice samo u Republici Srbiji, gde je i bilo kotirano na 59. mestu.

U pomenutoj 2018. godini, ime Simona nije bilo među „top 100“ ženskih imena u susednim nam zemljama kakve su Republika Srpska; kao i Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina, te se pak pretpostavlja da se ime devojčicama u ovim zemljama davalo samo sporadično, u procentu koji i nije statistički značajan, da bi ime dospelo na liste najdavanijih.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Simona 

Među nadimcima, umanjenicama i imenima od milja za ime Simona se nalaze – Mona; Simi; Simka; Simijona; Simica; Simkica; Simiška; Semi; Simoneta; Simonina; Simoni.

Loading...

Izvedena i varijantna imena od imena Simona su – Simeuna; Simeunka; Simeona; Mona; Miona; Leona; Ivona; Šimona; Simonida; Simka, kao i neka od muških imena kakva su – Simeon; Simke; Simo; Sima; Simo; Simeun; Simon; Sajmon.

Zašto odabrati baš žensko ime Simona kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Simona koje mogu biti inspiracija roditeljima da tako nazovu svoje ćerke, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata srpska manekenka jeste Simona Andrejić; srpska šminkerka i modna blogerka je

Simona Antonović; poznata mlada srpska pevačica iz takmičenja „Pinkove zvezde“ je Simona Milošević; poznata francuska filmska glumica je Simon Simon; popularna italijanska muzičarka je Simona Molinari.

Poznata je makedonska žena koja je fudbalski golman i koja se zove Simona Nikolovska; rumunska umetnička gimnastičarka je Simona Amanar; bivša poznata italijanska odbojkašica je Simona Rinieri; rumunska teniserka koja je nekada bila prva na svetu na WTA listi je Simona Halep.

Loading...

Zanimljivosti vezane za žensko ime Simona 

Postoje u raznim svetskim zemljama takozvane „jezičke varijacije“ od imena Simona, a neke od napoznatijih su – Simona; Šimona (u Češkoj); Šimon (u Mađarskoj); Simon; Cymone; Simonette (u Engleskoj i u Americi); Simona; Šimona (u Slovačkoj); Simon; Simone (u Francuskoj); Simen (u Norveškoj); Simon (u Nemačkoj; Danskoj; Švedskoj; Finskoj; Norveškoj; Rumuniji; Holandiji i u Sloveniji i Mađarskoj); Simón (u Španiji); Simãona (u Portugaliji); te kao i Siema; Siemena (u Holandiji); Simone (u Italiji); Semyona (u Rusiji); Simonas (u Litvaniji); Semen (u Ukrajini); te i Szymona (u Poljskoj) i Simona (u Rumuniji; Sloveniji; Srbiji; Makedoniji; Italiji).

Simona Vega jeste ime naselja u Meksiku, i to u saveznoj državi Sonora u kome je prema popisu stanovništva iz 2005. godine živeo samo jedan stanovnik.

„Simona“ je poznata pop pesma engleskog pevača Džejmsa Blanta.

Simona je film iz 2002. godine, u originalu imena „Simone“, u kome je glavna uloga poverena velikanu američke glumačke scene Al Paćinu.

„Simone Bokangera“ jeste opera koja je napisana u tri čina, italijanskog kompozitora Đuzepea Verdija.

Prema tumačenjima numerologa, srećan broj osoba imena Simona jeste broj 6 – on označava da su ove osobe kreativne, šarmantne i zanimljive, te su i vrlo plemenite i velikodušne osobe koje i vrlo nesebično svakome pomažu u neprilikama.

Zanimljiva je činjenica da varijanta imena Simona na mađarskom jeziku, koja glasi Šimon, ima i jedno poreklo iz hindu jezika, pa se smatra da je značenje imena zapravo „ona osoba koja je vrlo poslušna i dobronamerna“; „ona koja rado sluša“; „ona koja hoće da sasluša svakoga“.

Sponzorisano:

Loading...