Ženska imena

Poreklo i značenje imena Vesna

Loading...

Mada se može reći da je ime Vesna naše autohtono i tradicionalno ime, koje ima slavensko poreklo, ono na žalost poslednjih nekoliko decenija sve više gubi na svojoj popularnosti, jer su predominirala moderna i kratka imena za novorođene devojčice.

Ako za vašu devojčicu želite tradicionalno ime, onda je Vesna pravi izbor..

Značenje ženskog imena Vesna 

Najverovatnija prenesena značenja imena Vesna, a shodno etimološkim hipotezama o njegovom poreklu su:

„ona koja je radosna i srećna“;

„ona koja je ozarena i voljena“;

„ona koja sija i uvek blista“;

„ona koja je iskra sreće u svom domu“;

„ona koja je donela lepotu i veselje“;

„ona koja je puna topline i nežnosti“. 

Poreklo ženskog imena Vesna 

Prema etimološkim pretpostavkama ime Vesna je poreklom iz staro slovenskog jezika i smatra se da potiče od imena slavenske boginje proleća koja se zvala Vesna, ili da je ipak izvedeno od reči vesnik, u značenju onaj koji je prvi, koji je rani, koji je začetnik nečega (u našem jeziku je poznat termin „vesnik proleća“).

Loading...

Moguće je da je ime Vesna i poreklom iz ruskog jezika, i da ima značenje radost; mladost, lepota; proleće; slavlje; veselje.

Neke nedovoljno dokazane teorije navode i mogućnost da je ime Vesna poreklom iz indijskog jezika od reči vas, u značenju sjaj, iskra; dan; svetlost, jasnoća; svetlina.

Učestalost davanja ženskog imena Vesna u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Vesna nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Vesna se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena.

U Republici Srpskoj se ime Vesna takođe u 2018. godini nije našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice.

Loading...

U Republici Srbiji je ime Vesna u 2018. godini takođe izostalo sa liste najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad.

Pored navedenih zemalja, ime Vesna je često i rado davano ime za svu žensku novorođenčad u zemljama diljem sveta kakve su pre svega Makedonija; Grčka; Italija; Rusija; Ukrajina; Češka; Poljska; Belorusija, Slovenija; Slovačka.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Vesna 

Najpopularniji nadimci, imena od milja i umanjenice od imena Vesna su Veki; Veca; Vekica; Vesnić.

Izvedena i varijantna imena od ženskog ličnog imena Vesna su retka, ali neka od njih su – Vera; Veska; Veselinka; Vesela; Velinka; Velina; Venina; Velijana; Viska.

Zašto odabrati baš žensko ime Vesna kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Vesna, koje su obeležile određenu vremensku epohu i istakle se u kulturi; umetnosti; sportu; nauci ili politici, te tako mogu biti i inspiracija roditeljima da ime daju svojim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi. 

Jedna od naših srpskih najpopularnijih folk i narodnih pevačica jeste Vesna Zmijanac; proslavljena hrvatska pop pevačica koja je bila takmičarka na festivalu „Pesma Evrovizije“, koji se održavao 2002. godine jeste Vesna Pisarović.

Proslavljena srpska pozorišna i filmska glumica jeste Vesna Čipčić; popularna srpska spisateljica i novinarka jeste Vesna Mališić.

Proslavljena srpska digitalna umetnica jeste Vesna Opavski; poznata srpska književnica jeste Vesna Aleksić; nekada slavna srpska akademska slikarka je bila Vesna Radosavljević.

Nekada poznata i slavna srpska rukometašica i olimpijska šampionka se zvala Vesna Milošević; poznata ruska teniserka je Vesna Ratkovna Dolonc.

Jedna od naših najpoznatijih televizijskih, filmskih i pozorišnih glumica jeste Vesna Trivalić; osnivačica i predsednica agencije „Miss Yu“ koja ima licencu za izbor za Miss Srbije jeste Vesna da Vinča.

Eminentni i priznati srpski ekonomista i stručnjak iz oblasti menadžmenta je Vesna Župan; poznata hrvatska političarka i ministarka spoljnih poslova je Vesna Pusić.

Proslavljena hrvatska filmska glumica se zove Vesna Tominac Matačić; popularna srpska novinarka, te i pesnikinja i prozni pisac jeste Vesna Denčić.

Proslavljena srpska stjuardesa koja je jedina preživela u padu aviona JAT-a koji je napadnut od strane terorista jeste Vesna Vulović; nekadašnja srpska političarka i naš poznati sociolog jeste Vesna Pešić.

Slavna slovenačka alpska skijašica i olimpijska šampionka je Vesna Fabjan; nekada slavna jugoslovenska i bosanska košarkašica se zvala Vesna Bajkuša.

Poznata srpska pravnica jeste Vesna Rakić Vodinelić; popularna bosanska istoričarka je Vesna Mušeta Aščerić.

Poznata i slavna srpska folk pevačica te i nekadašnja glumica i manekenka jeste Vesna Vukelić Vendi; naša nekada vrlo popularna srpska folk pevačica je Vesna Rivas.

Proslavljeni srpski dirigent jeste Vesna Šouc Tričković; popularna pesnikinja za decu i dečiji pisac i dramaturg je Vesna Parun.

Sponzorisano:

Loading...