Muška imena

Poreklo i značenje imena Vasilije

Loading...

Muško lično ime Vasilije je staro i tradicionalno srpsko ime, koje je slovenskog porekla, te će njegovo značenje i učestalost davanja biti pojašnjene u nastavku teksta koji sledi.

Značenje muškog imena Vasilije 

Pretpostavljeno preneseno značenje imena Vasilije jeste – „onaj koji je rođen kao plemenit“; „onaj koji je rođen da uspe“; „onaj koji je stvoren za velika dela i uspehe“; „princ; kraljević; vladar; car“; „onaj koji ima izvanredne uspehe“; „onaj koji je blažen“; „onaj koji je mirisan i lekovit kao bosiljak“; „onaj čija reč i delo umiruju i teše“. 

Poreklo muškog imena Vasilije 

Smatra se da ime Vasilije jeste poreklom iz staro grčkog jezika, i to od reči basileios koja ima značenje carsko; plemićko; vladarsko; kraljevsko, presvetlo.

Po drugoj pretpostavci je ime Vasilije poreklom iz engleskog jezika od reči basil, u značenju bosiljak ili basilika, što je ime biljke koja se u hrišćanstvu koristi za „svećenje vodice“. 

Učestalost davanja muškog imena Vasilije u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, muško lično ime Vasilije nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Vasilije se nije našlo u najdavanijih sto muških imena, iako je potencijalna mogućnost da je ime deci davano samo sporadično.

U Republici Srpskoj se ime Vasilije takođe u 2018. godini jeste našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene dečake, te je zauzelo 16. mesto.

U Republici Srbiji je ime Vasilije u 2018. godini bilo zastupljeno među najdavanijih sto imena za svu mušku novorođenčad, i kotiralo se na 10. poziciji.

Poznato je prema statističkim pokazateljima i to da je ime Vasilije baš često davano ime u Rusiji; Ukrajini; Belorusiji; Mađarskoj; Engleskoj; Nemačkoj; Italiji; Grčkoj; Austriji; Crnoj Gori kao i u Republici Makedoniji.

Loading...

Prema statističkim podacima dostupnim iz 2005. godine je ime Vasilije bilo među sedam stotina najtraženijih muških imena u Australiji, jer u ovoj zemlji radi i živi veliki broj iseljenika sa našeg podneblja.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Vasilije 

Najpopularniji nadimci, umanjenice i imena od milja za muško lično ime Vasilije su – Vasa; Vasi; Vaso; Vaske; Vasica; Vasilka; Vailjo.

Izvedena i varijantna imena od imena Vasilije su – Vasilij; Vasilj; Vasil; Basil; Bazil; Bazilio; Vasilino, a najpoznatija ženska izvedena forma imena jeste Vasilisa ili Vasilija. 

Zašto odabrati baš muško ime Vasilije kao lično ime za dečaka 

Neke poznate ličnosti imena Vasilije, koje su ostavile traga u nauci, kulturi, umetnosti, sportu, i koje mogu biti inspiracija za roditelje da tako nazovu svoje naslednike, biće navedene u nastavku teksta koji sledi. 

Loading...

Poznati svetac je bio Vasilije Ankirski; srpski svetitelj čije se „čudotvorne mošti“ nalaze u manastiru Ostrog gde se kao episkop i upokojio se zvao Vasilije Ostroški (Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac). 

Slavni ruski istoričar i prevodilac crkvenih knjiga je bio Vasilije Vasiljevič Bolotov; jugoslovenski narodni heroj i učesnik je NOB-a je bio Vasilije Koprivica; rano hrišćanski svetitelj iz IV veka se zvao Vasilije Amasijski.

Poznati ruski pravoslavni svetitelj se zvao Vasilije Jurodivi (Vasilije Blaženi); poznati vizantijski car iz Makedonske dinastije koji je bio otac cara Konstantina VIII se zvao Vasilije II Bugaroubica; poznati srpski učitelj i oficir četničke vojske je bio Vasilije Komnenić.

Slavni i poznati jugoslovenski istoričar i etnograf se zvao Vasilije Đerić; poznati srpski matematičar i tvorac prve srpske aritmetike je bio Vasilije Damjanović; srpski narodni heroj je bio Vasilije Đurić; slavni srpski profesor i istoričar se zvao Vasilije Krestić. 

Poznati srpski pop te i nacionalni radnik i srpski krajiški vojvoda je bio Vasilije Vajan Kovačević; poznati slovenski je lekar kao i  učitelj i sveštenik je bio Vasilije Bogumil (Vasilije Doktor); učesnik NOB-a i jugoslovenski je narodni heroj je bio Vasilije Vujačić Vajo.

Poznati episkop je SPC  je bio Vasilije Kostić; crnogorski mitropolit se zvao Vasilije Borilović (Visarion III Borilović Bajica); poznati učesnik NOB-a i revoucionar je bio Vasilije Buha.

Istorijska ličnost i veliki knez Moskovski u razdoblju vladavine od 1415. – 1462. godine se zvao Vasilije II Slepi; ruski car koji je bio poslednji potomak dinastije Rjurkovič se zvao Vasilije IV Šujski (car Vasilij Šujski).

Poznati episkop SPC je bio Vasilije Kačavenda; poznati car iz dinastije Komnin koji je bio sin cara Aleksija II Komnin se zvao Vasilije Veliki; poznati vladar i veliki je ruski knez je bio Vasilije I Dimitrijevič.

Jugoslovenski narodni heroj kao i učesnik NOB-a je bio Vasilije Đurović Vako; italijanski poznati filozof i književnik je bio Vasilije Visarion; nekadašnji episkop mileševski i velikaš SPC se zvao Vasilije Veinović (episkop Vasilije).

Sponzorisano:

Loading...