Ženska imena

Poreklo i značenje imena Sofija

Loading...

Lično žensko ime Sofija spada u najdavanija imena za žensku decu u našoj i u zemljama regiona, mada se pretpostavlja da je varijanta imena Sofia, zapravo ime koje je „original“, a i koje je danas takođe vrlo zastupljeno pre svega u Hrvatskoj i u Grčkoj.

Značenje ženskog imena Sofija 

Osnovno značenje imena Sofija jeste – „ona koja je pametna i mudra“; „razborita i veoma inteligentna“; „ona koja je puna znanja i saveta za svakoga“; „ona koja razmišlja trezveno“; „mudrica; pametnica; razborita; učena; promućurna; pronicljiva“; „ona koju je nemoguće pak i prevariti ili slagati“. 

Poreklo ženskog imena Sofija 

Napomenuto je da ime Sofia jeste poreklom iz grčkog jezika, i da je popularno postalo još od X veka, te je ime poteklo od imenice Sophia, u značenju pamet; mudrost; znanje; inteligencija jer se veruje da je zapravo koren imena u pojmu „philosophia“ latinskog porekla. 

Učestalost davanja ženskog imena Sofija u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima iz 2018. godine, ime Sofija je bilo među sto najdavanijih imena u Republici Srbiji gde se nalazilo na 1. mestu, kao i u Republici Srpskoj gde ime zauzima 2. mesto.

U Republici Hrvatskoj u 2018. godini je ime Sofija među sto najdavanijih imena za žensku decu bilo na 61. mestu, dok je varijanta imena Sofia bila nešto bolje rangirana i našla se na 34. mestu.

Ime Sofija se u pomenutoj 2018. kalendarskoj godini nije našlo na listi najdavanijih sto imena za žensku decu u Bosni i Hercegovini.

Ime Sofija ili varijanta/original Sofia, dosta je popularno ime za devojčice i u Litvaniji; Letoniji; Francuskoj; Engleskoj; Makedoniji; Bugarskoj; Rusiji; Mađarskoj; Nemačkoj; Holandiji, Italiji; Grčkoj; Turskoj; kao i u SAD-u i u Australiji (gde je ime po podacima iz 2004. godine bilo među nmajdavanijih 1000). 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Sofija 

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i hipokoristike od imena Sofija su svakako Sofi; Sofka; Sofina; Sonja; Soja; Soni.

Loading...

Izvedena i varijantna imena od imena Sofija su – Sofia; Sonja; Sanja; Sofa; Sofka; Safeta; Safika; Sabina; Soja; Sofy; Soffiy; Sofiana. 

Zašto odabrati baš žensko ime Sofija kao lično ime za devojčicu 

Među brojnim poznatim osobama imena Sofija, biće navedene one osobe iz raznih životnih sfera, koje mogu roditeljima biti inspiracija da tako nazovu avoju decu.

Daleko najpoznatija italijanska filmska glumica je diva Sofija Loren (Sofija Vilani Šikolone); slovenačka glumica je Sofija Borštnik; američka rediteljka; producent; glumica i scenarista je Sofija Karmina Kopola; ukrajinska poznata pevačica i glumica je Sofija Tarasova. 

Popularna je ruska pevačica i profesionalna plesačica Sofija Fisenko; srpska poznata glumica kao i manekenka i TV voditeljka jeste Sofija Rajović; slavna i poznata kolumbijska filmska i TV glumica je Sofija Vergara; poznata američka glumica je Sofija Ana Buš.

Sofija Elizabet Mari Gabrijela od Lihtenštajna (Sofija Lihtenštajnska) bila je žena velikog kneza Alojza Filipa od Lihtenštajna; jedna od najlepših srpskih manekenki je Sofija Milošević; poznata argentinska manekenka i glumica jeste Sofija Zamolo. 

Loading...

Poznata srpska pesnikinja je Sofija Stefanović; bivša srpska dramska glumica je Sofija Coca Đorđević; srpski arheolog i antropolog jeste Sofija Stefanović; poznata švedska teniserka jeste Sofija Arvidson; slavna ruska carica i ćerka ruskog imperatora Alekseja I Romanova je bila Sofija Aleksejevna; poznata srpska glumica i režiserka je Sofija Jović Delić. 

Poznata i slavna prva srpska pozorišna i filmska režiserka se zvala Sofija Soja Jovanović; supruga Franca Ferdinanda je bila Sofija Hotek i ona je ubijena u atentatu u Sarajevu, 1914. godine; nekadašnja kraljica Španije i majka španskog kralja Filipa jeste Sofija Margarita Viktorija Federika (Sofija od Grčke); učesnica Drugog svetskog rata i borac protiv nacizma je Sofija Magdalena Šol. 

Poznata srpska glumica je Sofija Juričan; poznata učesnica NOB-a i narodni heroj Jugoslavije je Sofija Ristić Ćatić; makedonska spisateljica i filolog je Sofija Trenčovska; italijanska alpska skijašica je Sofija Gođa; pravoslavni teolog je Sofija Dejša; američka pevačica i glumica je Sofija Dakaret Čar.

Sofija Doroteja od Cele je bila žena engleskog kralja Džordža I; Sofija Doroteja od Pruske je bila žena Fridriha Vilhelma; Sofija Doroteja od Hanovera je bila britanska princeza i pruska kraljica; Sofija Doroteja od Virtemberga je bila žena ruskog cara pavla I kao i majka Nikolaja i Aleksandra I, ruskih imperatora.

Srpska spisateljica je Sofija Nikolajević Koča; slavna srpska glumica je bila Sofija Maksimović Vujiuć; Sofija Paleolog je bila vizantijska princeza i kasnije žena ruskog kneza Ivana III; bivša jugoslovenska košarkašica je Sofija Pekić; poznata srpska glumica je Sofija Perić Nešić; Sofija Mihajlovna Jevdokimenko Rotaru je ukrajinska plesačica i pevačica.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Sofija

Sofija je glavni grad Bugarske, kao i ime za jednu geografsku oblast u ovoj državi.

Aja Sofija ili Sveta Sofija je najpoznatija nekadašnja bazilika u Ohridu u Makedoniji, dok je ona danas najveća i najlepša džamija u Istanbulu u Turskoj.

Imendani ili „dani imena“ Sofija se proslavljaju u Litvaniji, te tri puta u istoj kalendarskoj godini (dana 15. maja; 30. aprila i 30. septembra), kao i u Letoniji dana 15. maja.

Sponzorisano:

Loading...