Ženska imena

Poreklo i značenje imena Tatjana

Loading...

Lično žensko ime Tatjana spada u poznata tradicionalna staro slovenska ili čak srpska autohtona imena, ali je ovo ime u poslednjih nekoliko decenija u padu po svojoj popularnosti, te će njegovo poreklo i značenje biti opisani u nastavku teksta koji sledi.

Pogledajmo prvo značenje ovog imena.

Značenje ženskog imena Tatjana 

Najverovatnije je da je preneseno značenje imena Tatjana – „ona koja je moćna i velika“; „ona koja je važna i slavna osoba“; „ona koja je rođena da postigne velika dela“; „ona koja je carica ili vladarka“; „ona koja je velike snage i uporna i borbena“; „ona koja je rođena sa velikim srcem“; „ona koja je strastvena i borbena“; „ona koja se nikada ne predaje“; „ona koja je grandiozna“; „ona koja je velika kao čovek“.

Sada ćemo videti poreklo imena.

Poreklo ženskog imena Tatjana 

Osnovna je etimološka hipoteza da je ime Tatjana poreklom iz staro grčkog jezika i to od imena Titania ili od reči „titan“ u značenju džin; div; veliki; jak; snažan; najveći; nesagledive veličine.

Prema drugoj pretpostavci je ime Tatjana poreklom iz latinskog jezika od pojma „tatius“ u značenju veliki; veličanstven; visok; ogromnih dimenzija; krupan; snažan.

U našem jeziku se ime Tatjana verovatno „prenelo“ iz ruskog jezičkog područja, i to prema nekim pretpostavkama od imena grčkog ili sabinjanskog kralja Titusa. 

Učestalost davanja ženskog imena Tatjana u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema dostupnim statističkim podacima za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Tatjana je bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Republici Srbiji gde je zauzelo 86. mesto, kao i u Republici Srpskoj gde se ime pozicioniralo na 76. mestu.

U pomenutoj 2018. godini ime Tatjana se nije našlo u „top 100“ imena za devojčice ni u susednoj Republici Hrvatskoj niti u Bosni i Hercegovini, pa se pretpostavlja da se ime devojčicama davalo samo sporadično u procentu koji nije bio statistički od značaja.

Loading...

Važno je napomenuti da je ime Tatjana dosta često i rado davano ime za žensku decu u Crnoj Gori; Bugarskoj; Makedoniji; Rusiji; Ukrajini; Nemačkoj; Grčkoj i Sloveniji. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Tatjana 

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i imena od milja za ime Tatjana su – Tanja; Tanija; Tanjuška; Tatjanuška; Tajči; Tanjči; Tajna; Taša; Taca.

Izvedena i varijantna imena od imena Tatjana su po pravilu neka od sledećih – Jana; Tijana; Janja; Tašana; Taša; Tajra; Tayra; Tatianna; Tena; Tanya; Tatijana; Tatyana.

Neke od najpoznatijih jezičkih varijanti imena Tatjana su – Tatiana (u grčkom jeziku); Tacciana (u beloruskom jeziku); Tatjana (u bugarskom jeziku); Tacjana (u poljskom jeziku); Tetjana (u ukrajinskom jeziku); Tat΄jana; Tatyana; Tanya (varijante koje su zastupljene u ruskom jeziku).

Zašto odabrati baš žensko ime Tatjana kao lično ime za devojčicu 

Loading...

Neke poznate ličnosti imena Tatjana koje su obeležile određenu vremensku epohu ili su pak one ostavile traga u odgovarajućim oblastima kulture i nauke, a koje mogu biti inspiracija za roditelje da ovo ime daju novorođenim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Popularna i poznata poljska pevačica i kompozitor je Tatjana Okupnik; poznata britanska muzičarka i kompozitor je Tatjana DeMaria; popularna ruska pevačica je Tatjana Ivanovna Bulanova; poznata američka operska pevačica mecosopran je Tatjana Troianos; popularna nemačka manekenka i glumica se zove; poznata američka manekenka koja je ruskog porekla zove se Tatjana Nikolaevna Soroko; slavna ruska operska pevačica sopran jeste Tatjana Borodina.

Rano hrišćanska svetiteljka sa početka III veka je bila Sveta Tatjana; poznata princeza od Grčke i Danske koja je bila supruga grčkog princa Nikolaosa (sina kralja Konstantina II) je bila Tatjana od Grčke i Danske; ćerka ruskog cara Nikolaja II i velika ruska knjeginja se zvala Tatjana Nikolajevna Ruska; poznata je grčka plesačica i koreograf imena Tatjana Mamaki.

Poznata argentinska manekenka i foto model je Tatjana Tati Cotliar; poznata havajska manekenka i takmičarka šou formata “Americas Next Top Model” se zove Tatjana Dante; češka misica koja je osvojila titulu 2006. godine, kao i glumica i igračica jeste Tatjana Kucharova; nekada veoma popularna i poznata hrvatska pevačica se zvala Tatjana Matejaš Kameron (Tajči); poznata američka pevačica kao i glumica i producent jeste Tatjana von Furstenberg.

Poznata estonska šahistkinja se zove Tatjana Fomina; poznata ruska atletičarka u bacanju diska je Tatjana Konstantinova; poznata je brazilska plivačica imena Tatjana Lemos de Lima; gruzijska fudbalerka je Tatjana Matveieva; poznata ruska dizačica tegova se zove Tatjana Matvejeva; bivša poznata ruska teniserka jeste Tatjana Urajevna Panova; poznata nemačka teniserka je Tatjana Malek Maria.

Sponzorisano:

Loading...