Muška imena

Poreklo i značenje imena Stefan

Loading...

Muško lično ime Stefan je i danas veoma popularno za dečake u našoj i susednim zemljama, ali se smatra da je ime bilo na vrhuncu popularnosti u Srbiji, u vreme vladavine srednjevekovne dinastije Nemanjići, kada je svaki muški potomak u sastavu svog ličnog imena imao mi ime Stefan, te koje je na neki način bilo „titularno i vladarsko ime“.

Značenje muškog imena Stefan 

Preneseno ali i bukvalno značenje imena Stefan jeste – „onaj koji vlada“; „onaj koji nosi krunu“; „onaj koji je krunisani“; „onaj koji je vođa i kralj“; „onaj koji je vladar svih ljudi“; „onaj koji je predodređen da živi zdravo i dugovečno“; „onaj ovenčan slavom i krunom“; „onaj koji je car; vladar; ovenčan slavom i junaštvom“. 

Poreklo muškog imena Stefan 

Smatra se da je lično ime Stefan poreklom iz grčkog jezika od imena Stephanos, te ima značenje da će deca ovoga imena imati „dugu lozu i slavne potomke“, pa nije zaludno da se ovo ime naime i smatra „vladarskim imenom“ u raznim svetskim zemljama i u svojim jezičkim varijantama. 

Učestalost davanja muškog imena Stefan u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima za kalendarsku 2018. godinu, ime Stefan je bilo među najtraženijih sto ličnih imena za sve novorođene dečake u Republici Srbiji na „odličnom“ 2. mestu; u Republici Srpskoj na 96. mestu i u Republici Hrvatskoj na 79. mestu.

U susednoj Bosni i Hercegovini, a u navedenoj 2018. godini se ime Stefan nije našlo na listama od „top 100“ najdavanijih imena za sve novorođene dečake. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Stefan 

Najpopularniji nadimci, umanjenice i hipokoristike od ličnog muškog imena Stefan su – Stefo, Stefke, Stefi; Stefanko; Stefiša; Stefika; Štefi; Steva; Stivi.

Izvedena i varijantna imena od imena Stefan su – Stjepan, Stipe i Stipan; ženska imena Stefana; Stevana; Stevanija; Staan; Stefka, kao i lična prezimena Stević, Stevanović, Stevović i Stevčak; Stefanović. 

Zašto odabrati baš muško ime Stefan kao lično ime za dečaka 

Loading...

Neke od najpoznatijih ličnosti sa imenom Stefan koje mogu biti inspiracija za roditelje, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Prvi srpski kralj iz srednjeg veka i rodonačelnik loze Nemanjića, u kojoj će na dalje svi Nemanjići nositi pomenuto ime Stefan je bio Stefan Nemanja; bosanski ban je bio Stefan I Kotromanić; mađarski kralj se zvao Stefan Mađarski; srpski prvi car je bio Stefan Dušan „Silni“; bosanski ban je bio Stefan II Kotromanić; srpski despot se zvao Stefan Lazarević; vladimirski episkop je bio Stefan Prepodobni.

Premijer kraljevine Švedske se zvao Stefan Lofven; srpski glumac voditelj je Stefan Buzurović; srpski rep i hip-hop muzičar je Stefan Cvijović Cvija; švajcarski poznati šampion u umetničkom klizanju je Stefan Lambijel; sin našeg najboljeg tenisera Novaka Đokoviča se zove Stefan Đoković. 

Svetski poznati viloinista srpskog porekla je Stefan Milenković; kanadski košarkaš srpskog porekla jeste Stefan Janković; poznati srpski košarkaš je Stefan Jović; episkop SPC je bio Stefan Ljubibratić; srpski rukometaš se zove Stefan Ćirić; poznati episkop SPC je Stefan Avakumović.

Poznati srpski glumac koji gradi karijeru u Amerisi je Stefan Kapičić; francuski astronom je bio Stefan Žavel; poznati srpski fudbaler je Stefan Babović; sin Lepe Brene je Stefan Živojinović; srpski fudbalski golman je Stefan Čupić; srpski košarkaš je Stefan Fundić; poznati srpski knez je bio Stefan Zlatonosović; srpski košarkaš je Stefan Živanović; srpski košarkaš jeste i Stefan Balmazović; ugarski vojvoda je bio Stefan Batori.

Episkop SPC je bio Stefan Lastavica; gabonski košarkaš je Stefan Lazme; češki fudbaler srpskog porekla je Stefan Simić; crnogorski fudbaler je Stefan Savić; makedonski pesnik i pisac je Stefan Markovski; francuski poznati pesnik je bio Stefan Malarme. 

Loading...

Zanimljivosti vezane za muško ime Stefan

Jedan od glavnih ali i izmišljenih likova iz tinejdžerske serije „Vampirski dnevnici“ zove se Stefan Salvatore.

Poznata Krsna slava Stevanjdan se proslavlja dana 9. januara, i tada se slavi Stefan Prvovenčani; dana 24. novembra se slavi Krsna slava Mratindan koja je posvećena Stefanu Urošu III Dečanskom; takođe dana 15. avgusta se slavi Krsna slava poznata kao Vjetroviti Stevan.

Zanimljiva je činjenica da sam početak imena Stefan odnosno njegova prva dva slova „ST“ imaju prema neki  jezičkim varijantama pre svega kao anglicizam značenje „svetac; sveti“ u prevodu od reči „saint“ čija je zapravo i skraćenica „St“.

Istorijska je činjenica da je čak 11 vladara iz loze Nemanjića nosilo lično ime Stefan, ali je generalno ovo ime bilo uvek ispred vlastitog imena i veruje se zapravo baš zbog toga, da je ime Stefan zapravo označavalo vladarsku titulu ili pripadnost aristokratama.

Kako je ranije i navedeno u početku imena Stefan jeste i skraćenica „St“, pa nije nikakvo čudo da je čak ukupno deset katoličkih papa imalo „duhovno ime“ Stefan.

Jedna od takođe zanimljivih činjenica iz istorije, jeste ta da je titulu Stefan ispred svog imena po ugledu na Nemanjiće dodao i poznati bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić, a koji se krunisao za kralja 1377. godine i to po svojoj želji nad moštima svetitelja Rstka Nemanjića ili Svetog Save, i tada je i odlučio da se zove Stefan Tvrtko I Kotromanić.

Sponzorisano:

Loading...