Ženska imena

Poreklo i značenje imena Svetlana

Loading...

Žensko lično ime Svetlana je tradicionalno ime ali je njegova popularnost u našoj zemlji i u regionu neznatna u poslednje vreme, mada se trend povratka starih imena za decu polako ali sigurno ponovo pojavljuje, a u nastavku teksta će biti navedeno poreklo i značenje ovog imena.

Značenje ženskog imena Svetlana 

Pretpostavlja se da je preneseno značenje imena Svetlana zapravo – „ona koja je sjajna osoba“; „ona koja zrači dobrotom i lepotom“; „ona koja unosi svetlost i sreću u svaki dom“; „ona koja je sama po sebi dovoljna radost i ljubav“; „osoba koja ima čisto srce i dobru dušu“; „sjaj sunca“; „ona koja je svetica; svetlost Božja“; „obasjana svetlošćču“; „ona koja je tračak nade i sreće“.

Pogledajmo sada poreklo imena.

Poreklo ženskog imena Svetlana 

Ime Svetlana je poreklom iz staro slovenskog jezika, pretpostavlja se od imenice „svetlo; svetlost; svetlina“ ili pak od prideva „svetla; svetleća“, u prevodu sjajna, ona koja obasjava, ona koja „donosi“ dan.

Ime je u Rusiji naročito popularno, kao i u Bugarskoj i u Slovačkoj, a veruje se da je ime zapravo preuzeto u ruski jezik kao naše autohtono srpsko ime, te da je postalo posebno popularno posle 1813. godine, kada je ruski pesnik Vasilije Andrejevič Žukovski napisao poemu „Svetlana“. 

Učestalost davanja ženskog imena Svetlana u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima iz 2018. godine, ime Svetlana je izostalo sa svih listi od stotinu najviše davanih ženskih ličnih imena u Republici Srbiji, kao i u susednim zemljama Republici Hrvatskoj; Republici Srpskoj, te i u Bosni i Hercegovini. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Svetlana 

Najpopularniji nadimci, umanjenice i hipokoristike od imena Svetlana jesu – Ceca; Sveta; Lana; Ceci; Cica; Svetlica; Svetla; Svetka.

Imena koja su izvedena ili varijantna od imena Svetlana jesu – Sveta; Cvita; Cveta; Cvetana; Lana; Svija; Svjetlana; Svitlana; Svetka; Svitka, kao i neka imena muškog roda – Cvetko; kao i Svetlan; Sveto; Svetomir; Cveto; Svetko i Svitlan ili Svjetlan. 

Loading...

Zašto odabrati baš žensko ime Svetlana kao lično ime za devojčicu 

Neke od najpoznatijih ličnosti imena Svetlana, koje su obeležile razne vremenske epohe kao i postale značajne u nekim životnim sferama, a koje mogu biti inspiracija roditeljima da svojim novorođenim devojčicama daju baš ovakvo lično ime, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Jedna od najpopularnijih srpskih folk pevačica jeste Svetlana Ceca Ražnatović; poznata srpska pop pevačica je Svetlana Ceca Slavković; srpska književnica i esejista je Svetlana Porović Mihajlović; srpska poznata književnica je Svetlana Velmar Janković; poznata pevačica srpske tradicionalne i etno muzike je Svetlana Spajić. 

Popularna ruska i moldavska glumica jeste Svetlana Andrejevna Toma; poznata i priznata srpska glumica jeste Svetlana Ceca Bojković; srpska nacionalna umetnica i priznati vokalni solista je Svetlana Stević Vukosavljević; srpska pesnikinja i poznata slikarka je Svetlana Gajinov Nogo; slovenačka glumica i pevačica, kao i pisac i pesnikinja je Svetlana Makarovič. 

Popularna profesionalna ruska teniserka je Svetlana Aleksandrovna Kuznjecova; nekada slavna ruska atletičarka je Svetlana Evgenjevna Feofanova; bivša jugoslovenska i srpska rukometašica jeste Svetlana Anastasovska Obućina; poznata ruska plivačica je Svetlana Aleksejevna Romašina; ruska atletišarka i takmičarka u maratonu je Svetlana Zaharova; poznata srpska rukometašica je Svetlana Ognjenović. 

Nekadašnja poznata jugoslovenska i srpska rukometašica se zove Svetlana Ceca Kitić; bivša poznata ruska atletičarka je Svetlana Boljšakova; poznata bivša srpska odbojkašica jeste Svetlana Ilić; nekadašnja crnogorska rukometašica je Svetlana Mugoša Antić; poznata sovjetska atletičarka je Svetlana Kitova; slavna ruska atletičarka u disciplini skok u vis je Svetlana Mihajlovna Lapina. 

Loading...

Poznata srpska književnica i književni kritičar je Svetlana Mićunović; poznata ruska žena kosmonaut je Svetlana Jevgenijevna Savickaja; slavna prvakinja „Boljšoj teatra“ i ruska primabalerina je Svetlana Zaharova; žena ruskog premijera Dmitrija Medvedeva i bivša „prva dama“ Rusije je Svetlana Vladimirovna Medvedeva; srpska žena filozof je Svetlana Kujazev Adamović; beloruska novinarka i književnica je Svetlana Aleksandrovna Aleksejevič; poznata je srpska novinarka Svetlana Vasović Mekina.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Svetlana

Ime Svetlana se u našoj zemlji po prvi put nalazi u pisanom spomeniku „Sopoćanska spomenica“, koja je dokument iz XV ili XVI veka, te se veruje da je ovo ime najpre kod nas bilo popularno za žensku decu, mte da se onda proširilo na ostale slavenske zemlje.

Zanimljiva je činjenica da je ime Svetlana u Australiji u periodu od 2000. do 2006. godine bilo u najtraženijih hiljadu imena za novorođene devojčice, verovatno jer u ovoj zemlji ima veliki broj naših iseljenika.

To bi bilo sve za ovo ime.

Sponzorisano:

Loading...