Blog

Poreklo i značenje imena Snežana

Loading...

Lično žensko ime Snežana je pre svega naše autohtono ime, i najpopularnije je upravo u Srbiji, mada se zna da je poreklom iz slavenskih jezika, iako nije naročito traženo u današnje vreme u zemljama sveta.

Značenje ženskog imena Snežana 

Kako je poznato da je ime Snežana izvedeno najverovatnije od imenice „sneg“ ili pak od prideva „snežna“, preneseno značenje imena jeste – „ona koja je lepa i bela kao pahulja“; „ona koja je nežna“; „ona koja je bele puti“; „ona koja je kraljica; princeza“. 

Poreklo ženskog imena Snežana 

Ime Snežana je slavenskog porekla, te je verovatno izvedeno od reči „sneg; snežno; snežna“, mada se po nekim navodima može izvesti i zaključak da je ime poreklom iz germanske grupe jezika, od imena Shneewittchen, u značenju „snežno-bela“ ili „bela kao sneg“. 

Učestalost davanja ženskog imena Snežana u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima za kalendarsku 2018. godinu, ime Snežana se nije nalazilo među najdavanijih sto imena za devojčice ni u Republici Srbiji, niti u Republici Hrvatskoj; Republici Srpskoj i u Bosni i Hercegovini.

No, generalno gledano, ime Snežana jeste popularno u Srbiji; Makedoniji; Bugarskoj i Sloveniji (varijanta Snježana koja je 2007. godine bila na 365. mestu najdavanijih imena za devojčice), kao i u Rusiji i Ukrajini (kao Snižana), i u Nemačkoj kao Shneewittchen (već prema bajci Braće Grim „Snežana i sedam patuljaka“). 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Snežana 

Najpoznatiji nadimak od imena Snežana je svakako Sneža, dok su izvedenai varijantna imena – Sneška; Snježana; Snežna; Sniješka; Snižana; Snježa; Sniježana.

Zašto odabrati baš žensko ime Snežana kao lično ime za devojčicu 

Među brojnim poznatim ličnostima u istoriji ili u savremenom dobu, a sa imenom Snežana, te koje će biti navedene u nastavku ovog teksta, možda se nalazi i neka inspiracija za roditelje, da daju svojim mezimicama baš ovo lepo i milozvučno ime.

Loading...

Poznate srpske pevačice su – Snežana Babić (Sneki); Snežana Đuirišić; te Snežana Mišković (Viktorija) i Snežana Jovanović (Šikica). 

Snežana Savić je poznata srpska filmska; Tv i pozorišna glumica, kao i popularna Snežana Jeremić Nešković; te i Snežana Bogdanović; Snežana Lukić; Snežana Bećarević. 

Poznate sportistkinje imena Snežana su – srpska košarkašica Snežana Bogićević; bivša srpska rukometašica je Snežana Damjanac; bivša srpska košarkašica je Snežana Zorić; poznata srpska karatistkinja je Snežana Perić Pantić; nekad poznata srpska reprezentativka u skoku u vis je bila Snežana Hrepevnik.

Političarke imena Snežana su – Snežana Samardžić Marković, bivša je ministarka omladine i sporta u Vladi Republike Srbije i Snežana Malović koja je nekadašnja ministarka prevde u Vladi Republike Srbije, te i Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poloprivrede u Vladi RS.

Popularna srpska TV voditeljka i novinakrka je Snežana Đorđević; poznat istoričarka i arheolog je Snežana Đenić; makedonska glumica i rediteljka je Snežana Stameska; poznata diva i srpska operska pevačica je Snežana Stamenković.

Srpska TV, filmska i pozorišna glumica je Snežana Nikšić; srpski doktor sociologije je Snežana Pantelić Vujanić; poznata srpska lekarka je Snežana Veljković; poznata pravnica i profesorka je Snežana Brkić; srpska književna kritičarka i esejista je Snežana Božić.

Loading...

Akademska slikarka sa našeg prostora je Snežana Vujović Nikolić; makedonska TV i pozorišna glumica i režiserka je Snežana Koneska Rusi; poznata filmska montažerka je Snežana Ivanović a srpski arheolog je Snežana Marinković.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Snežana 

Poznata bajka Braće Grim je „Snežana i sedam patuljaka“, a filmska adaptacija koja je urađena je animirani film iz 1937. godine, kao i film „Snežana i lovac“, iz 2012. godine, a prema poznatoj priči o Snežani iz ove bajke.

Kod Rusa je poznata i Snežna kraljica koja je pandan za Snežanu, ali koja je „hladna i ledena“ sve dok je ljubav ne „otopi i ne razneži“ njeno srce, te prema kojoj je ime i popularizovano u Ukrajini i Rusiji kao Snižana ili Snježana.

Sponzorisano:

Loading...