Ženska imena

Poreklo i značenje imena Uma

Loading...

Žensko lično ime Uma jeste popularno kratko i savremeno ime za devojčice, ali ono nije toliko popularno u našoj zemlji i regionu kako bi se moglo očekivati, te se pretpostavlja da se ime daje samo povremeno ili sporadično.

Značenje ženskog imena Uma 

Najverovatnije preneseno značenje imena Uma jeste neko od sledećih – „ona koja je unikatna i posebna“; „osoba koja je jedinstvena u svakom smislu“; „ona koja je neponovljiva i kouja se jednom rađa“; „ona koja je društvena i koja je svakome prijatelj“; „ona koja je odana“; „ona koja je sjajna i svetla“; „ona koja je uvek vedra i raspoložena“; „ona koja je bezgrešna i čista osoba“; „ona koja je nevina i poštena kao svetlost i sjaj sun ca“; „ona koja u seni nosi toplinu i blagost“; „ona koja je dobra osoba“; „ona koja je jaka kao planina i oslonac je svakome u nevolji“; „ona koja je istrajna i koja je čvrsta u odlukama kao stena“.

Poreklo ženskog imena Uma 

Osnovna je etimološka pretpostavka da je žensko lično ime Uma poreklom iz hindu odnosno pak iz indijskog jezika i da je to zapravo bilo ime jedne indijske boginje koja se zove Pahravati i koja je bila zapravo boginja planina Himalaji, pa je značenje imena Uma na hindu jeziku žena koja je sa planine.

Pretpostavka je takođe da na pomenutom hindu jerziku ime Uma može da se prevede u značenje svetlost; dan; sjaj; sunce, ali ima i verovanja da je ime Uma poreklom iz arapskog jezika i da označava narod, zajednicu; pleme; porodicu; skupinu; naciju.

Smatra se da je u muslimanskom jeziku ime Uma zapravo hipokoristika od ličnog islamskog imena Umihana, te da se može preveseti i kao mala majka, boginja, sveta majčica; majka.

Učestalost davanja ženskog imena Uma u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Uma jeste bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini, gde se kotiralo na 28. mestu.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Uma se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena.

U Republici Srpskoj se ime Uma takođe u 2018. godini nije našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice.

U Republici Srbiji je ime Uma u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Uma 

Nadimci, umanjenice i imena od milja za žensko lično ime Uma nisu poznati, te su najpoznatija izvedena i varijantna imena od imena Uma – Umilhana; Umija; Umala; Umuša; Umka; Una; En; Umina; Umihana; Milana; Mikana; Milhana; Ilhana. 

Zašto odabrati baš žensko ime Uma kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Uma koje su ostavile traga u određenoj vremenskoj epohi i koje su obeležile neku oblast društva ili sferu delatnosti, i koje mogu biti inspirativne za roditelje, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Žena bivšeg malezijskog ministra rada koji se zove Tun Sambanthan jeste Uma Sambanthan; jedna od najpopularnijih holivudskih američkih glumica koja je nekada radila kao model i kao manekenka jeste Uma Thurman.

Poznata indijska političarka i bivša ministarka jeste imena Uma Shankar Dikshit; popularna indijska političarka jeste takođe i Uma Shankar Mishra; poznata nepalska novinarka jeste Uma Singh.

Loading...

Poznata ndijska političarka i članica Parlamenta jeste Uma Saren; poznata indijska novinarka i diplomata jeste Uma Shankar Bajpai; žena koja je postala poznati indijski bankar zove se Uma Subramaniam.

Nekada slavna finski književnica i novinarka se zvala Uma Aaltonen; bivša poznata indijska novinarka i glumica jeste Uma Anand; poznata indijska filmska i pozorišna glumica jeste imena Uma Shivakumar.

Poznata indijska novinarka kao i slavna urednica jednog modnog magazina i spisateljica se zove Uma Bhatt; poznata indijska političarka i ministarka ekologije jeste Uma Bharti; portorikanska manekenka, koja je bila predstavnica svoje zemlje na takmičenju za “Miss Univerzuma” koje je održano 2007. godine se zove Uma Blasini.

Nekada slavna i poznata indijska pevačica jeste Uma Bose (Hashi); bivša poznata indijska filmska glumica se zvala Uma Bhende; popularna indijska konceptualna umetnica jeste imena Uma Bardhan. 

Zanimljivosti vezane za žensko ime Uma

Prema islamskim verovanjima i spisima iz svete knjige „Koran“, Uma je bila jedna od žena proroka Muhameda, pa je stoga ovo ime dosta češće zastupljeno u zemljama gde predominiraju narodi muslimanske veroispovesti.

Sponzorisano:

Loading...