Ženska imena

Poreklo i značenje imena Viktorija

Loading...

Lično žensko ime Viktorija je i danas veoma popularno i rado davano ime za devojčice, pre svega zbog svog značenja, koje će kao i poreklo biti detaljnije opisano u nastavku teksta.

Značenje ženskog imena Viktorija 

Značenje imena Viktorija je dosta jasno, te označava „onu koja je pobednica“; „onu koja je sama sinonim uspeha i ostvarenja ciljeva“; „onu koja je hrabra i borbena“; „onu koja je prva u svemu“. 

Poreklo ženskog imena Viktorija 

Lično žensko ime Viktorija, poreklom je iz latinskog jezika, od imenice „victoria“ u značenju pobeda; uspeh.

Smatra se da je moguće i da je ime izvedeno od muške varijante Viktor, koje ima isto poreklo od lkatinske reči „victor“ odnosno pobednik; onaj koji pobeđuje. 

Učestalost davanja ženskog imena Viktorija u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima je ime Viktorija u 2018. godini, bilo najdavanije među sto imena za devojčice u Republici Srpskoj gde je zauzelo 45. mesto.

U Republici Srbiji je ime Viktorija za 2018. godinu među „top 100“ najtraženijih imena koja su i davana ženskoj deci, bilo na 69. poziciji.

U Republici Hrvatskoj, ime Viktorija je bilo u 2018. godini pozicionirano na 74. mestu među najdavanijih stotinu ženskih imena, dok je pak varijanta Viktoria bila na 80. mestu u pomenutoj zemlji.

U Bosni i Hercegovini, dato ime Viktorija se u 2018. godini nije nalazilo među najpopularnijih sto imena za žensku novorođenčad.

U raznim varijantama je ime popularno u zemljama širom sveta, posebno u Velikoj Britaniji; kao i u SAD-u i Kanadi, te u Grčkoj; Italiji; Španiji i Portugaliji. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Viktorija 

Najpoznatiji nadimci od imena Viktorija su svakako Viki; Vika i Vikica, a izvedena imena i varijante su Viktoria; Vikky; Vikana; Victoriana; kao i Sloboda u prenesenom kontekstu.

Zašto odabrati baš žensko ime Viktorija kao lično ime za devojčicu 

Među poznatim ženama imena Viktorija, koje će biti i navedene u nastavku teksta koji sledi, baš možda jeste i inspiracija za buduće roditelje, da baš ovakvo lično ime daju svojim devojčicama. 

Prema rimskoj mitologiji, Viktorija je bila boginja pobede, a najpoznatija istorijska ličnost sa ovim imenom je svakako engleska kraljica Viktorija koja je vladala punih 60 godina.

Poznata katalonska operska pevačica je Viktorija de los Anheles; britanska modna kreatorka i nekadašnja pop pevačica je Viktorija Bekam; poznata španska pevačica i glumica je Viktorija Abril; poznata švedska manekenka, Tv voditeljka i glumica je Viktorija Silverstet.

Loading...

Profesionalna teniserka iz Belorusije je Viktorija Azarenka. 

Zanimljivosti vezane za žensko ime Viktorija 

Viktorija je ime gradova u nekoliko američkih saveznih država odnosno u Virdžiniji; Minesoti; te u Ilinoisu; Teksasu; Kanzasu i Arkanzasu.

Viktorijini vodopadi – najveći su vodopadi u Africi, na reci Zambezi, na granici između država Zimbabve i Zambija.

„Viktorija“ je rok grupa iz Srbije, čija je solistkinja bila Snežana Mišković, i danas poznata kao Viktorija.

Poznati album hrvatske rok grupe „Aerodrom“ se zvao „Viktorija“.

Popularna telenovela kolumbijske produkcije „Telemundo“ zvala se „Viktorija“.

Roman poznatog norveškog pisca i Nobelovca Knuta Hamsuna koji je izdat 1898. godine se zvao „Viktorija“.

Glavni grad ostrvske države Sejšeli je Viktorija; a takođe se jedna od ukupno šest federalnih  država u Australiji zove Viktorija.

Prema numerolozima je srećan broj za osoba imena viktorija po difoltu broj 1 – ovo označava da su osobe imena Viktorija uvek vredne pažnje, i nikada se ne mogu lako zaboraviti njihova dela ili reči.

Osobe imena Viktorija su rođene da uspevaju u svemu što rade, te su svesne sebe i svojih svih kvaliteta, ne vole da gube u bilo čemu, pa se kaže da su istrajne i uvek spremne i da se izbore za pobedu.

Upravo iz navedenih razloga, ovo lično žensko ime ne gubi decenijama na svojoj popularnosti, a ni njegov pandan muškog roda, ime Viktor.

Sponzorisano:

Loading...