Muška imena

Poreklo i značenje imena Uroš

Loading...

Muško lično ime Uroš je staro i tradicionalno srpsko ime slovenskog porekla, koje je bilo ipak najpopularnije u srednjem veku, u vreme vladavine dinastije Nemanjića.

Značenje muškog imena Uroš 

Najverovatnije preneseno značenje imena Uroš je – „onaj koji je rođeni gospodin“; „onaj koji je rođen da vlada“; „onaj koji je rođen za velika dela“; „onaj ko je miljenik i ljubimac roditelja“; „onaj ko je poštovan i voljen od svih koji ga upoznaju“. 

Poreklo muškog imena Uroš 

Pretpostavka je da je ime Uroš poreklom iz staro slovenskog jezika, i da je poteklo od reči ur (koji jeste poznati deminutivni nastavak u slavenskom jeziku), a koja ima značenje vladar; mladi gospodar; carević; princ; gospodin.

Po nekim etimolozima je reč ur poreklom iz mađarskog jezika, te se veruje da je ime Uroš ipak i mogućeg mađarskog porekla, i da se na pomenutu osnovu (a i koja ima isto značenje kao u našem slovenskom jeziku), dodaje još samo deminutivni nastavak „oš“. 

Učestalost davanja muškog imena Uroš u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Uroš nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Uroš se nije našlo u najdavanijih stotinu muških ličnih imena, mada se ne može isključiti mogućnost da se ime davalo sporadično.

U Republici Srpskoj se ime Uroš takođe u 2018. godini jeste našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene dečake, te je zauzelo 18. mesto.

U Republici Srbiji je ime Uroš u 2018. godini bilo zapaženo na listi najdavanijih sto imena za svu mušku novorođenčad, i bilo je rangirano na 11. poziciji.

Pored navedenih zemalja, ime Uroš je često davano i relativno popularno muško ime i u Crnoj Gori; Republici Makedoniji; Bugarskoj; Rumuniji; Rusiji i Ukrajini.

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Uroš 

Najpoznatiji nadimci, imena od milja i umanjenice od imena Uroš su – Uki; Uške; Ukiša; Ura; Uri; Uro; Uksić.

Izvedena i varijantna imena od imena Uroš su – Uroško; Duško; Uglješa; Urko; Urke; Uliks; Radoš; Njegoš; Dragoš, te je takođe popularno i izvedeno lično prezime Urošević.

Zašto odabrati baš muško ime Uroš kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Uroš, koje su obeležile određeno istorijsko ili savremeno razdoblje i koje mogu biti inspiracija za sve roditelje da tako nazovu svoje sinove, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznati srpski rukometaš jeste Uroš Elezović; srpski fudbaler je Uroš Đurđević; poznati mladi srpski košarkaš jeste Uroš Mirković.

Loading...

Nekada priznati i veoma poznati naš lekar veterinarske medicine se zvao Uroš Bratanović; učesnik NOB-a i jugoslovenski narodni heroj se zvao Uroš Bogunović Roca.

Poznati mladi srpski glumac je Uroš Jovčić; jedan od najpoznatijih srpskih slikara realista je bio Uroš Predić.

Poznati mladi srpski fudbaleri i reprezentativci u ovom sportu su Uroš Ćosić i  Uroš Radaković.

Slavni jugoslovenski narodni heroj koji je bio i učesnik NOB-a se zvao Uroš Bulatović; poznati plemić i sin srpskog kralja Stefana Prvovenčanog kome je žena bila čuvena vizantijska princeza Jelena Anžujska se zvao Uroš I Nemanjić (Stefan Uroš I; Uroš Veliki); srpski carević koji je bio sin cara Stefana Dušana Silnog je bio Uroš “Nejaki” (Stefan Uroš V Nemanjić).

Nekada veoma poznati i priznati srpski slikar je bio Uroš Knežević; proslavljeni srpski putopisac jeste Uroš Krčadinac; veoma slavni i poznati srpski filmski i pozorišni glumac, kao i vrsni muzičar jeste Uroš Đurić.

Slavni mladi srpski košarkaš jeste Uroš Tripković; srpski rukometaš je Uroš Milošević; mladi poznati srpski košarkaš jeste Uroš Luković.

Nekada slavni i poznati srpski pisac je bio Uroš Petrović; priznati srpski istoričar književnosti i književni kritičar se zvao Uroš Džonić; proslavljeni srpski pisac čija su dela iz žanra naučne fantastike jeste Uroš Petrović. 

Poznati mladi srpski fudbaler se zove Uroš Račić; poznati bosanski fudbaler jeste Uroš Đerić; poznati srpski rukometaš je Uroš Vilovski.

Proslavljeni slovenački košarkaš je Uroš Slokar; popularni srpski fudbaler je Uroš Spajić; bivši popularni bosanski fudbaler a danas poznati fudbalski trener je Uroš Žarić.

Osnivač je i prvi upravnik Univerzitetske dečije klinike „Tiršova“ u Beogradu i poznati srpski lekar pedijatar je bio Uroš Ružičić; slavni slovenački kompozitor jeste Uroš Umek (umetničko ime mu je Umek); bivši direktor MUP-a u Republici Srpskoj se zvao Uroš Pena.

Poznati pripadnik četničke jugoslovenske vojske je bio Uroš Šušterić; istorijska ličnost i veliki raški župan iz perioda XII veka (od 1146. – 1155. godine) je bio Uroš II Vukanović; istorijska ličnost i veliki raški župan koji je vladao u periodu od 1143. – 1146. godine je bio Uroš I Vukanović.

Sponzorisano:

Loading...