Muška imena

Poreklo i značenje imena Tadija

Loading...

Muško lično ime Tadija jeste staro i tradicionalno srpsko i slovensko ime, ali je na žalost njegova popularnost drastično opala u poslednje vreme, jer su primat preuzela savremena i moderna vrlo kratka imena.

Ukoliko više volite srpska imena, i želite da vašem sinu date jedno takvo ime, ime Tadija je pravi izbor sa veoma lepim značenjem!

Značenje muškog imena Tadija 

Najverovatnija prenesena značenja muškog ličnog imena Tadija, a shodno pak i hipotezama o njegovom poreklu jesu:

„onaj koji je savesna osoba“;

„onaj koji je borben i istrajan“;

„onaj koji je plemenit i velikodušan“;

„onaj koji svakome rado daje što ima“;

„onaj koji svakome pomaže“;

„onaj koji je nesebičan“;

„onaj koji je čiste savesti“;

„onaj koji je poštena i iskrena osoba“. 

Loading...

Poreklo muškog imena Tadija 

Smatra se da je ime Tadija poreklom iz staro grčkog jezika, i da je izvedeno od ličnog muškog imena Thaddaios, a u značenju plemenit; darežljiv; koji poklanja; velikodušan.

Postoje i neke etimološke hipoteze o poreklu imena Tadija iz latinskog jezika, a od ličnog imena Thaddaeus, u značenju hrabar; srčan; odvažan; jak; borben; junačan.

Ima i pretpostavki da je ime Tadej poreklom od aramejske reči teadhayya koja znači savest; svest; duša; duh; svesnost. 

Učestalost davanja muškog imena Tadija u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Tadija nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Bosni i Hercegovini.

Loading...

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Tadija se nije našlo u najdavanijih sto muških imena.

U Republici Srpskoj se ime Tadija takođe u 2018. godini nije našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene dečake, pa se može pretpostaviti da se ime davalo samo sporadično.

U Republici Srbiji je ime Tadija u 2018. godini bilo na listi od najdavanijih sto imena za svu mušku novorođenčad, pa je zauzelo 42. mesto.

Ime Tadija je popularno i često davano ime za novorođenu mušku decu i u brojnim svetskim zemljama i to pre svega u Rusiji; Engleskoj; Češkoj; Slovačkoj; Francuskoj; Grčkoj; Italiji; Nemačkoj; Gruziji; Litvaniji i Ukrajini. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Tadija 

Najpoznatiji nadimci, umenjenice i imena od milja za muško lično ime Tadija su – Tasko; Tasa;  Tadejko; Taki; Tadeuš.

Izvedena i varijantna imena od imena Tadija su najčešće – Tadeo; Tadeos; Tadeus; Tanasije; Tanasko; Tanas; Teno. 

Zašto odabrati baš muško ime Tadija kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Tadija, koje su se proslavile i ostavile traga u kulturi; umetnosti; nauci; politici ili sportu, te su i obeležile određenu vremensku epohu, i mogu svakako biti baš i inspiracija za roditelje da ime daju svojim novorođenim sinovima, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Proslavljeni srpski košarkaš jeste Tadija Dragićević; bivši jugoslovenski bokser jeste Tadija Kačar; poznati srpski košarkaš je Tadija Tadić.

Popularni nekadašnji srpski narodni pevač jeste Tadija Simović; poznati srpski vajar i slikar je bio Tadija Savić.

Poznati jugoslovenski narodni heroj i učesnik NOB-a se zvao Tadija Anušić; takođe je jugoslovenski narodni heroj i učesnik NOB-a bio Tadija Andrić. 

Nekada slavni jugoslovenski avijatičar i vojni pilot se zvao Tadija Sondermajer; proslavljeni srpski reditelj i dramaturg jeste Tadija Miletić.

Proslavljeni srpski novinar i književnik je bio Tadija Kostić; slavni srpski matematičar je bio Tadija Pejović.

Popularni hrvatski rok muzičar koji je gitarista benda „Hladno pivo“ jeste Tadija Martinović Tedi; hrvatski političar i istoričar jeste Tadija Smičiklas.

Poznati rumunski političar koji je aktuelni predsednik opštine Monoštor jeste Tadija Ivanov; hrvatski političar i aktuelni predsednik opštine Stari Mikanovci jeste Tadija Orlović.

Zanimljivosti vezane za muško ime Tadija 

Tadija Čemerkić jeste izmišljeni lik partizana iz romana „Svadba“, a čiji je autor slavni srpski pisac Mihailo Lalić.

Pomenuti roman je i ekranizovan i to prvi put 1959. godine i drugi put 1973. godine, i u drugoj adaptaciji je lik iz romana igrao slavni srpski glumac Dragomir Bojanić Gidra.

Tadija jeste izmišljeni lik iz srpskog filma „Sedam i po“, koga je glumio Miloš Timotijević, a koji je osvetoljubivi bodibilder koji želi da se svima revanšira zbog propale karijere.

„Tadija Sondermajer“ jeste poznata biografska knjiga naše književnice Radmile Tanković, koja je nastala 2010. godine, te koja praktično jeste priča o „liku i delu“ istoimenog poznatog srpskog pilota. 

Ime Tadija je u pojedinim zemljama u upotrebi kao muško lično ime, ali je nekada pak i osobno prezime, te je poznato ili u svojoj „originalnoj formi“ ili u obliku izvedenih prezimena Tadejić; Tadić; Tanasković; Tanasilović; Tasić.

Sponzorisano:

Loading...