Ženska imena

Poreklo i značenje imena Vanja

Loading...

Lično ime Vanja je u našoj zemlji pre svega žensko ime, ali se u brojnim zemljama regiona a i sveta upotrebljava i kao ime za muški pol, te je stoga česta varijanta ili kako se smatra nadimak umanjenica ili ime od milja od muških ili ženskih ličnih imena, mada samo po sebi ima status imena “per se”.

Pogledajmo u nastavku značenje ovog imena.

Značenje ženskog imena Vanja 

Preneseno značenje ženskog ličnog imena Vanja jeste – “ona koja je Božji dar”; “ona koja je milostiva i dobra osoba”; “ona koja je poklon roditeljima”; “ona koja je svakome dobar drug i odan prijatelj”; “ona koja je milosna i koja je plemenita”; “ona koja je poštovana i omiljena”; “ona koja je nevina i čista”; “ona koja je draga Bogu”; “ona koja je svetica i bezgrešnica”; “ona koja je saosećajna i koja razume svačiju nevolju i patnje”. 

Poreklo ženskog imena Vanja 

Kada je u pitanju poreklo ličnog ženskog imena Vanja, ono je najverovatnije slovensko ime koje je najčešće davano u Rusiji, i izvedeno je od imena Ivana; Jovana; Jovanka; Ivanka; Jevgenija, ali i od možda nekih muških imena kakva su pre svega Vladimir; Ivan ili Jovan. 

Učestalost davanja ženskog imena Vanja u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za 2018. kalendarsku godinu, ime Vanja je bilo rado davano žensko lično ime u Republici Srbiji gde se našlo na 50. mestu, kao i u Republici Srpskoj gde je ime bilo kotirano kao 53. najčešće ime za novorođene devojčice.

Takođe je poznato da je ime Vanja potencijalno muško lično ime, pa je takođe u 2018. godini i Republici Srbiji bilo među sto najdavanijih novorođenim dečacima i našlo se na 52. poziciji, kao i u republici Srpskoj gde se ime kotiralo kao 76. najpopularnije ime za mušku novorođenčad.

U pomenutoj 2018. godini, ime Vanja se nije našlo u „top 100“ najdavanijih imena ni za žensku ni za mušku decu u Republici Hrvatskoj niti u Bosni i Hercegovini, pa se pretpostavlja da se davalo samo sporadično u procentu koji nije statistički od značaja.

Ime Vanja je popularno i rado davano ime za decu oba pola takođe u Rusiji; Ukrajini; Bugarskoj; Makedoniji; Sloveniji; Češkoj; Slovačkoj; Nemačkoj; Americi; Kanadi; Engleskoj; Moldaviji; Litvaniji; Letoniji; Belorusiji; Austriji i Mađarskoj. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Vanja 

Loading...

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i imena od milja za lično ime Vanja su – Vanjuška; Vanjuša; Anja; Manja; Vanjica.

Izvedena i varijantna imena od imena Vanja su – Vanija; Darija; Manja; Anja; Sanja; Tanja; Ivana; Varja; Jovana; Joana; Johana; Ivanka; Jovanka; Vanya; Wanya; Vannia. 

Zašto odabrati baš žensko ime Vanja kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Vanja koje su poznate u istoriji ili savremenom dobu, i koje su pak i obeležile određene sfere iz nauke ili kulture, a koje mogu poslužiti kao inspiracija roditeljima da tako nazovu svoje novorođene ćerke, biće navedene u nastavku teksta.

Poznata hrvatska atletičarka se zove Vanja Perišić; nekada poznata bugarska sprinterka je bila Vanja Gesheva Tsvetkova; nekada slavna švedska gimnastičarka se zvala Vanja Blomberg; poznata kenijska odbojkašica jeste Dženet Wanja; popularna slovenska alpska skijašica se zove Vanja Brodnik; poznata srpska plivačica jeste Vanja Mičeta; proslavljena bugarska atletičarka se zove Vanja Stambolova.

Popularna mlada srpska glumica jeste Vanja Nenadić; poznata kenijska televizijska glumica je Wanja Mworia; mlada i poznata srpska glumica se zove Vanja Milačić; poznata srpska glumica koja je ćerka našeg slavnog glumca Predraga Ejdusa jeste Vanja Ejdus; nekadašnja učesnica takmičenja “Zvezde Granda” i danas poznata srpska folk pevačica se zove Vanja Mijatović; poznata slovenska pesnikinja jeste Vanja Strle; popularna švedska političarka se zove Wanja Lundby Wedin; popularna američka glumica i rediteljka je Wanja Mary Sellers.

Loading...

Zanimljivosti vezane za žensko ime Vanja 

Kako je na početku teksta i navedeno, ime Vanja jeste ime i za dečake i za devojčice, odnosno nazvano je “unisex” ime, ali opet postoje određene varijacija u izgovoru i u pisanju imena u raznim svetskim zemljama, te se na primer kod nas ime Vanja upotrebljava i kao muško i kao žensko ime.

U Norveškoj; Švedskoj; Danskoj i Finskoj je ime Vanja u obliku Vanya uvek i isključivo ime za žensku decu i ono nema “mušku varijantu”.

U Rusiji i Ukrajini ime Vanja može biti i žensko i muško lično ime u obliku Vanya, dok je forma imena Wanya u ovim zemljama ime koje je “rezervisano” samo za devojčice.

Osobe imena Vanja prema tumačenjima strologa i numerologa su veoma talentovane i kreativne, imaju dar za razne vrste umetnosti, pa su i plemenite i dobre osobe koje rado pomažu svakome ko je u nekoj vrsti nevolje i neprilike.

Žene imena Vanja su vrlo sklone da neguju lepe manire i da se obrazuju i usavršavaju svoja znanja i veštine, te su dosta elokventne i puno polažu na kulturno i “damsko” ponašanje.

Sponzorisano:

Loading...