Ženska imena

Poreklo i značenje imena Tijana

Loading...

Žensko lično ime Tijana spada u grupu tradicionalnih imena staro slovenskog porekla koje ima jednu konstantnu popularnost kao davano ime za novorođene devojčice, te će njegovo poreklo i značenje biti objašnjeni u nastavku teksta koji sledi.

Značenje ženskog imena Tijana 

Najverovatnije je da je prteneseno značenje imena Tijana neko od sledećih – „ona koja je tiha i mirna“; „ona koja je blage naravi“; „ona koja je uvek smirena“; „ona koja je mirisna i lepa kao cvet“; „ona koja je nežna i koja je skromna i povučena osoba“. 

Poreklo ženskog imena Tijana 

Najverovatnija je i najvalidnija etimološka hipoteza o poreklu imena Tijana iz staroslovenskog jezika i to ili od ličnog ženskog imena Tihana ili od reči „tih; tiho“, u smislu nečujno; jedva čujno, mirno, šapat; bezvučno.

Prema pomenutoj hipotezi, vremenom se od ličnog slavenskog imena Tihana izgubilo slovo „h“ te je ostala Tiana, pa je kasnije dodato u govoru tadi lakšeg izgovora i slovo „j“ i zapravo je tako ime Tijana i nastalo.

Neki stručnjaci smatraju da ime Tijana može biti i poreklom iz latinskog jezika od reči „tia, tija“ u značenju mirisno, miomirno, drvo mirne; maslinovo drvo, smireno.

Manje je poznata činjenica da se u Sloveniji ime Tijana smatra imenom koje je izvedeno od ličnog ženskog imena Tatjana (Tanja – Tatjana – Tatijana – Tijana).

Sa druge strane neke slavenske zemlje kakve su Ukrajina i Rusija u kojima je ime Tatjana vrlo popularno, veruju da je ono nastalo od imena Katarina, te i da nema baš nikakve povezanosti sa imenom Tijana.

Učestalost davanja ženskog imena Tijana u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Tijana nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Tijana se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena.

Loading...

U Republici Srpskoj se ime Tijana takođe u 2018. godini jeste našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice, te je zauzelo 46. mesto.

U Republici Srbiji je ime Tijana u 2018. godini bilo zastupljeno na listi najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad, gde je bilo kotirano na 63. mestu.

Ime Tijana je popularno za novorođene devojčice i u zemljama kakve su Republika Makedonija i Bugarska, ali je ime takođe učestalo i u Grčkoj i u Italiji , međutim primarno u odgovarajućim pak skraćenim formama ili jezičkim varijantama, a kakve su – Iana; Tiuana; Tihana; Tina. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Tijana 

Najpopularniji nadimci, umanjenice i imena od milja za ime Tijana su – Tina; Tiki; Tića; Jana; Ina; Tina; Tija; Tiksi; Iksi; Tia.

Izvedena i varijantna imena od imena Tijana su – Tajana; Tatjana; Tatijana; Tanja; Tihana; Katarina; Milijana; Miljana; Tanjuša; Tašana; Kristijana; Tajana; Dajana; Dijana. 

Loading...

Zašto odabrati baš žensko ime Tijana kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Tijana koje su ostavile traga u određenim oblastima i koje su pak i obeležile određeno vremensko razdoblje, te mogu biti inspiracija za roditelje da baš tako nazovu svoju žensku novorođenu decu, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Tijana Dapčević (rođena Todeska) – poznata srpska pop pevačica koja je makedonskog porekla.

Poznata srpska fudbalerka jeste imena Tijana Krstić; poznata mlada srpska filmska glumica koja je bila „naturščik“ i ostvarila je glavnu ulogu u filmu Ljubiše Samardžića “Nataša” se zove Tijana Kondić; poznata srpska pop pevačica koja je makedonskog porekla zove se Tijana Dapčević (rođena kao Tijana Todeska).

Popularna srpska pozorišna i filmska glumica jeste Tijana Bakić; proslavljena srpska pozorišna i televizijska glumica jeste Tijana Mladenović Čurović; slavna srpska košarkašica je imena Tijana Ajduković.

Poznata srpska odbojkašica je imena Tijana Malešević; popularna ženska srpska fudbalerka jeste Tijana Filipović; prelepa i popularna srpska manekenka, koja je bila i pobednica na izboru za “Miss Jugoslavije”, a koji je održan 2002. godine jeste Tijana Stajšić.

Vokalni solista naše popularne rok grupe “Neverne bebe” jeste Tijana Sretković; poznata srpska likovna umetnica jeste Tijana Kojić; žena koja je veoma poznati i priznati srpski muzikolog se zove Tijana Popović Mlađenović.

Poznata srpska odbojkašica se zove Tijana Bošković; popularna srpska pevačica i učesnica u takmičenju “Zvezde Granda” jeste Tijana Milentijević; poznata srpska šampionka i sportistkinja u tekvondu jeste Tijana Bogdanović.

Proslavljena srpska filmska i televizijska glumica jeste Tijana Pečenčić; popularna kanadska manekenka i foto model koja je srpskog porekla jeste Tijana Arnautović.

Slavna i svetski poznata srpska pijanistkinja jeste Tijana Andrejić; slavna srpska balerina i članica baletskog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu jeste Tijana Šebez; poznata srpska pop i džez pevačica i izuzetan vokal, a koja je bila i predstavnica naše zemlje na festivalu “Pesma Evrovizije” koje je održano 2017. godine jeste Tijana Bogićević.

Sponzorisano:

Loading...