Ženska imena

Poreklo i značenje imena Staša

Loading...

Mada je žensko lično ime Staša na listama najpopularnijih imena za devojčice označeno kao ime „per se“ i danas se smatra da je ono zapravo skraćena verzija imena Stanislava ili Anastasija, te u našoj zemlji i regionu i nije toliko popularno.

Nešto više o poreklu i značenju imena Staša, kao i pojedine zanimljivosti, saznajte u nastavku teksta..

Značenje ženskog imena Staša 

Generalno gledano, teško je utvrditi neka prenesena značenja imena Staša, ali ona koja su najviše verodostojna su na primer:

„ona koja je pobednica“;

„ona koja je puna vrlina“;

„ona koja je vrlo iskrena i pravdoljubiva“;

„ona koja se bori protiv neistina i laži“;

„ona koja je sposobna da se lako izdigne iznad onoga što je pokvareno i loše“. 

Poreklo ženskog imena Staša 

Smatra se da je ime Staša poreklom iz staro slovenskog jezika, i da je zapravo ime od milja ili umanjenica od imena Anastasija; Stanislava; Anastazija; Eustahija ili Aleksandra.

Postoje i neke pretpostavke o tome da je ime Staša poreklom iz anglo saksonske jezičke grupacije, te da je zapravo izvedeno od imena Stasy ili Stacy, ali koja opet potiču od engleske varijante imena Anastasia.

Loading...

Učestalost davanja ženskog imena Staša u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Staša nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Staša se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena.

U Republici Srpskoj se ime Staša takođe u 2018. godini jeste našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice, te se rangiralo na 88. mestu.

U Republici Srbiji je ime Staša u 2018. godini bilo na listama od najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad, i zauzelo je 30. poziciju.

Pored navedenih zemalja, ime Staša je dosta često i popularno žensko lično ime i u nekim zemljama diljem sveta i to najpre u Rusiji; Mađarskoj; Češkoj; Rumuniji; Bugarskoj; Makedoniji; Engleskoj; Slovačkoj; Nemačkoj; Švedskoj; Norveškoj; Danskoj; Finskoj; Italiji; Kanadi; Indiji; Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji.

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Staša 

Na našem podneblju nema poznatih nadimaka, imena od milja i umanjenica od imena Staša, jer se generalno smatra da je ovo ime zapravo „kraća forma“ složenih imena Aleksandra; Anastasija; Stanislava.

Izvedena i varijantna imena od imena Staša su najčešće – Stašenjka; Stašica; Staška; Staši; Stejsi; Stacy; Stanislava; Eustahija; Nastja; Anastasija; Staja; Nataša; Natanja; Natalija. 

Zašto odabrati baš žensko ime Staša kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Staša, koje su se proslavile u raznim vremenskim epohama i ostavile traga u određenim sferama života, te koje mogu biti inspiracija za roditelje da ovo lepo i sasvim i milozvučno ime daju svojim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Popularna bosanska i srpska političarka je Staša Košarac; poznata engleska umetnica i spisateljica je Staša Palos.

Srpska poznata filmska rediteljka, scenarista i dramski pisac jeste Staša (Stanislava) Koprivica; popularna crnogorska filmska glumica je Staša Radulović.

Poznata hrvatska igračica badbintona i reprezentativka u ovom sportu je Staša Poznanović; proslavljena jugoslovenska i srpska filmska i pozorišna glumica je Staša (Stanislava) Pešić.

Poznata i slavna američka kuglašica je imena Staša (Stasia) Zernicki; slavna letonska umetnička klizačica jeste Staša (Stasija) Rage.

Proslavljena poljska spisateljica je Staša (Stanislava) Przibizevska; svetski poznata švedska manekenka i foto model jeste Staša (Anastasia; Stasia) Mikael.

Proslavljena litvanska teniserka je Staša (Anastasija) Sevastova; takođe poznata australijska teniserka koja je ruskog porekla se zove Staša (Anastasia) Rodionova.

Slavna litvanska rvačica ruskog porekla je Staša (Anastasija) Grigorjeva; poznata i slavna ruska igračica badmintona se zove Staša (Anastasija) Prokopenko.

Plemkinja koja je princeza Moldavije i počasna je članica dinastije Hese-Hamburg se zove Staša (Anastasija) Trubetskaja; popularna ukrajinska pop i folk pevačica jeste imena Staša (Anastasia) Prikhodko.

Poznata litvanska ritmička gimnastičarka je Staša (Anastasija) Grišanina; proslavljena makedonska plivačica u plivanju slobodnim stilom jeste Staša (Anastasija) Bogdanovski.

Slavna srpska manekenka i nekadašnja članica i pevačica pop grupe „Models“ se zove Staša (Anastasija) Buđić; poznata kanadska glumica i manekenka koja je kineskog porekla jeste Staša (Anastasia) Lin.

Nekada slavna i poznata ruska teniserka se zvala Staša (Anastasia) Andrejevna Miškina; poznata ruska odbojkašica jeste Staša (Anastasia) Sergejevna Samoilenko.

Poznata žena koja je savetnica predsednika Republike Srbije jeste Staša (Stanislava) Pak Stanković; žena koja je najveći slovenski stručnjak za preduzetništvo jeste Staša Baloh Plahutnik.

Nekada poznata poljska atletičarka koja se proslavila u sprint trkama jeste bila Staša (Stanislava) Valasjevič; popularna slovačka biatlonka ruskog porekla jeste Staša (Anastasija) Vladimirovna Kuzmina.

Slavna nemačka atletičarka koja je bila šampionka u skakanju sa motkom i koja je ruskog porekla se zvala Staša (Anastasija) Rejberger; proslavljena ruska teniserka jeste Staša (Anastasia) Sergejevna Pavličenkova.

Sponzorisano:

Loading...