Ženska imena

Poreklo i značenje imena Tara

Loading...

Lično žensko ime Tara je sve popularnije slovensko kratko i savremeno ime za devojčice, a njegovo poreklo i značenje će biti opisani u nastavku teksta koji sledi.

Značenje ženskog imena Tara 

Teško je naći neko jasno preneseno značenje za ime Tara ali se može pretpostaviti da ime znači – „ona koja je stamena i jaka“; „ona koja je lepa i prirodna“; „ona koja stalno nešto vaga“; „ona koja sebe i druge stalno presabira“; „ona koja je lepršava i koja ima nemiran duh“; „ona koja je mudra i koja ume da prašta“; „ona koja voli svakoga“; „ona koja veruje ljudima“; „ona koja je dobar i odan prijatelj“. 

Poreklo ženskog imena Tara 

Postoje brojne pretpostavke o poreklu imena Tara, te se veruje da je ime nastalo po imenu planine Tara u Srbiji, po imenu reke Tare u Crnoj Gori, kao i prema nazivu jedne mere za težinu.

Opet se može pretpostaviti i da je ime Tara nadimak od imena Tamara, ali i da je čak poteklo od keltskog jezika i to od mesta koje se zove Tara i koje je vekovima bilo prestonica irskih velikana. 

Učestalost davanja ženskog imena Tara u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, ime Tara je bilo među „top 100“ najdavanijih imena za novorođene devojčice u Republici Srbiji, i to na 9. mestu, kao i u Republici Srpskoj na 34. poziciji.

U istoj 2018. godini u Republici Hrvatskoj, ime Tara se našlo među sto najviše traženih ženskih ličnih imena, te je zauzelo 42. mesto.

U Bosni i Hercegovini u pomenutoj 2018. kalendarskoj goidini, ime Tara nije bilo među sto najpopularnijih imena za novorođene devojčice, ali je njegova varijanta ime tajra bilo kotirano na 47. mestu. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Tara 

Kako se ime Tara najčešće smatra „skraćenom varijantom“ imena Tamara, otuda je pak jasno da nema poznatih nadimaka, te ni umanjenica i hipokoristika od ovog ženskog ličnog imena.

Loading...

Izvedena i varijantna imena od imena Tara su – Tajra; Klara; Mara; Zara; Barbara; Sarah; Amra; Tamara; Dara; Lara; Fara; Farah.

U nekim zemljama sveta se ime Tara uzima kao muško lično ime, te su otuda poznate i neke pak i muške izvedene i varijantne forme kakve su – Tarik; Tarkan; Tarhan; Tarijan; Taruk; Faruk. 

Zašto odabrati baš žensko ime Tara kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti iz najrazličitijih vremenskih epoha, te iz raznih sfera života koje su pak i obeležile na neki način, i koje generalno mogu da budu inspiracija roditeljima da ovo ime daju novorođenim devojčicama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Mlađa ćerka tenisera Novaka Đokovića se zove Tara Đoković; mlada srpska glumica se zove Tara Manić; popularna hrvatska glumica je Tara Lončar; holivudska šminkerka je Tara Elizabet Savelo; popularna kanadska glumica i pevačica je Tara Lyn Strong. 

Svetski popularna i poznata američka glumica se zove Tara Rid; poznata glumica poreklom iz Južne Indije (ime pod kojim je rođena jste Anuradha) je Tara; engleska poznata glumica jeste Tara Ficdžerald; svetski poznata i priznata irska glumica se zove Tara Leniston; poznata američka glumica je Tara Lin Bar; popularna pevačica iz Nepala se zove Tara Devi; poznata srpska slikarka i modna dizajnerka jeste Tara Karamatijević; irska popularna pevačica je Tara Blejz; veoma poznata američka bivša manekenka, te glumica i pevačica jeste Tara Li Patrik (umetničko ime joj je Karmen Elektra). 

Loading...

Poznata je teniserka iz Indije Tara Ijer; američka rvačica i bodibilderka koja danas radi kao fitnes instruktor jeste Tara (pravo ime joj je zapravo Liza Meri Varon); poznata holandska muzičarka koja svira klarinet se zove Tara Bouman; poznata afroamerička književnica i pesnikinja jeste Tara Bets.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Tara 

Tara je ime za reku u susednoj Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, koja ima ili pak stručno rečeno „useca“ jedan od najlepših kanjona, koji je poznat kao kanjon reke Tare, te je i rezervat prirode.

Poznato je i to da je on najdublji evropski kanjon i čak drugi najdublji kanjon na svetu i to posle kanjona reke Kolorado u Americi.

Tara je merna jedinica za težinu, koja se upotrebljava uz termine neto i bruto.

Tara je ime planine u Zapadnoj Srbiji, i njen najviši vrh se zove Zborisše i ima visinu od 1554 m. 

Tara je ime naselja u Crnoj Gori i to u opštini Kolašin, u kome je prema popisu stanovništva iz 2010. godine živelo oko 36 stanovnika.

Tara je ime za nacionalni park u opštini Bajina Bašta u Srbiji; Tara je ime grada u Rusiji u Sibiru; Đurđevića Tara je ime za naselje u Crnoj Gori u opštini Pljevlja u kome se nalazi manastir i most na reci Tari.

Sponzorisano:

Loading...