Ženska imena

Poreklo i značenje imena Tanja

Loading...

Mada se dugo smatralo da je ime Tanja samo nadimak ili umanjenica od imena Tatjana; Tatiana ili Titania, ipak je ovo ime danas dosta često davano ženskoj deci i postalo je ime „per se“ a dalje će njegovo poreklo i značenje biti opisani u nastavku teksta koji sledi.

Pogledajmo prvo značenje imena.

Značenje ženskog imena Tanja 

Pretpostavlja se da je preneseno značenje imena Tanja a shodno hipotezama o poreklu imena – „ona koja je važna i moćna“; „ona koja je velika i važna ličnost“; „ona koja je neustrašiva i baš hrabra“; „ona koja je vatrena i koja je puna žara“; „ona koja je neukrotiva i koja je uvek svoja“; „ona kojoj se svako divi“; „ona koju svako uvažava“. 

Poreklo ženskog imena Tanja 

Smatra se da je ime Tanja poreklom iz slavenskog jezika, i to pre svega od ruskih ličnih imena Tatiana ili Tatjana, koje ima značenje vatrena, kraljica vatre; žar; uzavrele krvi; ciganka.

Po nekim pretpostavkama je ime Tanja nastalo iz latinskog jezika i to od imena Tatius ili Titania, ili čak od grčke vlastite imenice Titania, a u značenju div, titan; veliki i moćan; neustrašiv. 

Učestalost davanja ženskog imena Tanja u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za 2018. kalendarsku godinu, lično žensko ime Tanja se nije našlo u „top 100“ najdavanijih imena za novorođene devojčice ni u Republici Srbiji, kao ni u nama susednim zemljama regiona Republici Srpskoj; Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Svakako jeste jedna pretpostavka da se u pomenutim zemljama ime Tanja davalo ženskoj deci ili povremeno tačnije sporadično, ali ne u procentu koji bi bio u statističkom smislu od značaja da se ovo ime nađe među najpopularnijim na listama.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Tanja 

Jasno je da nadimci i umanjenice od imena Tanja nisu poznati, jer se generalno smatra da je ovo ime skraćeno od drugih ličnih imena, a neka od najpoznatijih izvedenih i varijantnih oblika od imena Tanja su – Janja; Anja; Sanja; Vanja; Tara; Manja; Minja; Taša; Dunja; Tanija; Tatjana.

Loading...

Jezičke varijante imena Tanja u raznim svetskim zemljama su – Tanya; Tana; Tatiana; Titania; kao i Tatjana; Taša; Tašenka (pre svega u Mađarskoj; Bugarskoj; Ukrajini; Rusiji), te i Tania (kao varijanta imena Tanja u Finskoj i Danskoj). 

Zašto odabrati baš žensko ime Tanja kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Tanja koje mogu biti inspiracija za roditelje da tako i nazovu svoje novorođene ćerke, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Nekada veoma poznata bugarska plivačica je bila Tanja Bogomilova Dangalakova; poznata srpska odbojkašica jeste Tanja Grbić; popularna hrvatska glumica je Tanja Knezić; poznata srpska novinarka i televizijska voditeljka i urednica je Tanja Vojtehovski; slavna i legendarna srpska glumačka diva je Tanja Bošković; srpska folk pevačica i nekadašnja učesnica takmičenja „Zvezde Granda“ jeste Tanja Savić; popularna srpska glumica se zove Tanja Divnić.

Popularna pevačica koja je svojim poreklom iz Singapura jeste Tanja Čua; poznata američka filmska glumica je Tanja Roberts (ime na rođenju je Viktorija Lig Blum); popularna nemačka glumica jeste Tanja Ana Venzel; poznata srpska glumica je Tanja Pjevac; slavna i poznata estonska pevačica je Tanja.

Poznata britanska naučnica jeste Tanja Juing; poznata devojčica koja je stradala u Drugom svetskom ratu, a koja je na devet strana dnevnika svoje starije sestre Nine opisala sva ratna stradanja svoga sovjetskog naroda i svoje porodice se zvala Tanja Savičeva (Tatjana Nikolajevna Savičeva); poznata Srpkinja koja je profesor neuronauke i marketinga na američkom fakultetu Djuk jeste Tanja Čartrand; poznata finska političarka jeste Tanja Karpela.

Loading...

Poznata bosanska skijašica i ski-trkačica je Tanja Karišik Košarac; poznata slovenska biciklistkinja u disciplini brdski biciklizam jeste Tanja Žakelj; hrvatska poznata gimnastičarka je Tanja Delladio; poznata hrvatska sportistkinja u sportu koji se zove boćanje jeste Tanja Grubiša; popularna nemačka odbojkašica jeste Tanja Verstak; poznata kanadska plivačica je Tanja Hanks; bivša hrvatska teniserka se zvala Tanja Kokeza. 

Jedna od najpoznatijih srpskih karatistkinja koja danas uspešno radi kao trener, jeste Tanja Petrović; nekada vrlo poznata italijanska skakačica u vodu jeste bila Tanja Kanjoto; poznata hrvatska rukometašica je Tanja Kiridžić; slavna finska alpska skijašica je Tanja Poutijanen; srpska bacačica koplja i poznata paraolimpijska atletičarka jeste Tanja Dragić.

Nekada veoma popularna srpska pop pevačica je bila Tanja Banjanin; poznata slovenačka pop pevačica je Tanja Ribič; srpska popularna glumica je Tanja Tatjana Bokan; poznata srpska televizijska voditeljka i urednik je Tanja Peternek Aleksić; popularna srpska glumica se zove Tanja Petrović; nekada poznata srpska novinarka i urednica se zvala Tanja Tatjana Petrović.

Nekadašnja poznata jugoslovenska i srpska književnica se zvala Tanja Kragujević; nekada poznata srpska spisateljica i novinarka koja je bila i prevodilac i ratna reporterka se zvala Tanja Bulatović; poznata srpska pesnikinja i novinarka se zove Tanja Prokopljević; nekada veoma poznata srpska novinarka se zvala Tanja Petrović.

Sponzorisano:

Loading...