Ženska imena

Poreklo i značenje imena Slavica

Loading...

Žensko lično ime Slavica jeste naše staro i tradicionalno ime, ali je danas dosta izgubilo na svojoj popularnosti na uštrb savremenih i kratkih imena, iako je značenje imena Slavica u reči „slava; slavan“, pa je to jedan od razloga zašto ovo ime ne bi trebalo tako olako izostaviti iz razmatranja za svoje mezimice.

Značenje ženskog imena Slavica 

Najverovatnije preneseno značenje imena Slavica jeste – „ona koja je rođena da postane važna i slavna“; „ona čije se rođenje slavi“; „ona koja je slavljena zbog svojih vrlina“; „ona koja je uvek vesela i razdragana“; „ona koja je važna i koju svi obožavaju“; „ona koja je srećna i radosna“; „ona koja je slavna i koja je bitna“; „ona koja je slava svoga doma i ljubav svojih roditelja“. 

Poreklo ženskog imena Slavica 

Prema etimološkim hipotezama, ime Slavica je ili poreklom od reči Slaven u značenju „praotac“ svih Slovena, ili je nastalo od reči „slava; slavan“ u značenju onaj koji je važan; popularan; bitan; koga vole i poštuju, koga obožavaju.

Moguće je takođe, mada ne i tako često mišljenje da je ime Slavica možda nastalo od imena ptice pevačice „slavuj“ pa znači pevati; biti srećan; radovati se; biti veseo i raspevan. 

Učestalost davanja ženskog imena Slavica u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema dostupnim statističkim podacima iz 2018. kalendarske godine, ime Slavica se nije našlo među najdavanijih sto imena za novorođene devojčice ni u Republici Srbiji, kao ni u zemljama regiona kakve su Republika Hrvatska; Republika Srpska i Bosna i Hercegovina.

Može se međutim pretpostaviti da se ime Slavica u pomenutim zemljama devojčicama daje ipak sporadično, ali u procentu koji globalno nije statistički značajan tako da se ime nije našlo na listi najpopularnijih.

Takođe se ime Slavica daje povremeno, ali ne u visokom procentu i ženskoj deci i u zemljama regiona i sveta kakve su – Slovačka; Češka; Rusija; Ukrajina; Slovenija; Makedonija; Grčka; te i Italija; Španija; Bugarska; Rumunija; Mađarska; Crna Gora; Albanija. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Slavica 

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i imena od milja za žensko lično ime Slavica su – Slavka; Slava; Slavčica; Slavkica; Slavujkica; Slavuška.

Loading...

Izvedena i varijantna imena od imena Slavica su najčešće – Slavena; Slavujka; Slavenka; Slavija, Slava; Slavona; Slavonka, kao i muška imena tipa Slavko; Slaviša; Slavomir; Slavjan; Slaven. 

Zašto odabrati baš žensko ime Slavica kao lično ime za devojčicu 

Poznate ličnosti imena Slavica koje su se proslavile u raznim vremenskim epohama te i u raznim životnim sferama, i koje mogu biti inspiracija za roditelje da tako nazovu svoju decu, biće dalje i navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata hrvatska pozorišna, televizijska i filmska glumica je Slavica Fila; poznata „Zvezda Granda“ i srpska pop i folk pevačica koja se posle dugogodišnje pauze uspešno vratila na scenu je Slavica Ćukteraš; bivša hrvatska manekenka te i bivša supruga vlasnika “Formule 1” Bernija Eklstona jeste Slavica Eklston.

Bivša bosanska i jugoslovenska košarkašica se zvala Slavica Šuka; slavna srpsko-austrijska rukometašica je Slavica Đukić; bivša poznata hrvatska košarkašica je Slavica Pretreger; nekadašnja jugoslovenska rukometašica je bila Slavica Jeremić; bivša poznata jugoslovenska i srpska košarkašica je bila Slavica Pečikoza; bivša hrvatska odbojkašica se zvala Slavica Kuzmanić.

Poznata je slovenačka političarka Slavica Navinšek; poznata srpska književnica je Slavica Garonja; poznata slovenačka novinarka je Slavica Slovača; poznata srpska pesnikinja i spisateljica je Slavica Pejović; srpski pesnik i esejista je Slavica Spasić; srpska političarka i psihijatar je Slavica Đukić Dejanović. 

Loading...

Poznata jugoslovenska i srpska pozorišna rediteljka i dramaturg, kao i pisac i novinar jeste Slavica Slaja Urošević; srpska glumica je Slavica Vučetić; hrvatska pozorišna i filmska glumica ali i poznata pesnikinja jeste Slavica Maras Mikulandra; nekada poznata makedonska filmska i pozorišna glumica je bila Slavica Zafirovska; nekad vrlo poznata hrvatska filmska glumica je bila Slavica Knežević; priznata i poznata jugoslovenska filmska i pozorišna glumica jeste bila Slavica Đorđević.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Slavica 

„Slavica“ je prvi jugoslovenski film koji je bio dugometražni igrani film posle Drugog svetskog rata, i u Beogradu je prikazan 1947. godine.

„Slavica“ je bilo ime nagrade iz oblasti filma, koja se dodeljivala glumicima „za životno delo i doprinos filmskoj umetnosti“, te je pood tim imenom poslednji put uručena Velimiru Bati Živojinoviću 1993. godine.

Pomenuta nagrada je već naredne 1994. godine bila „preimenovana“ i dodeljivala se pod imenom „Nagrada Pavla Vujisića“, a njen prvi dobitnik je bila čuvena srpska glumica Milena Dravić.

Slavica je bilo osmišljeno ime za „pismo“ koje bi bilo kombinovano od ćirilice i latinice i koje je predliožio 1987. godine Rajko Igić, ali njegova ideja nije prihvaćena.

Nekada veoma popularna hrvatska dečija serija koja je prikazivana najpre na TV Zagreb od 1958. godine, zvala se „Mendo i Slavica“.

Smatra se da je po proračunima numerologa,m srećan broj za osobe imena Slavica broj 5 – ove su osobe vrlo komunikativne i lako sklapaju poznanstva i prijateljstva, te su obrazovane i elokventne i posve su i radoznale i vedrog karaktera i istraživačkog duha.

Osobe ovog ličnog imena Slavica, posve su i plemenite i velikodušne, pa su i onima koji su im bliski ili su im pak samo poznanici, uvek rade da pomognu i da pruže podršku i oslonac, a u bilo kojoj vrsti nevolja.

Sponzorisano:

Loading...