Ženska imena

Poreklo i značenje imena Tatjana

Lično žensko ime Tatjana spada u poznata tradicionalna staro slovenska ili čak srpska autohtona imena, ali je ovo ime u poslednjih nekoliko decenija u padu po svojoj popularnosti, te će njegovo poreklo i značenje biti opisani u nastavku teksta koji sledi.

Pogledajmo prvo značenje ovog imena.

Značenje ženskog imena Tatjana 

Najverovatnije je da je preneseno značenje imena Tatjana – „ona koja je moćna i velika“; „ona koja je važna i slavna osoba“; „ona koja je rođena da postigne velika dela“; „ona koja je carica ili vladarka“; „ona koja je velike snage i uporna i borbena“; „ona koja je rođena sa velikim srcem“; „ona koja je strastvena i borbena“; „ona koja se nikada ne predaje“; „ona koja je grandiozna“; „ona koja je velika kao čovek“.

Sada ćemo videti poreklo imena.

Poreklo ženskog imena Tatjana 

Osnovna je etimološka hipoteza da je ime Tatjana poreklom iz staro grčkog jezika i to od imena Titania ili od reči „titan“ u značenju džin; div; veliki; jak; snažan; najveći; nesagledive veličine.

Prema drugoj pretpostavci je ime Tatjana poreklom iz latinskog jezika od pojma „tatius“ u značenju veliki; veličanstven; visok; ogromnih dimenzija; krupan; snažan.

U našem jeziku se ime Tatjana verovatno „prenelo“ iz ruskog jezičkog područja, i to prema nekim pretpostavkama od imena grčkog ili sabinjanskog kralja Titusa. 

Učestalost davanja ženskog imena Tatjana u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema dostupnim statističkim podacima za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Tatjana je bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Republici Srbiji gde je zauzelo 86. mesto, kao i u Republici Srpskoj gde se ime pozicioniralo na 76. mestu.

U pomenutoj 2018. godini ime Tatjana se nije našlo u „top 100“ imena za devojčice ni u susednoj Republici Hrvatskoj niti u Bosni i Hercegovini, pa se pretpostavlja da se ime devojčicama davalo samo sporadično u procentu koji nije bio statistički od značaja.

Važno je napomenuti da je ime Tatjana dosta često i rado davano ime za žensku decu u Crnoj Gori; Bugarskoj; Makedoniji; Rusiji; Ukrajini; Nemačkoj; Grčkoj i Sloveniji. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Tatjana 

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i imena od milja za ime Tatjana su – Tanja; Tanija; Tanjuška; Tatjanuška; Tajči; Tanjči; Tajna; Taša; Taca.

Izvedena i varijantna imena od imena Tatjana su po pravilu neka od sledećih – Jana; Tijana; Janja; Tašana; Taša; Tajra; Tayra; Tatianna; Tena; Tanya; Tatijana; Tatyana.

Neke od najpoznatijih jezičkih varijanti imena Tatjana su – Tatiana (u grčkom jeziku); Tacciana (u beloruskom jeziku); Tatjana (u bugarskom jeziku); Tacjana (u poljskom jeziku); Tetjana (u ukrajinskom jeziku); Tat΄jana; Tatyana; Tanya (varijante koje su zastupljene u ruskom jeziku).

Zašto odabrati baš žensko ime Tatjana kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Tatjana koje su obeležile određenu vremensku epohu ili su pak one ostavile traga u odgovarajućim oblastima kulture i nauke, a koje mogu biti inspiracija za roditelje da ovo ime daju novorođenim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Popularna i poznata poljska pevačica i kompozitor je Tatjana Okupnik; poznata britanska muzičarka i kompozitor je Tatjana DeMaria; popularna ruska pevačica je Tatjana Ivanovna Bulanova; poznata američka operska pevačica mecosopran je Tatjana Troianos; popularna nemačka manekenka i glumica se zove; poznata američka manekenka koja je ruskog porekla zove se Tatjana Nikolaevna Soroko; slavna ruska operska pevačica sopran jeste Tatjana Borodina.

Rano hrišćanska svetiteljka sa početka III veka je bila Sveta Tatjana; poznata princeza od Grčke i Danske koja je bila supruga grčkog princa Nikolaosa (sina kralja Konstantina II) je bila Tatjana od Grčke i Danske; ćerka ruskog cara Nikolaja II i velika ruska knjeginja se zvala Tatjana Nikolajevna Ruska; poznata je grčka plesačica i koreograf imena Tatjana Mamaki.

Poznata argentinska manekenka i foto model je Tatjana Tati Cotliar; poznata havajska manekenka i takmičarka šou formata “Americas Next Top Model” se zove Tatjana Dante; češka misica koja je osvojila titulu 2006. godine, kao i glumica i igračica jeste Tatjana Kucharova; nekada veoma popularna i poznata hrvatska pevačica se zvala Tatjana Matejaš Kameron (Tajči); poznata američka pevačica kao i glumica i producent jeste Tatjana von Furstenberg.

Poznata estonska šahistkinja se zove Tatjana Fomina; poznata ruska atletičarka u bacanju diska je Tatjana Konstantinova; poznata je brazilska plivačica imena Tatjana Lemos de Lima; gruzijska fudbalerka je Tatjana Matveieva; poznata ruska dizačica tegova se zove Tatjana Matvejeva; bivša poznata ruska teniserka jeste Tatjana Urajevna Panova; poznata nemačka teniserka je Tatjana Malek Maria.

Sponzorisano:

Loading...
loading...