Ženska imena

Poreklo i značenje imena Valentina

Loading...

Lično žensko ime Valentina je relativno često ime u našoj zemlji i regionu, dok je ipak daleko zastupljenije u nekim svetskim zemljama, a u nastavku teksta će biti obrazloženo njegovo tačno poreklo i značenje.

Značenje ženskog imena Valentina 

Prema hipotezama o poreklu imena Valentina, ono ima značenje – „ona koja je zdrava i čila“; „ona koja je voljena“; „ona koja je rođena da voli svakoga“; „ona  koja je rođena srećna“; „ona koja je draga i mila“; „ona koja je moderna i savremena“; „ona koja je plemenita i velikkodušna“; „ona koja je temperamentna i tvrdoglava kada želi nešto da realizuje“; „ona koja ne poznaje niti granice ni prepreke“. 

Poreklo ženskog imena Valentina 

Jedna od osnovnih pretpostavki jeste da je žensko ime Valentina, izvedeno od imena katoličkog sveca Svetog Valentina, koji se danas proslavlja kao „Dan zaljubljenih“ 14. februara.

Dakle, prema pomenutoj hipotezi, ime Valentina jeste zapravo izvedenica od muške varijante imena Valentin ili Valentino, iz italijanskog jezika, dok se neki etimolozi slažu da ime potiče od latinske reči „valentinus“ u značenju jak; zdrav; vitalan; izdržljiv; snažan. 

Učestalost davanja ženskog imena Valentina u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima iz 2018. godine, ime Valentina je bilo među stotinu najdavanijih ženskih imena u Republici Srpskoj gde je zauzelo 43. mesto, i u Republici Srbiji gde je bilo na 76. mestu.

U pomenutoj kalendarskoj 2018. godini, ime Valentina se nije našlo u „top 100“ ženskim imena koja su najviše tražena za devojčice u Republici Hrvatskoj (mada se u prethodnim godinama ime jeste nalazilo između 80. i 90. mesta po svojoj popularnosti), a ni u Bosni i Hercegovini.

Kako je već napomenuto, ime Valentina je u raznim jezičkim varijantama popularno i u Grčkoj; Italiji; Makedoniji; Bugarskoj; Rumuniji; Nemačkoj; Belgiji; Danskoj; Švedskoj; Poljskoj; kao i Rusiji; Češkoj; Holandiji; Slovačkoj; Francuskoj; Engleskoj i Španiji. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Valentina 

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i hipokoristike od imena Valentina su – Tina; Tinica; Tinka; Val; Tena; Nina; Mina.

Loading...

Izvedena i varijantna imena od imena Valentina su – Valerina; Valerija; Valera; Milina; Malina; Danina; Adelina; Magdalina; Valerijoška; Valery. 

Zašto odabrati baš žensko ime Valentina kao lično ime za devojčicu 

Neke od najpoznatijih ličnosti u istoriji ili savremenom dobu, iz najraznovrsnijih sfera društva, a koje su nosioci imena Valentina su navedene u nastavku teksta koji sledi.

Ćerka brazilske manekenke Adriane Lime je Valentina Lima Jarić; srpska modna kreatorka je Valentina Obradović; ukrajinska pijanistkinja je Valentina Evgenievna Lisitsa; srpska operska pevačica je Valentina Milenković; italijanska pevačica iz pop i džez žanra je Valentina Moneta.

Profesionalna slovačka stonoteniserka je Valentina Popova, a baš isto ime i prezime  ima i jedna poznata atletičarka; ruska dizačica tegova je Valentina Vadimovna Popova; argentinski model, pevačica i glumica je Valentina Zenere; letonska atletičarka disciplina skok u dalj je Valentina Gotovska.

Srpska pozorišna i TV glumica kao i rediteljka je Valentina Pavličić; ruska žena pilot i pukovnik ruske „Crvene armije“ jeste Valentina Stepanovna Grizodubova.

Loading...

Prva žena koja je bila u svemiru, ruski kosmonaut je Valentina Vladimirovna Tereškova; naša poznata srpska umetnica i konceptualista je Valentina Savić; ukrajinska je političarka Valentina Ivanovna Matvijenko. 

Zanimljivosti vezane za žensko ime Valentina

Ako bi se uzelo u obzir popularno metodsko „stablo porekla imena“, koje se koristi kada se baš i dokazuje neka hipoteza o imenima čije poreklo nije dovoljno jasno i precizno, u Starom Rimu se pretpostavlja da je ime Valentina nastalo izvedbenim nizom – Valens – Valentinus – Valentina (ovo je staro-rimski ili latinski jezik).

No, ako bi se uzelo u obzir „stablo porekla imena“ Valentina, koje uključuje i varijacije u raznim i svetskim jezičkim oblicima, onda je ono nešto „prošireno i kompleksnije“, te izgleda zapravo ovako – Valens; Valentinus (latinski jezik); Balendin (baskijiski jezik odnosno dijalekt španskog jezika); Bálint (mađarski jezik); Folant (velški jezik); Ualant (škotski jezik); Valentijn (holandski jezik); Valentín (španski i slovački jezik); Valentin (rumunski i francuski jezik); dalje Valentine (francuski jezik); Valentyna (ukrajinski jezik); Walentyna (poljski jezik); Valentine (engleski jezik); Valentin (nemački; bugarski; danski; češki; slovenački; mađarski; srpski; hrvatski; norveški i makedonski jezik) i Valentina (danski; srpski; hrvatski; češki; italijanski; rumunski; ruski; slovenački; španski i makedonski jezik).

Valentina Garsija je naselje u saveznoj državi Koavila u Meksiku, koje je po podacima iz 2010. godine imalo svega tri stanovnika.

Valenitina je naziv za naseljeno mesto u Meksiku, u saveznoj državi Sonora, koje je po podacima iz 2010. godine imalo samo jednog žitelja.

Valentina je naseljeno mesto u Italiji u regiji Veneto, te u kome je po poslednjim podacima iz popisa stanovništva, živelo ukupno 22-oje ljudi.

Sponzorisano:

Loading...