Ženska imena

Poreklo i značenje imena Una

Loading...

Žensko lično ime Una jeste jedno od trenutno najpopularnijih imena za sve novorođene devojčice i kod nas i u zemljama regiona i sveta, jer je kratko i milozvučno, te se lako prilagođava svakoj jezičkoj varijaciji.

Značenje ženskog imena Una 

Pretpostavljeno preneseno značenje imena Una jeste prema teorijama o poreklu najverovatnije – „ona koja je jedna i jedina“; „jedinica“; „jedinstvane i posebna“; „broj jedan“; „najbolja“; „čerka jedinica“; „mezimica“; „u svemu uvek najbolja i prva“.

Poreklo ženskog imena Una 

Jasna je i poznata etimološka pretposatvka da je ime Una nastalo u Bosni i Hercegovini kao pak autohtono ime po imenu reke Une, odakle se proširilo na zemlje regiona, ali postoje ipak i još neke hipoteze etimologa o poreklu ovog ženskog ličnog imena.

Prema nekim teorijama je ime Una nastalo od latinske reči „una“ u značenju prva; jedna; jedina; jedinstvena; ona koja je neponovljiva i unikatna. 

Smatra se da je takođe ime Una potencijalno nastalo od keltske reči „Oona“ u značenju jagnje; jaganjac; jagnjence, mada se ovakva hipoteza retko spominje jer je nedovoljno jasno potvrđena. 

Učestalost davanja ženskog imena Una u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Una je bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini, i našlo se na 16. mestu.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Una se jeste našlo u najdavanijih sto ženskih imena, te je zauzelo 39. poziciju.

U Republici Srpskoj se ime Una takođe u 2018. godini jeste ipak našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice, te se kotiralo na 16. poziciji.

U Republici Srbiji je ime Una u 2018. godini našlo se na listama najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad, i bilo je pozicionirano na 15. mestu.

Loading...

Lično žensko ime Una je dosta često davano ime za sve novorođene devojčice u zemljama diljem sveta kakve su – Turska; Indija; Pakistan; Avganistan; Grčka; Španija; Italija; Makedonija; Irska; Finska; Slovenija; Francuska; Engleska. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Una 

Nadimci, imena od milja i umanjenice od imena Una nisu poznati, ali su opet baš neka izvedena i varijantna imena najčešće – Luna; Uma; Kruna; Usnija; Unica; Unana; Unijana; Unlaja; Unaška. 

Zašto odabrati baš žensko ime Una kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Una koje su obeležile određenu vremensku epohu ili ostavile traga u nauci, kulturi, umetnosti ili sportu, te tako postale moguća inspiracija za roditelje da ime daju pak svojim novorođenim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata je mlađa ćerka proslavljenog jugoslovenskog pevača Zdravka Čolića imena Una Čolić; poznata i veoma zanimljiva srpska televizijska voditeljka jeste Una Senić; proslavljena irska narodna pevačica folklorne muzike jeste Una Tereza Imodžen Foden.

Loading...

Poznati srpski istoričar umetnosti koja je zaposlena i kao kustos Muzeja savremene umetnosti u Beogradu zove se Una Popović; poznata mlada srpska filmska i pozorišna glumica jeste imena Una Đelošević; popularna i prelepa brazilska muzičarka koja nastupa kao DJ se zove Una Andrea.

Prelepa ćerka jugoslovenskog muzičara Gorana Bregovića, koji je bio frontmen nekada najpopularnijeg benda na našem podneblju, koji se zvao “Bijelo dugme” jeste imena Una Bregović; popularna srpska bodibilderka se zove Una Đorđević.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Una 

Una jeste ime nacionalnog parka u Bosni i Hercegovini; takođe je poznato da je Una Riversplash ime za muzički festival u ovoj zemlji. 

Una jeste ime reke u Bosni i Hercegovini koja je pritoka reke Save, a koja pripada slivu Crnog mora.

“Una” jeste poznati roman našeg proslavljenog pisca, te i srpskog slikara i karikaturiste Mome Kapora.

“Una” jeste ima filma u žanru drame koji je snimljan 2016. godine, u kome je vodeću ulogu tumačila svetski poznata glumica Runi Mara.

Una jeste ime za jedan genus leptira odnosno predstavlja jedan rod leptira.

Una jeste ime za virus koji pripada virusima iz familije “arboviridae”, te koji je najpre pronađen i izolovan kod naroda iz Južne Amerike.

“Una” jeste jedna od najpoznatijih numera pop i rok grupe koja se zove “Sponge Cola”.

“UNA” jeste ime za popularni američki takozvani elektro-džez-alternativni bend.

“Una” jeste ime lika iz popularne poeme britanskog pesnika Edmunda Spensera koja se zove “The Faerie Queene” („Vilinska kraljica“).

Una jeste ime naselja u američkoj saveznoj državi Kalifornija.

Una je ime naselja u američkoj saveznoj državi Misisispi.

Una jeste ime grada u Italiji.

Una je ime za oblast u Indiji u državi Himačal Pradeš (kao i ime železničke stanice u pomenutoj državi).

Sponzorisano:

Loading...