Muška imena

Poreklo i značenje imena Tarik

Loading...

Muško lično ime Tarik spada u grupu muslimanskih ličnih imena, koje je dosta često davano deci u islamskim zemljama, dok mu je popularnost u našoj zemlji i u regionu, ali sa izuzetkom B i H i Republike Srpske, neznatna.

U nastavku teksta će detaljnije biti pojašnjeni poreklo i značenje ovog muškog imena, i to možda i doprinese porastu njegove popularnosti u narednim godinama.

Značenje muškog imena Tarik 

Potencijalna prenesena značenja imena Tarik su najverovatnije – „onaj koji je neočekivan gost“; „onaj koji je došao iznenada“; „onaj koji iznenađuje“; „onaj koji dolazi u nedoba“; „onaj koji je dosadan“; „onaj koji previše priča i malo radi“; „onaj koji je moćan i jak“; „onaj koji često koristi silu da dobije šta želi“; „onaj koji vidi kroz noć i navodi na pravi put“.

Pogledajmo sada poreklo imena.

Poreklo muškog imena Tarik 

Poreklo imena Tarik je iz arapskog jezika, i to ili od glagolskog oblika „taraqa“, koji znači daviti; gušiti; stiskati; vršiti pritisak, ili pak od imenice koja je iz arapskog jezika i glasi „tāriq“, a ima značenje davitelj; gušitelj, onaj koji vrši pritisak, onaj ko je siledžija; onaj ko nameće moć i volju.

Prema drugim hipotezama moguće je da je ime Tarik poreklom od arapske reči „Tariq“, a koja znači onaj koji je noćni putnik; vampir; neumrli; noćni posetilac; onaj koji vreba iz tame. 

Učestalost davanja muškog imena Tarik u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima iz 2018. kalendarske godine, muško lično ime Tarik je bilo među najdavanijih sto imena za novorođene dečake u Republicio Srpskoj gde je zauzelo 87. mesto, kao i u Bosni i Hercegovini gde se našlo na 10. mestu.

U susednoj Republici Hrvatskoj kao i u Republici Srbiji u 2018. godini ime Tarik nije bilo među „top 100“ najdavanijih imena za novorođene dečake, ali nije isključeno da se ime davalo samo povremeno ili sporadično u procentu koji nije bio statistički značajan. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Tarik 

Loading...

Od imena Tarik nema poznatih nadimaka, iemna od milja ili umanjenica, a najpoznatija izvedena i varijantna imena su – Tarek, Tarika ili Tareka. 

Zašto odabrati baš muško ime Tarik kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti koje imaju lično ime Tarik i koje mogu biti inspiracija za roditelje da tako nazovu svoju decu, biće navedene u nastavku teksta.

Poznati je britanski istoričar i pisac Tarik Ali; popularni turski filmski glumac i producent se zove Tarik Akan; poznati političar iz Indije se zove Tarik Anvar; pakistansk voditelj i urednik jeste Tarik Aziz; popularni američki filmski glumac jeste imena Tarik Ergin; irački političar i bliski saradnik i savetnik Sadama Huseina je bio Tarik Aziz.

Bivši američki bokser koji je poreklom iz Libije se zove Tarik Salmaci; poznati američki košarkaš je Tarik Bernard Blek; poznati igrač američkog fudbala jeste Tarik Blek; poznati bosanski fudbaler iz FK „Rijeka“ jeste Tarik Cerić; bivši poznati turski fudbaler i trener se zvao Tarik Dašgun; poznati norveški fudbaler koji je marokanskog porekla se zove Tarik Eliounousi; hrvatski glumac i voditelj koji je bosanskog porekla jeste Tarik Filipović.

Svetski poznati kuvar koji je poreklom iz Nigerije se zove Tarik Hana; bivši poznati igrač američkog fudbala je Tarik Glen; bivši pakistanski hokejaš se zvao Tarik Aziz; poznati kanadski je muzičar i kompozitor Tarik Hisejn (umetničko ime Tarik); jamajčanski popularni pevač i muzički producent se zove Tarik Džonston; popularni britanski i američki kompozitor se zove Tarik Ogregan; bosanski dokumantarni i umetnički fotograf se zove Tarik Samarah; poznati britanski filmski reditelj i montažer indisjkog porekla je Tarik Anvar; muslimanski filipinski vojni lider se zove Tarik Sulaiman; bivši poznati marokanski fudbaler jeste Tarik Sektioui.

Loading...

Zanimljivosti vezane za muško ime Tarik 

Uarapskim zemljama, ime Tarik je simbol noćnog putnika i ne znači ništa loše jer se u arapskim pustinjama danju ne može putovati zbog žege, pa je poznato da su beduini putovali noću i da su tada i dočekivali putnike namernike.

Tarik se kod Arapa pre svega podnosi na neku osobu koja je „onaj ko sprema iznenađenje; ko iznenađuje“, ili pak se radi o nekome ko je došao u nedoba ili nezgodan čas ili čak i nenajavljen.

Prema svetoj muslimanskoj knjizi „Kuranu“, ime Tarik označava stvarno postojanje zvezda, koje svakog putnika „vode kroz noć“ i pak i posebno ako je dobar čovek i veran Alahov sluga i ako ima dobre namere, „pokazuju mu i osvetljavaju put“.

Tarik po nekim tumačenjima na arapskom jeziku može i da bude ime za jednu ili za više zvezda i najčešće se i odnosi na naš pandan odnosno na „zvezdu Danicu“, pošto samo ime ima značenje noćnog putnika a i zvezda je pratilja Meseca pa je ona ta koja najjače svetli i obasjava puteve i noćnu tamu.

Sponzorisano:

Loading...