Muška imena

Poreklo i značenje imena Vladimir

Loading...

Muško lično ime Vladimir spada u grupu staroslovenskih imena, te će njegovo značenje i teorije o tačnijem poreklu u nastavku teksta biti pobliže i pojašnjene.

Značenje muškog imena Vladimir 

Značenje imena Vladimir je prema poreklu preneseno objašnjeno kao – „onaj koji je miran i vrlo spokojan“; „onaj koji vlada samim sobom“; „onaj koji je vladar mira i blagosti“, te se generalno među slovenskim narodima ime biralo za mušku decu koja treba da su – mirna; staložena; uvek blaga i spokojna; da žive u sreći i da nemaju neke neprilike i nevolje.

Moguće je da ime Vladimir označava „vladara“ ili „princa“, kao i onoga ko „vlada mirno i baš dostojanstveno“; „koji vlada u miru“. 

Poreklo muškog imena Vladimir 

Pretpostavlja se da je u osnovi imena Vladimir, povezano značenje dve važne reči u starom slovenskom jeziku, a to su – „vladati“ i „mir“, te se bukvalno prevodi kao mirno vladati, miran vladar, koji vlada sobom.

Prema drugoj hipotezi o poreklu imena Vladimir, pretpostavka je da ono potiče od ruskog ličnog imena Waldemar (koje je originalno iz skandinavske jezičke grupacije). 

Učestalost davanja muškog imena Vladimir u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima dobijenim za 2018. godinu ime Vladimir je u Republici Srbiji među najdavanijih sto imena za dečake, bilo na 58. mestu.

U Republici Srpskoj je ime Vladimir bilo među najdavanijih stotinu imena za novorođenu mušku decu, te se kotiralo na 63. poziciji.

U Bosni i Hercegovini i u Republici Hrvatskoj, ime Vladimir u 2018. godini nije bilo među sto imena koja su se najviše birala za mušku novorođenčad.

Generalno je poznato da je lično ime Vladimir dosta popularno u zemljama regiona, pa je često u Makedoniji; Bugarskoj; Sloveniji; Hrvatskoj; kao i u Rusiji; Ukrajini; Španiji; Slovačkoj; Češkoj (gde je u kalendarskoj 2008. godini bilo na 48. mestu); Mađarskoj i Francuskoj.

Loading...

U Americi je ime Vladimir bilo najpopularnije u periodu od 1990. do 1998. godine i nalazilo se među hiljadu najdavanijih muških imena, dok je u Kanadi u pokrajini Kvebek ime bilo popularno 2007. godine, kada se našlo među najtraženijih devetsto imena za dečake. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Vladimir 

Najpoznatiji nadimci od imena Vladimir su svakako – Vlada; Vlado; Vladica i Vlad, a imena koja su izvedena su Volođa; Vladiša; Vlatko; Vlajko; Vanja i slična. 

Zašto odabrati baš muško ime Vladimir kao lično ime za dečaka 

Među poznatim ličnostima imena Vladimir su brojni istorijski i savremeni velikani iz raznih sfera života, a koji mogu biti inspiracija za roditelje da deci odaberu baš ovo lično ime.

Aktuelni predsednik Rusije je Vladimir Putin; nekadašnji srpski fudbaler je Vladimir Petrović Pižon; srpski multimedijalni umetnik je Vladimir Perić; poznati srpski glumac i reditelj jeste i Vladimir Petrović.

Loading...

Jedan od najpoznatijih srpskih odbojkaša je Vladimir Vanja Grbić; te i poznati jugoslovenski narodni heroj je Vladimir Perić Valter; srpski politikolog je Vladimir Pavićević; poznati srpski slikar je Vladimir Prica.

Poznati švajcarski naučnik i hemičar srpskog porekla je Vladimir Prelog; srpski triatlonac kao i trener je Vladimir Savić; srpski pozorišni scenarista i reditelj je Vladimir Aleksić; poznati srpski džez muzičar je Vladimir Vlada Novičić.

Jedan od najpoznatijih jugoslovenskih i srpskih rok muzičara je bio Vladimir Vlada Divljan; dok je poznati srpski turbo folk pevač Vladimir Matović; srpski TV, filmski i pozorišni glumac je Vladimir Aleksić; bubnjar poznate rok grupe „Neverne bebe“ je Vladimir Ružičić Kebac. 

Zanimljivosti vezane za muško ime Vladimir

Ime Vladimir spada u takozvana „kalendarska imena“ jer je tako bilo ime kneza Vladimnira, koji je bio ruski svetac iz XI veka.

Imendani ili „dani imena“ Vladimir se obeležavaju u nekoliko zemalja – Češkoj (dana 23. maja); Slovačkoj (dana 24. jula); te u Francuskoj i u Bugarskoj (dana 15. jula).

Sponzorisano:

Loading...