Muška imena

Poreklo i značenje imena Viktor

Loading...

Muško lično ime Viktor je dosta zastupljeno u našoj zemlji i u zemljama regiona, a njegovo jasno poreklo i značenje će biti tema teksta koji sledi.

Značenje muškog imena Viktor 

Značenje imena Viktor je i u prenesenom i u „bukvalnom“ značenju – „onaj koji je pobednik“; ili „onaj koji uvek pobeđuje“; „onaj koji je u svemu prvi i najbolji“; „pobednik“; „prvak“; „najbolji“ i „onaj koji je uvek spreman da se izbori za svoje ciljeve“.

Nekada se ovo ime davalo deci koja su trebala da budu „sačuvana od nevolja ili bolesti“, te i da „pobede sve što je loše“, ili pak deci koja su predodređena da sve u životu pobede i reše u svoju korist. 

Poreklo muškog imena Viktor 

Ime Viktor je poreklom od latinske reči „victor“ u značenju pobednik; najbolji; prvak; prvi, ili od reči „victoria“ u značenju pobeda; najbolji rezultat; „prvo mesto“. 

Učestalost davanja muškog imena Viktor u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima za kalendarsku 2018. godinu, ime Viktor je među sto najdavanijih imena za mušku novorođenčad, u Republici Srbiji bilo na 7. mestu.

U Republici Srpskoj je ime Viktor za datu 2018. godinu, među „top 100“ muških imena, bilo pak kotirano na 15. poziciji.

U Republici Hrvatskoj je ime Viktor za 2018. godinu bilo na 36. mestu među stotinu najtraženijih imena za novorođene dečake, dok je u Bosni i Hercegovini za istu godinu ime izostalo sa liste od sto najdavanijih imena za dečake.

Ime Viktor je u određenim jezičkim varijantama popularno i u Italiji; Grčkoj; Francuskoj; Velikoj Britaniji; Ukrajini i Rusiji. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Viktor 

Loading...

Najpoznatiji nadimci od imena Viktor su Vik ili Vita, a izvedena imena su prema određenim pak i jezičkim varijantama sledeća:

U italijanskom jeziku su od imena Viktor varijacije – Vitore; Vitorio; Vitorino; Viktorije; Vitono.

U engleskom jeziku su varijante imena Viktor – Vik; Vick; Tori; Tino; Latoya; Latony.

U francuskom jeziku su varijacije imena Viktor – Viktorje i Viktorino, a u španskom jeziku je varijanta Bitor. 

Zašto odabrati baš muško ime Viktor kao lično ime za dečaka 

Neki od najpoznatijih nosilaca imena Viktor koji mogu biti inspiracija roditeljima da ovakvo ime odaberu za novorođene dečake su navedeni u nastavku teksta.

Loading...

Poznati rimski papa je bio Sveti Viktor I, dok je rimski senator i istoričar bio Aurelije Viktor.

Jedan od najpoznatijih psihijatara u XX veku, te i pisac, filozof i naučnik je bio ruski velikan Viktor Skumin; poznati političari i bivši predsednici Ukrajine su bili Viktor Juščenko i Viktor Janukovič.

Srpski profesionalni teniser je Viktor Troicki; poznati srpski glumac je Viktor Savić kao i njegov kolega Viktor Starčić.

Jedan od najpoznatijih francuskih i svetskih književnika je bio Viktor Igo, predstavnik i začetnik romantizma u književnosti, a njegovo najpoznatije delo je roman „Jadnici“.

Prvi kralj takozvane ujedinjene Italije je bio Vitorio Emanuele II; poznati italijanski političar i diplomata je Vitorio Orlando; italijanski general iz vremena Drugog svetskog rata je bio Vitorio Ambrozio.

Poznati ruski hokejaš na ledu je bio Viktor Pohorovič Jakušev; takođe ruski hokejaš na ledu je bio Viktor Sergejevič Konovalenko; te je ruski hokejaš i Viktor Kozlov; dok je pak ukrajinski fudbaler Viktor Kovalenko.

Poznati ruski slikar je bio Viktor Anatoljevič Koroljkov; ruski šahovski velemajstor je Viktor Korčnoj; ukrajinski slikar je Viktor Vladimirovič Križanivski. 

Sportisti imena Viktor su bili i ruski hokejaš na ledu Viktor Grigorijevič Kuzkin; ukrajinski atletičar Viktor Jastrebov; nekadašnji srpski vaterpolista Viktor Jelenić; nekadašnji italijanski veslač hrvatskog porekla je Viktor Ljubić.

Poznati jugoslovenski i hrvatski pozorišni i filmski glumac je Viktor Leljak; učesnik NOB-a i jugoslovenski narodni heroj je Viktor Avbelj Rudi; učesnik NOB-a je bio i narodni heroj Viktor Bubanj. 

Poznati nacistički ratni zločinac je Viktor Herman Brak; francuski pisac; diplomata i političar je Viktor Berar; sovjetski fizičar i naučnik je bio Viktor Leopoldovič Bonč Brujevič; britanski sociolog je bio Viktor Branford.

Ruski matematičar je bio Viktor Jakovljevič Bunjakovski; francuski slikar i grafičar koji je bio mađarskog porekla je Viktor Vazareli; španski fudbalski golman je Viktor Valdez; makedonski pesnik, prevodilac i esejista je Viktor Šećeroski.

Sponzorisano:

Loading...