Muška imena

Poreklo i značenje imena Tomislav

Loading...

Muško lično ime Tomislav je uz svoju skraćenu varijantu Toma, dosta popularno pre svega u nama susednoj Republici Hrvatskoj, dok se u našoj zemlji ime daje sporadično novorođenim dečacima, što u izvesnoj meri i jeste iznenađenje.

Ukoliko vas više privlače tradicionalna imena, i njima dajete poen više, u tekstu dalje saznajte poreklo i značenje imena Tomislav, jer možda baš ono bude vaš izbor.

Značenje muškog imena Tomislav 

Najverovatnije preneseno značenje imena Tomislav je prema hipotezama o njegovom poireklu:

„onaj koji je slavni predak“;

„onaj koji je gospodar naroda“;

„onaj koji je pravi gospodin“;

„onaj koji je čudotvorac“;

„onaj ko je čudesan“;

„osoba puna vrlina i dobrote“;

„onaj ko je prizeman“. 

Poreklo muškog imena Tomislav 

Loading...

Smatra se da je ime Tomislav poreklom iz staro slovenskog jezika, i sastoji se od reči dominus u značenju gospodin; gospodar; čovek i od reči slavus u značenju slovenski; Sloven; onaj koji je pripadnik slovenskih naroda.

Generalno se i u većem delu zemalja u kojima je i dan danas popularno ime Tomislav ranije i izgovaralo kao „dvosložno ime“, odnosno kao Dominus Slavus, u značenju Stari Sloven; vladar Slovena; gospodar Slovena.

Neki etimolozi smatraju da je ovakva hipoteza o poreklu imena zapravo jedna „jezička greška“, koja je učinjena kada se u toku nastanka imena na reči „dominus“ greškom zamenilo slovo „d“ slovom „t“, i postalo je „tomislavus“, umesto „domislavus“. 

Učestalost davanja muškog imena Tomislav u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Tomislav nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Tomislav se jeste našlo u najdavanijih sto muških imena, i zauzelo je 74. mesto.

Loading...

U Republici Srpskoj se ime Tomislav takođe u 2018. godini nije našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene dečake, pa se može pretpostaviti da se ime davalo samo sporadično.

U Republici Srbiji je ime Tomislav u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu mušku novorođenčad, pa je verovatno da je davano u statistički manje značajnom procentu.

Ime Tomislav je često davano ime za dečake i u nekim nama susednim ali i u svetskim zemljama te je popularno u Makedoniji; Rusiji; Crnoj Gori; Albaniji; Grčkoj; Bugarskoj; Rumuniji; Češkoj; Slovačkoj; Poljskoj; Mađarskoj; Sloveniji; Austriji. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i hipokoristike od imena Tomislav 

Svakako je najpoznatiji nadimak od imena Tomislav zapravo poesbno „ime per se“ koje glasi Toma, a još neke umanjenice i imena od milja su Tomko; Tomica; Tomiša; Tomo; Tomi; Tomče.

Izvedena i varijantna imena od muškog ličnog imena Tomislav su se svela na poznate „jezičke varijacije“ u zemljama u kojima je ime popularno, pa su tako na primer poznate varijante imena – Teomos u Grčkoj; Tomislaw u Poljskoj; Tomiszlav u Mađarskoj.

Zašto odabrati baš muško ime Tomislav kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Tomislav, koje su obeležile određenu vremensku epohu i ostavile traga u raznim sferama života, te kao takve mogu da budu i inspiracija za roditelje da ovo lepo i tradicionalno ime daju svojim novorođenim sinovima, biće navedene u nastavku teksta koji sledi. 

Proslavljeni hrvatski plivač jeste imena Tomislav Karlo; popularni hrvatski fudbaler jeste Tomislav Mikulić.

Nekadašnji predsednik Republike Srbije i poznati srpski političar je Tomislav Nikolić; brat srpskog kralja Petra II Karađorševića jeste srpski princ Tomislav Karađorđević. 

Istorijska ličnost i prvi hrvatski kralj se zvao Tomislav; popularni hrvatski pisac i književni kritičar jeste Tomislav Ladan. 

Proslavljeni hrvatski pisac jeste Tomislav Dretar; poznati hrvatski pevač je imena Tomislav Bralić. 

Popularni hrvatski fudbaler je imena Tomislav Butina; poznati poljski alpski skijaš i ski-skakač jeste Tomislav Tajner.

Poznati hrvatski političar i bivši ministar unutrašnjih poslova Hrvatske jeste Tomislav Karamarko; popularni hrvatski programer jeste Tomislav Uzelac.

Proslavljeni hrvatski fudbaler je imena Tomislav Šokota; poznati australijski fudbaler koji je hrvatskog porekla jeste imena Tomislav Pondeljak.

Poznati hrvastki veslač jeste Tomislav Smoljanović; bivši poznati hrvatski fudbaler jeste Tomislav Crnković. 

Poznati hrvatski političar je Tomislav Petrak; slavni hrvatski operski pevač tenor jeste Tomislav Mužek; makedonski pisac i scenarista jeste Tomislav Osmanli.

Proslavljeni hrvatski muzičar je imena Tomislav Jelić; takođe popularni hrvatski muzičar jeste Tomislav Miličević; proslavljeni i poznati hrvatski pevač je Tomislav Ivčić.

Jedan od najpoznatijih srpskih narodnih pevača je bio Tomislav Toma Zdravković; poznati australijski fudbaler jeste Tomislav Tomi Jurić.

Popularni bosanski profesionalni teniser jeste Tomislav Brkić; poznati hrvatski teniser jeste Tomislav Draganja.

Nekadašnji hrvatski fudbaler i fudbalski trener je bio Tomislav Ivić; poznati jugoslovenski fudbaler i trener je bio i Tomislav Kaloperović.

Sponzorisano:

Loading...