Ženska imena

Poreklo i značenje imena Sladjana

Loading...

Smatra se da je žensko lično ime Slađana naše izvorno srpsko ime, ali i da ima staro slovensko poreklo, i da označava osobu koja je draga; slatka; mila; predobra; divna i nekada se koristi kao nadimak za bilo koje ime, u smislu kada se nekoj osobi želi poručiti koliko je posebna i draga.

Pogledjmo sada koje je značenje imena.

Značenje ženskog imena Slađana 

Najverovatnije jeste da je preneseno značenje imena Slađana ekvivalentno sa njegovim direktnim značenjem, i obično se odnosi na onu koja je – „slatka i mila“; „dobra i draga osoba“; „prelepa i umiljata“; „slatkiš ili šećerlema“; „miljenica; najdraža; omiljena; najslađa; najbolja; najdraža“; „slatka kao bombona“; „duša; dušica; šećer; srce; mila; milica; miljenica“; „posebna u svemu i jedina najbolja“.

Sada ćemo videti nešto više o samom poreklu imena.

Poreklo ženskog imena Slađana 

Postoji nekoliko hipoteza o poreklu imena Slađana, a najverovatnije jeste da je ime poreklom od slovenske reči „sladiti se; slatko, slast“, i označava nešto lepo; posebno; divno; dražesno; milo.

Neke hipoteze navode i da je ime Slađana mogućeg porekla iz latinskog jezika od reči „dulce; dulse“ ili od imena koje se na španskokm jeziku izgovara kao Dulcineia, i označava nešto vrlo lepo; milo; slatko; slatkiš, savršenstvo; posebno; neodoljivo. 

Učestalost davanja ženskog imena Slađana u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim pokazateljima koji su dobijeni za 2018. kalendarsku godinu, žensko lično ime Slađana se nije našlo u „top 100“ najdavanijih imena za sve novorođene devojčice ni u Republici Srbiji, ali ni u nama susednim zemljama – u Republici Hrvatskoj, u Republici Srpskoj i u Bosni i Hercegovini.

Pretpostavka je da je ime Slađana davano deci u ovim zemljama samo sporadično, te u procentu koji nije statistički značajan da bi ime dospelo na liste najpopularnijih ženskih imena.

Sa druge strane, lično ime Slađana je dosta popularno i rado davano ženskoj deci u Crnoj Gori i u Makedoniji, kao i u Rusiji; Mađarskoj; Češkoj; Slovačkoj; Bugarskoj; Rumuniji i u Sloveniji (a u kojoj je po podacima iz 2007. godine ime bilo na 99. mestu među sto najtraženijih). 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Slađana 

Najpopularniji nadimci, umanjenice i imena od milja od imena Slađana su svakako – Slađa; Slaj; Slađika; Slađkica; Slatkica.

Izvedena i varijantna imena od imena Slađana su – Slađanka; Sladija; Nađa; Sladina; Sladijana. 

Zašto odabrati baš žensko ime Slađana kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Slađana koje su obeležile određeni period u istoriji ili savremenom dobu, te koje mogu biti inspiracija za roditelje da tako nazovu svoje mile ćerke, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata srpska odbojkašica se zove Slađana Mirković; bosanska je atletičarka Slađana Arsenić; nekada poznata jugoslovenska košarkašica je bila Slađana Golić; poznata crnogorska je atletičarka je Slađana Perunović; popularna srpska rukometašica se zove Slađana Pop Lazić

Loading...

Slavna srpska spisateljica je Slađana Milenković; takođe poznata srpska književnica i esejista jeste Slađana Ilić; srpska pozorišna glumica se zove Slađana Zrnić; nekada popularna srpska pop i dens pevačica iz grupe “Đogani Fantastiko” pa i bivša žena Đoleta Đoganija jeste Slađana Slađa Delibašić.

Poznata srpska glasovna glumica se zove Slađana Crnić; mlada srpska folk pevačica i takmičarka “Zvezda Granda” je Slađana Mandić; srpska pop pevačica koja je nekada pevala u “Allegro bendu” a danas nastupa samostalno i gradi solo karijeru jeste Slađana Dragaš (poznata po umetničkom imenu Slađa Allegro); popularna hrvatska rediteljka je Slađana Kilibarda; poznata i vrsna srpska muzičarka i pop-rok pevačica i pripadnica “novog talasa”, a najpoznatija je i danas po duetskoj pesmi “Princeza” koju je otpevala sa Dadom Topićem jeste Slađana Milošević (pravo ime joj je Aleksandra Milošević).

Zanimljivosti vezane za žensko ime Slađana

Stručnjaci iz oblasti numerologije smatraju da je srećan broj za osobe imena Slađana broj 7 – ovakve su osobe vrlo otvorene i ekstrovertne i rado sklapaju poznanstva i prijateljstva.

Inače su osobe sa ovim numerološkim brojem vrlo logične i uvek racionalno i trezveno razmišljaju pa je kod njih u planiranju i realizaciji ciljeva mogućnost greške svedena na minimum.

Osobe imena Slađana su po difoltu veoma umiljate, drage i „slatke“, uvek zrače baš posebnom energijom i vesele su i raspoložene, pa nekako svoju vedrinu prenose i na sve ljude oko sebe.

Svaka osoba imena Slađana je vrlo jasna i direktna u iznošenju stavova i mišljenja, i smatra se da je vrlo veliki borac kada je u pitanju njena lična sloboda i očuvanje integriteta ličnosti.

Sponzorisano:

Loading...