Ženska imena

Poreklo i značenje imena Teodora, Tea

Loading...

Žensko lično ime Teodora je poreklom iz grčkog jezika, i veoma je popularno za decu na našim prostorima, ali se i ime Tea izdvojilo kao lično ime „per se“, mada se ranije smatralo nadimkom od imena Teodora ili imena Dorotea.

Značenje ženskog imena Teodora, Tea 

Značenje imena Teodora i Tea je slično, te se odnosi na onu koja je „dar od Boga“; božanstvena; božanska; „mila Bogu“; „poklon od Boga“, i daje se pre svega deci koja su dugo očekivana ili koja su prvo dete u porodici.

Na našem govornom području je pandan imenu Teodora ili pak Tea, ime Božidarka ili Bogdana. 

Poreklo ženskog imena Teodora, Tea 

Lično ime za devojčice Teodora, potiče od grčkog imena „Theodoros“, a u značenju složenice „theos“ u značenju Bog; božiji i „doron“ u značenju poklon ili dar, koja se prevodi kao „dar od Boga“ ili „Božiji dar“.

Tea, kao lično ime, može da se pretpostavi da je poreklom od imena „Theodoros“ ili od imena „Dorotheos“, koje ima istovetno značenje kao i ovo koje je napred opisano, samo u „reverznom obliku“.

U slovenskih naroda je ime davano deci koja su rađana na Božić, ili koja je trebalo da budu kroz život zaštićena od Boga, kao dar koji je „poslat“ roditeljima koji nisu dugo mogli da imaju dece. 

Učestalost davanja ženskog imena Teodora, Tea u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima za 2018. kalendarsku godinu, ime Teodora je među stotinu imena koja su birana za devojčice u Republici Srbiji bilo na 4. mestu, dok je ime Tea bilo na 79. poziciji kao zasebno lično ime.

U Republici Hrvatskoj je u 2018. godini, ime Teodora izostalo sa liste od „top 100“ ženskih imena, ali je ime Tea bilo pozicionirano na 53. mestu kao lično ime za novorođene devojčice.

U Republici Srpskoj, ime Teodora je u 2018. godini bilo pozicionirano na odličnom 7. mestu od i najviše davanih stotinu ženskih ličnih imena, dok je ime Tea bilo na 48. mestu date liste.

Loading...

U Bosni i Hercegovini je ime Teodora u 2018. godini izostalo sa liste najdavanijih sto imena za devojčice, dok se ime Tea našlo na „skromnom“ 94. mestu.

Logično je da je ime Teodora kao i ime Tea, dosta učestalo u Grčkoj i Makedoniji, ali i u Italiji; Bugarskoj; Mađarskoj; Kanadi; Velikoj Britaniji i u Nemačkoj. 

Nadimci, umanjenice, izvedenice, skraćenice i „imena od milja“ od imena Teodora, Tea 

Najpoznatiji nadimci od imena Teodora su – Tea i Dora, dok su izvedena imena po pravilu sledeća – Dorotea; Dora; Isidora; Doroteja; Doroti; Dorothy; Tedina; Tina; Tiodora; Tia.

Zašto odabrati baš žensko ime Teodora, Tea kao lično ime za devojčicu 

Među najpoznatijim ženama koje su od istorije sve do savremenog doba popularne kao nosioci imena Teodora ili Tea, a koje mogu biti inspiracija roditeljima da tako nazovu svoje ćerke, biće navedena neka u nsatavku teksta koji sledi.

Loading...

Popularne pevačice imena Teodora ili Tea su – Tea Tairović, mlada srpska pop pevačica; Tea Silađi je hrvatska pop pevačica; Teodora Džehverović je srpska pevačica iz grupe „Đavolice“; bugarska pop pevačica umetničkog imena Andrea je Teodora Rumenova Andrejeva.

Glumice koje imaju pomenuto ime su – srpska TV glumica Teodora Jelisavčić; jugoslovenska i srpska glumica je Teodora Arsenović; kanadska glumica je Tea Gil; poznata srpska TV, filmska i glasovna glumica je Teodora Ristovski; srpska glumica je i Teodora Ilić.

Poznate vladarke i plemkinje imena Teodora su – Teodora Kosara, bila je bugarska princeza i crnogorska kraljica udata za vladara Zete kneza Vladimira; Teodora Lazarević je bila udata za ugarskog plemića Nikolu II Gorjanskog, a inače je bila ćerka kneza Lazara Hrebeljanovića i knjeginje Milice.

Ćerka poznatog vizantijskog cara Aleksija I Komnina i Irine Dukine se zvala Teodora Komnina Anđelina; monahinja iz Aleksandrije je bila Teodora Aleksandrijska; vojvotkinja od Austrije je bila Teodora Anđelina; lepa vizantijska plemkinja i žena Konstantina Paleologa je bila Teodora Paleolog Sinadena.

Srpska plemkinja i supruga despota Žarka i Đuraća I Balšića, koja se zamonašila i dobila ime Ksenija je bila Teodora Dragaš Dejanović Balšić; te poslednja vizantijska carica i žena cara Mihaila VIII Paleologa je bila Teodora Paleologina Dukina Vatacina; poznata hrišćanska i svetiteljka i velikomučenica je bila Teodora Solunska (Prepodobna Teodora).

Vizantijska carica i ćerka cara Konstantina VII Porfirogenita, udata za cara Jovana I Cimiskija je bila Teodora Vizantijska; dvorska dama kraljice Marije Karađorđević i veliki humanitarac je bila Teodora Dora Dunđerski; ćerka srpskog kralja Stefana Dečanskog i kraljice Marije Paleolog je bila Teodora Nemanjić, koja se udala za despota kumanovskog Dejana. 

Zanimljivosti vezane za žensko ime Teodora, Tea

Imendan ili „dan imena“ Teodora se obeležava u Mađarskoj dva puta u toku jedne kalendarske godine, dana 2. septembra i 28. aprila.

Teodora je ime za naselje u Italiji u regiji Lombardija, koje je prema poslednjem popisu imalo u 2011. godini svega 22 žitelja; takođe je Teodora Čan i naziv naselja u saveznoj državi Jukatan u Meksiku, u kome je prema popisu stanovništva iz 2010. godine živelo ukupno 5 stanovnika.

Poznato je da su ime Teodora nosile četri vizantijske carice – žena cara Justinijana I; žena cara Teofila; ćerka cara Konstantina VIII Porfirogenita i žena cara Romana I Lakapina (koja se zvala Teodora Avgusta).

Sponzorisano:

Loading...