Ženska imena

Poreklo i značenje imena Tamara

Loading...

Žensko lično ime Tamara je takozvano „biblijsko ime“ koje jeste vrlo popularno u hrišćanskim zemljama ali i diljem sveta, te će njegovo poreklo i značenje biti detaljnije opisani u nastavku teksta koji sledi.

Značenje ženskog imena Tamara 

Najverovatnije preneseno značenje imena Tamara jeste – „ona koja je radoznala i znatiželjna“; „ona koja se u sve meša“; „ona koju sve zanima“; „ona koja je indiskretna i koja se svuda upliće“ kao i „ona koja je vitka i visoka“; „ona koja je lepa i egzotična“; „ona koja je stabilna i jaka kao osoba“; „ona koja je umiljata i slatka“; „ona koja je slatkorečiva i koja ume da se svakome olako i dopadne i dodvorava“. 

Poreklo ženskog imena Tamara 

Ime Tamara je po mišljenju etimologa najverovatnije poreklom iz staro hebrejskog jezika i to od imena Támár, što jeste i lično ime ali i ime biljke palme, pa je jedan direktan prevod imena sa ehbrejskog jezika – „drvo palme ili palmino drvo“.

Postoji i teorija da je ime Tamara poreklom iz obrednog hindu jezika koji se zove sanskrit i u upotrebi je najviše u Indiji i u Nepalu, pa ima značenje „začin; začinska biljka; mirođija“. 

Učestalost davanja ženskog imena Tamara u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema dostupnim statističkim podacima za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Tamara je bilo među najdavanijih sto imena za novorođene decvojčice u Republici Srbiji gde se kotiralo na 51. mestu, kao i u susednoj Republici Srpskoj gde je ime bilo pozicionirano na 23. mestu.

U istoj 2018. godini ime Tamara se nije našlo u „top 100“ najtraženijih ženskih imena ni u B i H niti u Republici Hrvatskoj, pa se pretpostavlja da se ime davalo devojčicama sporadično u ovim zemljama, ali u procentu koji nije bio statistički od značaja.

Ime Tamara je dosta popularno u Grčkoj; Italiji; Bugarskoj; Rumuniji; Makedoniji i Mađarskoj. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Tamara 

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i hipokoristike od imena Tamara su – Taki; Taca; Taška; Taša; Tašana; Takica; Taja; Tamarica; Tamariška; Tami; Tamina; Mina; Tamarinka.

Loading...

Izvedena i varijantna imena od imena Tamara su najčešće – Tajra; Tahira; Lara; Lajla; Klara; Tam; Tammy; Tami; Tara. 

Zašto odabrati baš žensko ime Tamara kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Tamara, koje su obeležile određeno vremensko razdoblje i ostale upamćene u određenoj životnoj sferi po svojim dostignućima, a koje generalno mogu poslužiti roditeljima kao inspiracija da ovo ime daju svojim mezimicama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Tamara Pantić – Proslavljena mlada srpska likovna jeste Tamara Pantić; poznata srpska bivša manekenka i voditeljka je Tamara Paunović; popularna srpska filmska glumica je Tamara Miletić; poznata hrvatska glumica je Tamara Šoletić; naša poznata srpska filmska i pozorišna glumica se zove Tamara Aleksić.

Svetski poznata ukrajinska gimnastičarka se zove Tamara Jerofejeva; poznata hrvatska je stonoteniserka mađarskog porekla jeste Tamara Boroš; nekadašnja sovjetska atletičarka u skoku u vis je bila Tamara Bikova; poznata mlada srpska teniserka je Tamara Čurović; poznata srpska košarkašica se zove Tamara Radočaj; bivša američka alpska skijašica se zvala Tamara Makini.

Popularna kanadska televizijska glumica je Tamara Tejlor; poznata hrvatska glumica jeste Tamara Garbajs; poljska pevačica američkog porekla se zove Tamara Dajen Vimer (nastupa pod imenom Ajsis Dži); mlada srpska glumica koja se proslavila u filmu i seriji „Montevideo“ je Tamara Dragičević; mlada srpska književnica i prevodilac je Tamara Lujak; poznata srpska televizijska i filmska glumica je Tamara Krcunović; srpska glumica i pevačica jeste Tamara Pavlović.

Loading...

Popularna švajcarska di-džej muzičarka je Tamara Maria Kler; poljska slikarka koja je najpoznatija po slikarskom pravcu „ArtDeco“ jeste Tamara de Lempicka (rođena je kao Maria Gorska); mlada srpska glumica mlađe se zove Tamara Vučković Manojlović; poznata hrvatska flautistkinja i kompozitor je Tamara Obrovac; srpska televizijska voditeljka se zove Tamara Stojmirov; poznata srpska dizajnerka i slikarka jeste Tamara Kusovac.

Popularna srpska spisateljica se zove Tamara Kučan; poznata žena koja je proslavljeni dokumentarni i modni fotograf jeste Tamara Antonović; partnerka u biznisu i jedan od osnivača brenda ženske obuće „Jimmy Choo“ jeste Tamara Melon; prva supruga Žarka Broza, koji je sin Josipa Broza Tita se zvala Tamara Veger Broz; supruga Aleksandra Vučića koji je sadašnji predsednik Republike Srbije se zove Tamara Vučić; ćerka kralja Georgija III od Gruzije te time i gruzijska kraljica „po rođenju“ je bila Tamara Gruzijska.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Tamara

Imendan ili „dani imena“ Tamara se proslavlaju u velikom broju zemalja sveta, ali je zanimljivo da se samo u Mađarskoj dan ovog imena obeležava četri puta u toku iste kalendarske godine, i to po datumima – 26. januara; 6. maja; 1. septembra i 29. decembra.

Tamara je ime za jednu ličnost iz „Biblije“, tačnije iz knjige „Starog zaveta“, a njen život su na slike preneli najveći umetnici iz slikarstva svih vremena – holandski slikar Rembrant; holandski slikar Ferdinand Bol i italijanski umetnik Jakop Tintoreto.

„Ko mi tebe uze Tamara“ je poznata pop pesma hrvatskog pevača Borisa Novkovića koja je bila jedan od njegovih najvećih hitova u karijeri.

Sponzorisano:

Loading...